Oliver Severino van der Weijst aan slag voor het Koninkrijksteam.

EK U18 2016

Koninkrijksteam naar de finale EK junioren

Koninkrijksteam naar de finale EK junioren

Oliver Severino van der Weijst aan slag voor het Koninkrijksteam.

Oliver Severino van der Weijst aan slag voor het Koninkrijksteam.
Foto: © Frans Wiesemann

Met een overtuigende 6-2 overwinning tegen Duitsland heeft het Koninkrijksteam vanmiddag de finale gehaald van het Europees kampioenschap voor junioren in Spanje. Duitsland, dat eerder deze week in groep A Italië nog zeer lastig wist te maken, moet zich nu morgen op gaan maken voor een wedstrijd om de bronzen medaille, terwijl Oranje voor de vierde keer in de laatste vijf edities haar opwachting maakt in de finale van het EK.

Dat de wedstrijd in Noord-Spanje vandaag spannender was dan de eindstand doet vermoeden, is uit de boxscore al direct op te maken. Qua honkslagen moest Oranje zelfs het onderspit delven tegen de oosterburen (tien om zeven). Maar in tegenstelling tot de Duitse junioren kwam Oranje in drie slagbeurten tot scoren. De Duitsers kregen dit slechts in de laatste slagbeurt voor elkaar.

Wat langzamerhand een traditie aan het worden is deze week, is dat het Koninkrijksteam in de eerste slagbeurt uit de startblokken schiet. Net zoals in de vier groepswedstrijden werd in de eerste mogelijkheid van de wedstrijd direct de score geopend. Vandaag deden de mannen van hoofdcoach Eric de Bruin dat met drie runs. Dit hadden er nog meer kunnen zijn, aangezien de ploeg drie mannen achter liet op de honken aan het einde van de slagbeurt.

Lastig

Die statistiek zou een opmaat blijken voor een patroon gedurende deze wedstrijd. Het Koninkrijksteam liet in de hele wedstrijd in totaal negen mensen achter, maar doordat Duitsland dit ook achtmaal deed, kwam de vroege voorsprong geen moment in gevaar. Na die sterke eerste inning had Oranje het tot en met de vijfde inning zelf aanvallend ook lastig, maar in de zesde en zevende slagbeurt bracht de ploeg via Dylan Koster, Oliver Severino van der Weijst en Tijmen Takke de zogenaamde insurance runs over de thuisplaat.

In de negende inning trachtte Duitsland nog een laatste strohalm te pakken. De nummer vijf van het EK van vorig jaar kwam in de laatste slagbeurt tot twee runs, maar vervangend werper Aaron de Groot liet Duitsland niet dichterbij komen en bezorgde het Koninkrijksteam daarmee haar vijfde opeenvolgende zege van dit toernooi.

Cruciaal

Startend werper Donny Breek mocht bijna acht innings op de heuvel blijven staan. Tegenover acht geïncasseerde honkslagen stond ook acht keer drie slag. Hij gaf slechts één vrije loop weg aan de Duitsers. Tijdens zijn werpen maakten zijn veld drie fouten, maar deze waren niet cruciaal. De vierde Nederlandse veldfout, in de negende inning, leverde uiteindelijk wel één van de Duitse runs op.

Door deze overwinning speelt Nederland morgenmiddag om vier uur de finale in Gijón. Daarin zal het gaan aantreden tegen de winnaar van het duel tussen Italië en Tsjechië. De verliezer van die tweede halve finale is om half drie de tegenstander van Duitsland in de strijd om de derde plaats.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U18 2016