Revin Brooks aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam.

EK heren 2016

Winst en verlies voor softballers op EK

Winst en verlies voor softballers op EK

Revin Brooks aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Revin Brooks aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam.
Foto: © Maartje Bossenbroek

De Nederlandse softballers bevonden zich vanavond tijdens het Europees kampioenschap in een situatie waarbij winnen van Italië noodzakelijk was om een onverwachts vroege uitschakeling te voorkomen. Daar slaagde het Nederlands Koninkrijksteam in, waardoor Oranje zich nu als nummer drie nog ternauwernood heeft weten te plaatsen voor de volgende ronde.

Na het ingecalculeerde verlies tegen achtvoudig Europees kampioen Tsjechië van gisteren, stonden er vandaag twee op papier relatief eenvoudige wedstrijden op het programma. Als eerste in de middag een wedstrijd tegen België, dat tijdens de laatste drie edities op een zevende plaats was geëindigd en op een EK nooit hoger was gekomen dan een vierde plaats.

Door punten van Jeff Delfina en Eldrick Dijkhoff had het Nederlands Koninkrijksteam in de Italiaanse hitte na drie innings een 3-1 voorsprong genomen. Maar niettemin liet de ploeg van manager Ben ten Pas zich vanmiddag alsnog verrassen door de Belgische softballers. Een zwakke vierde verdedigende inning zorgde ervoor dat de Belgen maar liefst viermaal konden scoren. Kristof van Aarsen sloeg met een homerun twee punten binnen.

Grote achterstand

Voorafgaand aan de wedstrijd was er één minuut stilte.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er één minuut stilte.
Foto: © Maartje Bossenbroek

Die achterstand kon Oranje niet meer goed maken, waardoor België uiteindelijk met 3-6 de winst naar zich toe kon trekken. Aanvallend kwam het Koninkrijksteam niet verder dan twee hits. Met het verlies liepen de Nederlandse softballers een grote achterstand op ten opzichte van koploper Tsjechië en was ineens uitschakeling voor de finaleronde dichtbij.

Alleen door winst in de avondwedstrijd tegen Italië kon een deceptie op het EK worden voorkomen. Tegen de Europese debutant slaagde Nederland met vlag en wimpel in die opdracht. Al na zes hits en negen punten in de eerste inning was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. In deze slagbeurt zorgde Jerome Wouters voor een driehonkslag en Randy Reiph voor een tweehonkslag.

Verlaten

De Italiaanse starter Eros Genero moest de wedstrijd na twee slagmannen al verlaten, nadat hij vol was geraakt door een door Eldrick Dijkhoff geslagen bal. Zijn opvolger gooide hierna de wedstrijd uit en moest door onder meer een solohomerun van Anthony Beaumont nog eens twee punten toestaan in de tweede inning.

Via drie hits en twee veldfouten liet Nederland in de vierde inning de Italianen terugkomen tot 11-4, voordat Robert Heuvelman (tweehonkslag) in de gelijkmakende vierde slagbeurt de eindstand bepaalde op 12-4. De Nederlandse slagploeg kwam tot elf hits, waarvan drie voor Eldrick Dijkhoff (3 uit 3) en twee voor Jeff Delfina (2 uit 2).

Eén minuut stilte

De wedstrijd tussen Nederland en gastheer Italië werd vanavond in Montegranaro voorafgegaan door één minuut stilte ter nagedachtenis aan de 27 doden tijdens de frontale treinbotsing van gisteren in Zuid-Italië.

Door de tweede overwinning op dit EK heeft het Koninkrijksteam zich als nummer drie in poule B alsnog weten te plaatsen voor de finaleronde. Morgen staat Oranje daarin om 11.00 uur al direct een zware opdracht te wachten als het nog ongeslagen Denemarken de volgende tegenstander wordt. Later op de dag moet de selectie bovendien aantreden tegen Israel, de nummer drie uit poule A. Voor de finaleronde neemt het Nederlands Koninkrijksteam de nederlaag tegen Tsjechië en België, de respectievelijk nummer één en twee uit poule B, mee.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2016