Aldrich de Jongh ontvangt na afloop van de finale de belangrijkste persoonlijke onderscheiding.

EK U18 2016

De Jongh uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler

De Jongh uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler

Aldrich de Jongh ontvangt na afloop van de finale de belangrijkste persoonlijke onderscheiding.

Aldrich de Jongh ontvangt na afloop van de finale de belangrijkste persoonlijke onderscheiding.

Na afloop van de door het Nederlands Koninkrijksteam gewonnen Europees kampioenschap voor junioren heeft Aldrich de Jongh het succes voor Oranje gecompleteerd. De zeventienjarige honkballer van Curaçao werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

Buitenvelder en pitcher Aldrich de Jongh sloot zich voor het U18 EK in het Spaanse Gijón aan bij de selectie van het Nederlands Koninkrijksteam. Eerder dit jaar leidde hij in de Verenigde Staten Trinity Christian Academy naar de allereerste State Championship in de clubhistorie.

Voor die school kwam hij als pitcher tot 55 puntloze innings en sloot hij het seizoen af met twaalf overwinningen, geen enkele nederlaag en een verdiende puntengemiddelde van 0.12. Hij gooide bovendien drie keer een no-hitter en kwam aanvallend tot een gemiddelde van .390 met drie homeruns.

Waarde

Ook voor het Nederlands Koninkrijksteam was De Jongh afgelopen week van waarde. De Curaçaose buitenvelder sloot het toernooi af met een slaggemiddelde van .227 en leidde het toernooi in aantal gestolen honken (5). Hij kreeg achtmaal vier wijd en scoorde negen punten. Als pitcher stond De Jongh in twee wedstrijden (1 1/3 innings) geen enkel punt toe.

Na de door Nederland gewonnen finale van het EK mocht De Jongh uit handen van Paul Bokern, het Nederlandse hoofd van de Technische Commissie van de Europese honkbalbond CEB, de persoonlijke prijs voor de Meest Waardevolle Speler in ontvangst nemen. De onderscheiding voor beste slagman ging naar de Rus Nikita Laykov. Hij kwam met tien hits tot een gemiddelde van .563. Daarmee bleef hij nog maar net de Nederlanders Oliver Severino van der Weijst (.500) en Tijmen Takke (.474) voor.

Meeste honkslagen

Severino van der Weijst sloeg dit EK wel de meeste honkslagen (12) en scoorde de meeste punten (12). Zijn ploeggenoot Takke bracht op zijn beurt de meeste punten over de thuisplaat (9). Ook kreeg de speler van UVV de meeste keer vier wijd (9).

Beste pitcher van het Europees kampioenschap werd Antoine Villard. Hij stond voor Frankrijk in tien innings geen enkel verdiend punt toe.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U18 2016