EK U18 2016

AAA-Team in zeven innings naar halve finale

AAA-Team in zeven innings naar halve finale

In hun derde wedstrijd verzekerde het AAA-Team zich met een ruime zege van een halve finale plaats. Foto: © Frans Wiesemann

In hun derde wedstrijd verzekerde het AAA-Team zich met een ruime zege van een halve finale plaats.
Foto: © Frans Wiesemann

Voor het eerst dit toernooi had het Nederlands AAA team op donderdagmiddag slechts zeven innings nodig om de overwinning veilig te stellen. Tegen Rusland werd de vroeg opgebouwde marge gestaag uitgebreid, met een 16-2 zege na zeven innings tot gevolg. Met dit resultaat is Oranje zeker van een plaats in de halve finale.

Onder de Spaanse zon liet het Koninkrijksteam al in de eerste inning blijken dat de kans op een plek bij de laatste vier direct met beide handen aangegrepen zou gaan worden. Nog voordat de Russische leeftijdsgenoten er erg in handen, stond de ploeg van hoofdcoach Eric de Bruin al met 4-0 voor.

Deze voorsprong leek in de tweede inning al nog grotere vormen aan te gaan nemen, maar met lopers op het tweede en derde honk, sloeg Aldrich de Jongh de bal zowaar in de triple play. Via de Russische pitcher en eerste honkman, ging de bal via de catcher naar de derde en uiteindelijk ook nog tweede honkman, voor drie nullen in één actie.

De grotere voorsprong kwam er uiteindelijk alsnog. In de vijf daaropvolgende slagbeurten kwam Oranje in totaal tot twaalf punten, waarmee het get groot genoeg gemaakt werd. In de gelijkmakende derde slagbeurt sputterde Rusland nog  wel iets tegen met twee runs, maar de startende werper aan de kant van Oranje, Darryl Jamoena, kwam geen moment echt in de problemen.

Effectief

Dat Oranje in Gijón uitermate effectief was, bleek uit het feit dat Rusland slechts tot één honkslag minder wist te komen dan Team Kingdom (acht om zeven). Geholpen door vier veldfouten en elf vrije lopen kwam Nederland dus in totaal echter tot zestien runs, waar de teller bij de Russen op twee bleef staan.

Aanvallend gezien was Tijmen Takke de grote man bij het AAA-Team. Uit vier slagbeurten wist hij drie punten te scoren en ook nog eens drie RBI op te pikken. Op de heuvel kende Jamoena een prima middag. In vijf volledige innings kreeg hij zes honkslagen tegen, gooide hij zeven keer drie slag en hoefde hij niemand op de honken toe te staan met een vrije loop.

Halve Finales

Door deze zege is het Koninkrijksteam zeker van een plek in de halve finales. In Groep A wisten op donderdag ook Italië en Duitsland zich voor de laatste vier te plaatsen. De Italianen wonnen in een spannende pot met 9-8 van de Duitsers en kunnen op vrijdag de groepswinst veilig stellen. Dat laatste perspectief heeft Oranje op vrijdag ook. Een overwinning tegen Litouwen bezorgt Nederland zeer waarschijnlijk een halve finale tegen Duitsland op zaterdagmiddag.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U18 2016