Softbal

Koninkrijksteam op WK naar laatste acht

Koninkrijksteam op WK naar laatste acht

220716_nederland_wk

Met een ijzersterke 1-9 overwinning op Cuba heeft het Koninkrijksteam zich gerevancheerd voor de nederlaag van een dag eerder tegen Mexico. Daarmee heeft Oranje zich bovendien verzekerd van een plek bij de laatste acht op het wereldkampioenschap softbal in Surrey (Canada).

De Cubaanse softbalsters, die al waren uitgeschakeld voor een plaats in de kampioensronde, kregen vandaag in Softball City een getergd Koninrijksteam tegenover zich. Vier innings kon Cuba nog wel in de pas lopen met Oranje, maar daarna was het voorbij voor de onfortuinlijke Cubaanse ploeg.

Met de nederlaag tegen Mexico van een dag eerder nog vers in het geheugen, haalde het Koninkrijksteam hard uit in de vijfde slagbeurt. Uitblinker Britt Vonk (3 uit 3) leidde haar ploeg de juiste weg. Ze opende de slagbeurt met een solohomerun. Vijf honkslagen en vier punten later haalde de korte stop van Oranje nogmaals uit. Met inmiddels volle honken ramde ze ditmaal de bal diep het buitenveld in. Met haar driehonkslag veegde ze in één keer de honken leeg.

Uitbarsting

Mede door de solohomerun en de driehonkslag van Britt Vonk scoorde het Koninkrijksteam maar liefst achtmaal in de vijfde inning. Tot dat moment hadden beide ploegen allebei nog maar één keer gescoord in de tweede inning. Na de Nederlandse uitbarsting moest Cuba zich gewonnen geven. Met strikeouts voor Martha Palenzuela en Diamela Salas gooide pitcher Eva Voortman de wedstrijd in de tweede helft van de vijfde inning uit.

Voortman gooide voor het Koninkrijksteam het gehele duel. Met vijf strikeouts, één keer vier wijd en vier honkslagen tegen verdiende zij haar tweede overwinning van dit WK en loodste zij haar ploeg de kampioensronde in. Aanvallend kwam Oranje tot elf hits. Maxime van Dalen (1 uit 2) en Jessie van Aalst (1 uit 2) sloegen elk twee punten binnen, terwijl Suka van Gurp (2 uit 3) tweemaal kon scoren.
In de kampioensronde treft Oranje morgen de verliezer van het duel tussen titelverdediger Japan en Nieuw-Zeeland. Op de wereldranglijst staan de Nieuw-Zeelandse softbalsters met hun achtste plaats één plaats onder het Koninkrijksteam. Japan voert de ranglijst nog altijd aan.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal