Randy Lo-A-Tjong in actie voor Nederland tijdens het EK van 2016.

EK heren 2016

Nederland tegen Tsjechië om finaleplaats

Nederland tegen Tsjechië om finaleplaats

Randy Lo-A-Tjong in actie voor Nederland.

Randy Lo-A-Tjong in actie voor Nederland.
Foto: © FIBS/Lauro Bassani

Nederland mag nog altijd hopen op een plaats in de finale van het Europees kampioenschap softbal. Vanmiddag had Oranje aan slechts twee honkslagen voldoende om Groot-Brittannië uit te schakelen en zich te plaatsen voor de halve finales van het Europees kampioenschap. Daarin treft de selectie van manager Ben ten Pas later vandaag de achtvoudig Europees kampioen Tsjechië.

Regen speelde ook vandaag het Europees kampioenschap weer parten. Om die reden moest voor de tweede dag op rij het speelschema op de schop worden genomen. Uiteindelijk werd besloten om in ieder geval de wedstrijden om de vijfde tot en met de tiende plaats te schrappen.

De Nederlandse softballers konden in Porto Sant’Elpidio wel van start gaan, maar pas ruim twee uur na het oorspronkelijke tijdstip. Inmiddels was ook bekend dat de herkansingswedstrijden voor een plaats in de finale eveneens waren geschrapt. Daarmee werden de laatste twee resterende wedstrijden uit de finalepoule van extra belang. Verlies zou namelijk een directe uitschakeling opleveren. Het eerste slachtoffer werd België.

Finale

De Belgen, in Italië bezig aan een goed toernooi, moesten na onder meer twee homeruns met 1-6 het onderspit delven tegen Denemarken. De Deense ploeg heeft zich daarmee als eerste ploeg geplaatst voor de finale. In de ochtend begonnen ook Nederland en Groot-Brittannië aan hun laatste wedstrijd uit de finalepoule. In het duel, waarbij de verliezer eveneens direct zou zijn uitgeschakeld, gooide voor Groot-Brittannië pitcher James Darby een uitermate sterke wedstrijd. In zes innings schakelde hij twaalf tegenstanders uit met drie slag.

Darby stond slechts twee honkslagen toe. Maar voor Nederland was dat voldoende om de winst tegen de nummer elf van de wereld naar zich toe te trekken. Idelgardo Raap profiteerde na zijn honkslag in de derde inning van een doorgeschoten bal en twee veldfouten om Oranje op voorsprong te brengen. Een inning later kon ook Anthony Hose (vier wijd) na twee wilde worpen scoren door opnieuw een Britse veldfout.

Kostbare fouten

Het bleken kostbare veldfouten, want verder dan één tegenpunt kwam Groot-Brittannië niet. Dat punt moest pitcher Arjan Baanen (9-2-5-2) na twee honkslagen toestaan in de vijfde inning. Uiteindelijk stond de veteraan dit duel vijf hits toe, maar bleek de Nederlandse verdediging doorslaggevend. Door de winst houdt Nederland nog altijd zicht op een plaats in de finale. Oranje speelt nu om 16.00 uur in Montegranaro tegen de nog ongeslagen titelverdediger Tsjechië om de tweede finaleplaats.

Dinsdag stonden beide ploegen in Montegranaro ook al tegenover elkaar. Toen liep Tsjechië vanaf de vierde slagbeurt in drie innings tijd uit van 1-1 uit naar een 7-2 overwinning.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2016