De Nederlandse softballers wonnen op het EK vier van hun acht wedstrijden.

EK heren 2016

Nederland vierde op EK softbal

Nederland vierde op EK softbal

De Nederlandse softballers wonnen op het EK vier van hun acht wedstrijden.

De Nederlandse softballers wonnen op het EK vier van hun acht wedstrijden.
Foto: © FIBS/Lauro Bassani

Het Nederlands softbalteam heeft het Europees kampioenschap in het Italiaanse Montegranaro afgesloten met een vierde plaats. In de halve finale kwam Oranje net tekort tegen titelverdediger Tsjechië: 5-4. Oranje won dit toernooi vier van zijn acht wedstrijden.

Nederland begon vandaag aan een loodzware missie om de finale te bereiken. Niet alleen moest in de ochtend worden gewonnen van Groot-Brittannië, maar moest de ploeg later op de dag ook nog zorgen voor de eerste  EK-nederlaag voor Tsjechië sinds 2010. In die eerste opdracht slaagde Oranje. Groot-Brittannië werd met 2-1 verslagen. Maar tegen de Europese grootmacht, die na zijn laatste wedstrijd op donderdagavond alle tijd hadden gehad om uit te rusten, kwam de ploeg aanvallend net tekort.

De laatste keer dat Tsjechië niet in de finale van het Europees kampioenschap stond, was in 1995. Dat was tevens het laatste jaar dat Nederland de Europese titel claimde. Het zou een mooi voorteken kunnen zijn geweest voor de Nederlandse softballers. Maar zover kwam het niet.

Ongeslagen

In hun achtste wedstrijd op dit toernooi bleef Tsjechië ook ditmaal ongeslagen. Daarmee heeft de achtvoudig Europees kampioen zich opnieuw geplaatst voor de finale. In die eindstrijd verdedigt Tsjechië later vanavond de Europese titel tegen Denemarken. Voor Nederland zit het toernooi erop. De formatie van manager Ben ten Pas eindigt in Montegranaro achter nummer drie België op de vierde plaats. Na 2008 en 2010 is het de derde keer dat Nederland als vierde eindigt. In alle andere edities eindigde Nederland hoger.

Tegen de Tsjechen nam Nederland vanmiddag tot tweemaal toe een voorsprong. In de eerste inning opende Randy Reiph de score op een hit van Anthony Beaumont. Reiph was even daarvoor in het slagperk in zijn gezicht geraakt door een pitch van Jaroslav Brenik, maar kon uiteindelijk de wedstrijd wel vervolgen.
Tsjechië antwoordde direct met twee hits en een tegenpunt en kwam een inning later zelfs op een 3-1 voorsprong na een kostbare veldfout van de Nederlandse derde honkman.

Solohomerun

De Nederlandse softballers gaven echter nog altijd niet op en knokten zich met een solohomerun van Idelgardo Raap in de derde inning terug. Na zijn hekklap bereiken ook Eldrick Dijkhoff en Anthony Beaumont, beiden met vier wijd, de honken. Met een snoeiharde driehonkslag sloeg Glennsig Polonius vervolgens twee punten binnen.
Maar opnieuw hield de voorsprong voor Nederland niet stand. Een vierde Nederlandse veldfout, een tweehonkslag van Tomas Vobornik en een hit van Tomas Petr brachten Tsjechië in de gelijkmakende slagbeurt andermaal langszij: 5-4.

Na de driehonkslag van Glennsig Polonius gooide pitcher Jaroslav Brenik (9-2-5-1) de deur in het slot. Hij stond in het restant van de wedstrijd nog maar één tegenstander toe op de honken. Opnieuw na een hit van Polonius. Maar met zijn zevende strikeout voorkwam de Tsjech dat Nederland nog een loper in scoringspositie kreeg.
Pitchers Niek Nieuwenhuizen en Arjan Baanen stonden in hun laatste EK-duel van deze week samen zeven honkslagen toe en gooiden beiden één keer drie slag. Aanvallend kwam Nederland tot vijf hits, waaronder twee van Glennsig Polonius.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2016