Xander Bogaerts aan slag in de derde inning van de All Star Game.

Honkbal

Bogaerts wint met American All Stars

Bogaerts wint met American All Stars

Xander Bogaerts aan slag in de derde inning van de All Star Game.

Xander Bogaerts aan slag in de derde inning van de All Star Game.
Foto: © Honkbalsite

Met een 4-2 overwinning heeft de American League gisteravond de 87e All Star Game van Major League Baseball gewonnen. Tijdens de wedstrijd sloeg Xander Bogaerts een tweehonkslag. Met de Arubaanse honkballer debuteerde ook de Curaçaose pitcher Kenley Jansen in de All Star Game.

In het met 42.386 toeschouwers volgepakte Petco Park in San Diego nam Xander Bogaerts (Boston Red Sox) gisteravond plaats op de positie van de korte stop. Hij werd daarmee de eerste binnenvelder uit het Nederlandse Koninkrijk en zelfde de eerste Arubaanse honkballer in een All Star Game van Major League Baseball.

Een punt scoorde Bogaerts (1 uit 2) gisteravond niet, maar met zijn tweehonkslag stuurde hij in de derde inning wel Edwin Encarnación naar het derde honk vanaf waar hij even later het tweede punt voor de American All Stars kon scoren. In de achtste inning vergrootte closer Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers) het succes voor het Koninkrijk met een perfect optreden.

Homeruns

De National All Stars begonnen het duel nog goed, toen Kris Bryant met twee man uit in de eerste inning de bal over de omheining in het linksveld joeg. Maar twee innings later poetsten Kansas City Royals-spelers Eric Hosmer en Salvador Perez met homeruns die vroege achterstand weg.

Ze werden nog maar de eerste ploeggenoten sinds 1975, die in dezelfde inning van een All Star Game een homerun sloegen. Steve Garvey en Jim Wynn, destijds spelend voor Los Angeles Dodgers, gingen het tweetal 41 jaar geleden voor.

Tweehonkslag

Op het pitchen van hun voormalige ploeggenoot Johnny Cueto draaiden zij de 0-1 achterstand om in een 3-1 voorsprong. Met hulp van Xander Bogaerts werd dat een inning later zelfs 4-1. Met een daverende tweehonkslag stuurde de Arubaanse honkballer pinch-runner Encanración naar het derde honk, van waar hij over de thuisplaat werd geslagen door een honkslag van Meest Waardevolle Speler Hosmer.

Kenley Jansen maakte in de achtste inning zijn opwachting tijdens de All Star Game.

Kenley Jansen maakte in de achtste inning zijn opwachting tijdens de All Star Game.
Foto: © Honkbalsite

Encarnacion was even daarvoor in de wedstrijd gekomen voor de veertigjarige David Ortiz. Hij kreeg na zijn vier wijd een publiekswissel. Ortiz was bezig aan zijn tiende en laatste All Star Game. Voordat hij de dug-out in verdween, werd hij omhelst door al zijn ploeggenoten.

Onverbiddelijk

De National All Stars verkleinden met een punt in de vijfde inning nog de achterstand tot 4-2, maar kwamen niet verder in de buurt. Met twee man uit kreeg Kenley Jansen in de achtste inning nog de kans om zijn debuut in de All Star Game te maken. Hij deed dat zoals hij het hele seizoen al speelt: onverbiddelijk. Met drie slagballen op rij zette hij catcher Matt Wieters aan de kant.
Jansen trad met zijn debuut in de voetsporen van zijn eilandgenoot Jair Jurrjens, die in 2011 nog de startend pitcher was in de All Star Game. Andruw Jones was in de edities van 2000, 2002, 2003, 2005 de enige andere honkballer van Curaçao in de historie van de All Star Game.

Voor het vierde jaar op rij en de 42e keer in totaal is de American League winnaar geworden van de All Star Game. Die zege levert de American League nu het thuisvoordeel op tijdens de World Series. En dat is niet heel onbelangrijk gebleven. Van de afgelopen zeven edities van de World Series won zesmaal de thuisploeg.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal