Het Nederlands AAA-team bleef in Gijón ongeslagen.

EK U18 2016

AAA-team Europees kampioen na zege tegen Italië

AAA-team Europees kampioen na zege tegen Italië

Het Nederlands AAA-team bleef in Gijón ongeslagen.

Het Nederlands AAA-team bleef in Gijón ongeslagen.
Foto: © FBSPA

Nadat in 2009 en 2015 de finale van het Europees kampioenschap voor junioren werd verloren van Italië, was het zondagmiddag driemaal scheepsrecht voor het Koninkrijksteam. In Gijón eindigde de eindstrijd in een 7-3 zege voor Oranje. Eerder op de dag wist Duitsland beslag te leggen op de derde plek.

Voor het eerst dit toernooi wist het Koninkrijksteam niet tot scoren te komen in de eerste slagbeurt, maar in de tweede inning was het wel raak. Een honkslag van Tijmen Takke was de opmaat voor de eerste run. Devano Pieter en Menno Lenting volgenden zijn voorbeeld, waarna Takke de 1-0 op het scorebord kon zetten.

Pas in de derde inning had Italië aanvallend iets te vertellen in deze wedstrijd. Davide Meliori opende de Italiaanse slagbeurt met een tweehonkslag. Een opofferingsslagbeurt van Gabriele Angioi hielp hem naar het derde honk, waarna hij de stand gelijk kon trekken na een honkslag van Cesare Astorri.

Zorgelijk

In de vijfde inning leek Italië voor het eerst een voorsprong te gaan pakken. Riccardo Flisi kwam op het tweede honk na een veldfout van Oranje. In de volgende slagbeurt hielp Meliori hem naar het derde honk. Zonder nullen en met een één-drie situatie tegenover zich, was het uitzicht voor Oranje zorgelijk. Twee vangballen van rechtsvelder Aldrich de Jongh, waarvan de laatste zelfs een dubbelspel opleverde, hielp pitcher Mic van de Ven uit de problemen.

De slagbeurt daarna zorgde het Koninkrijksteam ervoor dat deze gemiste kans voor Italië nog pijnlijker werd. Met vijf honkslagen, waaronder een triple van Julian Rip en een tweehonkslag van Takke, nam Oranje afstand van de Italianen. Deze klappen leverde het Koninkrijksteam drie runs en daarmee een 4-1 voorsprong op.

Titel

In de achtste inning gooide Oranje de wedstrijd definitief op slot. Met nog eens drie runs leek de ploeg definitief uit het zicht van Italië te zijn geraakt. In de laatste twee slagbeurten krabbelde Italië nog wel terug tot 7-3, maar een echt gevaar voor het Koninkrijksteam wisten de Zuid-Europeanen niet meer te vormen.

Door deze zege pakt het Koninkrijksteam voor de tweede keer in het bestaan van het junioren EK de titel. De overige vier edities werden gewonnen door Italië, waarmee dat land nog altijd de meest succesvolle ploeg in de geschiedenisboeken blijft. Eerder op zondagmiddag won Duitsland de strijd om het brons met 6-4 van Tsjechië, waarmee onze oosterburen het podium van dit EK wisten te completeren.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U18 2016