Diegomar Markwell in actie in de wedstrijd tegen Australië

HHW 2016

Koninkrijksteam opnieuw te sterk voor Australië

Koninkrijksteam opnieuw te sterk voor Australië

Diegomar Markwell in actie in de wedstrijd tegen Australië

Diegomar Markwell in actie in de wedstrijd tegen Australië.
Foto: © Rob Jelsma

Het Koninkrijksteam is nog maar één overwinning verwijderd van de finale van de Honkbalweek Haarlem. De ongeslagen formatie van bondscoach Steve Janssen versloeg vanavond voor de tweede dag op rij de honkballers uit Australië. Vanavond met nog meer overtuiging dan een dag eerder: 9-0. “We zitten echt in een flow. Iedereen staat goed scherp te spelen”, aldus een tevreden pitcher Diegomar Markwell na afloop.

Het Koninkrijksteam is tijdens de 28e editie van de Honkbalweek Haarlem een klasse apart. Met een zeer sterke groep pitchers, aanvulling van de ervaren profhonkballer Yurendell de Caster en een uitstekend debuuttoernooi van Remco Draijer is Oranje vooralsnog niet te stoppen.

Aan die ongeslagen serie kwam vanavond ook nog altijd geen einde. Na een indrukwekkende minuut stilte, die voormalig profhonkballer Swen Huijer vroeg namens zijn Baseball against Cancer, denderde de Oranje trein andermaal door. Via vijftien hits werd tegen Australië in de eerste wedstrijd uit de tweede ronde de vijfde opeenvolgende overwinning geboekt. In die vijf wedstrijden stond het Koninkrijksteam tot dusver nog maar zes punten toe, maar scoorde de ploeg al wel 37 keer.

Grote verschil

Remco Draijer was aanvallend ook tegen Australië op dreef.

Remco Draijer was aanvallend ook tegen Australië op dreef.
Foto: © Rob Jelsma

Het grote verschil werd ook vanavond duidelijk. Hoewel startend pitcher Diegomar Markwell (1-2-7-0) in zijn zeven innings geen enkele keer onbespeelbaar was, hoefde de honkballer van Curaçao Neptunus geen moment te vrezen voor de winst. “Ik kon niet helemaal mijn ritme vinden in de wedstrijd en wilde een beetje teveel doen”, blikte Markwell na afloop terug. “Ik had misschien net iets meer rust nodig gehad. Gelukkig kwamen wij er goed mee weg. Die snelle voorsprong was natuurlijk heel lekker.”

Al in de tweede inning sloeg het Koninkrijksteam hard toe via hits van Dwayne Kemp (3 uit 4) en Christian Diaz (1 uit 4). Een tweehonkslag van Dashenko Ricardo (2 uit 3) bracht Oranje vervolgens op een 2-0 voorsprong.

Man-of-the Match

Vanaf dat moment ging het snel. Nog eens vier hits vergrootten een inning later de voorsprong tot 5-0, voordat Ricardo er eigenhandig 6-0 van maakte in de vierde inning. De Man-of-the Match ramde de bal ver over de blauwe padding van het Pim Mulierstadion. Daarmee leek het een kort avondje te worden. Vooral nadat het Koninkrijksteam via hits van Gilmer Lampe, Nick Urbanus, Stijn van der Meer en zelfs een driehonkslag van Remco Draijer uitliep tot 9-0.

Luke Hughes sneuvelt op het derde honk na een goede aangooi van midvelder Remco Draijer.

Luke Hughes sneuvelt op het derde honk na een goede aangooi van midvelder Remco Draijer.
Foto: © Rob Jelsma

Het verlossende tiende punt bleef echter uit, waardoor het Koninkrijksteam tot de negende inning moest wachten op de winst. Dat gaf manager Steve Janssen wel de kans om zijn bullpen aan het werk te zien. En dat bleek niet onverdienstelijk. In de laatste twee innings stonden Berry van Driel en Bayron Cornelisse geen honkslagen meer toe.
Niet alleen aanvallend was Oranje vanavond zijn tegenstander de baas. Ook defensief troefde de ploeg van Steve Janssen zijn tegenstander af. Onder meer door loepzuivere aangooien van linksvelder Gilmer Lampe en midvelder Remco Draijer, waarmee in de respectievelijk eerste en vierde inning een Australische honkloper kon worden verschalkt.

Finale

Het Koninkrijksteam is nog steeds ongeslagen en dat voelt goed aan aldus Markwell: “We zitten echt in een flow. Iedereen staat goed scherp te spelen. Echt iedereen. Ik kan wel zeggen Dwayne Kemp en Dashenko Ricardo, maar ik kan net zo goed gewoon de hele line-up opnoemen.”

Door de vijfde overwinning op de Honkbalweek Haarlem speelt het Koninkrijksteam nu morgen al om een plaats in de finale. Tegenstander daarin wordt Japan, dat vanmiddag pas in de achtste inning met 2-1 de winst tegen het lager geklasseerde Chinese Taipei naar zich toe wist te trekken. Twee dagen geleden eindigde het vorige treffen tussen het Koninkrijksteam en Japan in een 7-3 overwinning voor Oranje.
Markwell: “Ik denk dat we echt een kans hebben om iets moois te laten zien hier in Haarlem. Dat is alweer flink wat jaren geleden voor het laatst geweest. Na al de successen die wij hebben gehad in het buitenland, is het nu de hoogste tijd om dat ook voor eigen publiek te laten zien. Dat is hiermee gelijk een mooi visitekaartje voor het komende Europees kampioenschap in Hoofddorp”.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HHW 2016