EK heren 2016

Softbalheren blijven op koers voor finale

Softbalheren blijven op koers voor finale

Randy Reiph probeert in de wedstrijd tegen Denemarken veilig het tweede honk te bereiken.

Randy Reiph probeert in de wedstrijd tegen Denemarken veilig het tweede honk te bereiken.
Foto: © FIBS/Lauro Bassani

De Europese titel lijkt voorlopig nog ver weg voor het Nederlands team, maar de heren softballers blijven door een solide 10-0 overwinning op Israël nog altijd op koers voor een plaats in de finale. Morgen vervolgt Oranje het EK heren softbal in het Italiaanse Montegranaro met een belangrijke wedstrijd tegen Groot-Brittannië die gewonnen moet worden.

Het nationale heren softbalteam sloot gisteravond de eerste ronde af met onder meer een gevoelige 3-6 nederlaag tegen België. Nog maar net wist Oranje zich later op de dag via winst op debutant Italië te plaatsen voor de finaleronde. Daarin stonden vandaag al direct twee wedstrijden op het programma. In de ochtend trof Oranje het nog ongeslagen Denemarken en in de middag was Israël de tweede tegenstander. Met een overwinning op Israël haalde Oranje twee belangrijke punten binnen.

Toch zat er vandaag lang meer in voor de formatie van manager Ben ten Pas. Nederland bracht het ongeslagen Denemarken zelfs even aan het wankelen. Maar uiteindelijk trok de verliezend finalist van het vorige EK met een paar homeruns de winst alsnog naar zich toe. Pas na tien innings was de eindstand bepaald: 7-10.

Beste slagman

Na drie slagmannen had Oranje vanochtend tegen de sterke Denen al dapper een 3-1 voorsprong genomen. Alle punten werden binnengeslagen nadat Eldrick Dijkhoff, die deze wedstrijd begon met het onwaarschijnlijke slaggemiddelde van .900, de bal direct over de omheining timmerde. In zijn ronde over de honken nam de tot dusver beste slagman van dit EK zowel Randy Reiph (veldfout) als Jeff Delfina (honkslag) mee over de thuisplaat.

Die voorsprong nam Nederland op het pitchen van Kim Hansen, de kwelgeest van het vorige EK. Twee jaar geleden leidde hij met twee complete wedstrijden Denemarken nog tweemaal naar winst tegen Nederland. In die twee wedstrijden kwam hij tot zeventien strikeouts en verwees hij eigenhandig Nederland naar de derde plaats. Ook vandaag was Hansen (16-1-10-1) uiteindelijk ongenaakbaar. Hij hield probleemloos de volledige tien innings stand en kwam uiteindelijk tot zestien keer drie slag.

Homeruns

Na de snelle voorsprong voor het Koninkrijksteam liepen de gemoederen in de wedstrijd tegen Denemarken in de eerste tien minuten snel op.

Na de snelle voorsprong voor het Koninkrijksteam liepen de gemoederen in de wedstrijd tegen Denemarken in de eerste tien minuten snel op.
Foto: © FIBS/Lauro Bassani

Vijf innings lang wist het Nederlands team zijn tegenstander te laten wankelen. Maar uiteindelijk drukte Denemarken het verschil in homeruns uit. Eerst brachten Mikkel Andersen (derde inning) en Jacob Mortensen (zesde inning) met homeruns de spanning in de wedstrijd terug en forceerden zij een verlenging. In de achtste inning sloeg nota bene Daniel Julenon zijn ploeg naar een 3-6 voorsprong. Het was nog maar zijn eerste honkslag van het toernooi.

Nederland reageerde echter kordaat en beantwoordde de derde Deense homerun met vier hits om de stand opnieuw in evenwicht te brengen. Pas na de vierde Deense homerun moest Oranje het antwoord schuldig blijven. Met lopers op het tweede en het derde honk sloeg Anton Brown in de tiende inning de bal langs het derde honk. Diep genoeg om in één keer de honken rond te kunnen. Op zijn inside-the-park homerun liep Denemarken uit naar een beslissende 6-9 voorsprong. Dat werd zelfs nog 6-10 na een punt van Jan Weichardt (driehonkslag). Het Nederlands team kon daar in de tiende inning slechts één punt tegenover zetten van Jeff Delfina.

Druk

Bij de Nederlandse ploeg nam pitcher Niek Nieuwenhuizen (6-6-5-1) negen innings voor zijn rekening. Arjan Baanen (0-1-3-0) kreeg na zijn tiende inning uiteindelijk het verlies op zijn naam. Opnieuw was Eldrick Dijkhoff de beste man aan slag. Hij kwam tot vier hits in vijf slagbeurten. Met twee tweehonkslagen en een homerun sloeg hij vier punten binnen en scoorde hij twee runs.

Tijd om zich druk te maken om de gemiste kans was er nauwelijks. Iets meer dan twee en een half uur later stond de wedstrijd tegen Israël al op het programma. En in dat duel kon Oranje zich een nederlaag niet meer permitteren. Zover kwam het niet. Pitchers Arjan Baanen en Kevin Christiani hielden de tegenstanders in vier innings op drie hits en nul punten, terwijl hun ploeggenoten met negen hits tien punten bij elkaar verzamelden.

Kans

Bij een 4-0 voorsprong opende Eldrick Dijkhoff de derde slagbeurt met een solohomerun. Even later zorgde Idelgardo Raap voor een inside-the-park homerun. Het leverde uiteindelijk nog eens vier runs op in de derde inning. Hits van Jeff Delfina en Anthony Hose maakten het in de vierde inning 9-0, voordat Revin Brooks, met nog altijd niemand uit, de wedstrijd met de negende Nederlandse honkslag beëindigde. Hij sloeg daarmee het tiende en laatste punt binnen, waarop het materiaal vroegtijdig kon worden opgeborgen.

Door de overwinning op Israël houdt Nederland nog altijd zicht op een plaats in de finale. Dan moet er morgenochtend om 09.00 uur wel worden gewonnen van Groot-Brittannië. In dat geval krijgt de ploeg van manager Ben ten Pas de kans om zich als nummer vier uit de finalepoule te kwalificeren voor de plaatsingswedstrijden.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2016