Softbal

Team Kingdom wint met 9-3 van Brazilië door homers Vonk en Van Dalen

Team Kingdom wint met 9-3 van Brazilië door homers Vonk en Van Dalen

Britt Vonk

Britt Vonk.
Foto: © Rob Jelsma

De eerste ronde van het wereldkampioenschap in Surrey Canada verliep tot nu toe als een droom voor het Koninkrijksteam. De dames wisten in hun poule al hun wedstrijden te winnen, door sterk spel en een forfeit van het verdwaalde Pakistan. Hierdoor verzekerden ze zich van een plaats in de volgende ronde, waar ze gisteren tegenover Brazilië kwamen te staan. Deze wisten in hun eigen poule geen eerste plaats te veroveren dankzij het sterke USA-team. Toch was het meer dan duidelijk dat beide teams met een sterke opstelling erg gemotiveerd waren om deze tweede ronde met een overwinning te starten.

Power start
Dit lieten de Oranje dames ook direct zien in een sterke eerste inning. Ook al zorgde een vangbal aan de kant van Brazilie voor een snelle eerste nul, de dames uit het koninkrijk kwamen hierna direct sterk terug. Het eerste punt wordt na twee mooie honkslagen gescoord door Britt Vonk. En wanneer Maxime van Dalen hierna aan slag komt met twee nullen op het bord, zorgt een homerun ervoor dat de eerste inning met 2-0 wordt afgesloten in het voordeel van het Koninkrijksteam.
Het Braziliaanse team is nog erg gretig om te slaan na de moeite die ze hadden met de onvoorstelbaar hard gooiende Amerikaanse pitcher. Dit gebruikt pitcher Eva Voortman goed. Een foul bal die hoog opschiet wordt gevangen door kortestop Vonk voor een snelle nul. Hierna blijft Voortman mooie ballen gooien om hits uit te lokken die praktisch direct in de handschoen van tweede honkvrouw van Gurp belanden.

Lefty pitch
De tweede inning biedt weinig spectaculairs met snelle uits voor de Oranje dames die direct in gelijke munt worden terugbetaald door pitcher Eva Voortman die met twee strikeouts de tweede inning snel eindigt. In de derde inning lukt het Maxime van Dalen niet om nog een keer een homerun slaan en na een vangbal eindigt ook deze slagbeurt voor het Koninkrijksteam zonder punten. Toch blijft het Braziliaanse team moeite houden met de pitches van lefty Voortman, waardoor ze de honken niet vol krijgen. Uiteindelijk weet Brazilië in deze inning toch een speler over de thuisplaat te krijgen, voordat Voortman met weer een strikeout de inning eindigt.

Grand slam
Het is de vierde inning waarin het Koninkrijksteam laat zien waarom ze een team zijn om rekening mee te houden. De eerste slagvrouw Van Aalst wordt geraakt en mag doorlopen naar het eerste honk om daar verder geslagen te worden door Karin Tuk en Brenda Beers. Hierdoor staan de Oranje dames op alle honken wanneer Britt Vonk aan slag komt. Die heeft tot dan toe al succesvol weten te slaan, maar gaat dit keer voor de overtreffende trap. Een klapper ramt de bal over de hekken en met een Grand Slam lopen er vier punten binnen voor een 6-1 score. Zonder nullen verloopt de inning verder voorspoedig en wordt ook de 7-1 nog gemaakt door Dinet Oosting voordat de laatste nul wordt gemaakt.

Het Braziliaanse team, maar ook de Oranje dames lijken zo van hun stuk gebracht door deze prachtige ontwikkeling, dat de volgende innings weinig nieuwe mooie plays meer brengen. Snelle nullen en weinig hits eindige de vijfde inning met slechts 1 punt op een sacrifice fly aan de kant van Brazilië. Een score van 7-2 maakt de start van de zesde inning in het voordeel van Nederland.
In deze betreffende zesde inning mag Chantal Versluis na vier wijd naar het eerste honk. Na een strikeout voor Shareday Christina komt Maxime van Dalen aan slag. Die zorgt ervoor dat Versluis kan scoren, waarna ook Anne Blaauwgeers nog een punt binnen weet te brengen voor het Koninkrijksteam. Een score van 9-3 weet Brazilië in de zevende inning niet meer in te lopen, waardoor de wedstrijd eindigt in een mooie overwinning voor de Oranje dames.

Vandaag staat Mexico op de agenda om 5 uur lokale tijd. Dat wil zeggen dat je de stream dus pas om 2 uur ’s nachts hoeft aan te zetten om het Nederlandse Koninkrijksteam te zien tijdens deze face-off. Ook Mexico wist hun poule als winnaar te verlaten met drie gewonnen wedstrijden, dus vormt een geduchte tegenstander. Hun eerste tegenstander van de tweede ronde – Cuba, wisten ze zonder veel overtuiging met 1-0 van het veld te sturen. Met het winnen van deze wedstrijd hebben de Oranje dames dan de kans om tegen Cuba hun weg naar de top te verzekeren.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal