Dudley Leonora maakt een dubbelspel voor het Koninkrijksteam.

HHW 2016

Koninkrijksteam naar finale Honkbalweek Haarlem

Koninkrijksteam naar finale Honkbalweek Haarlem

Dudley Leonora maakt een dubbelspel voor het Koninkrijksteam.

Dudley Leonora maakt een dubbelspel voor het Koninkrijksteam.
Foto: © Rob Jelsma

Voor de elfde keer heeft het Koninkrijksteam zich verzekerd van een plaats in de finale van de Honkbalweek Haarlem. Vanavond bleef Oranje in het Pim Mulierstadion ook in zijn zesde wedstrijd ongeslagen. Voor de tweede keer in vier dagen tijd werd Japan verslagen. Man-of-the-match Mike Bolsenbroek leidde het Koninkrijksteam vanaf de heuvel naar een 3-0 shut-out.

De tegenstanders van het Koninkrijksteam tijdens het aankomende Europees kampioenschap zullen een taaie kluif krijgen aan de regerend Europees kampioen. Al de gehele Honkbalweek is Oranje superieur. Voor een belangrijk deel door de sterke pitching en goede aanval. Maar ook deels door de tot dusver matige tegenstand van de teams uit Japan, Chinese Taipei, Australië en Curaçao.

Dat was inmiddels het publiek ook niet onopgemerkt gebleven. Voor de tweede avond op rij bleven de extra bijgeplaatste tribunes grotendeels leeg. Dat het Koninkrijksteam de finale zou halen, was al lang geen verrassing meer. Voor de tweede maal deze editie kon ook Japan het de ploeg van bondscoach Steve Janssen niet moeilijk maken.

Sleutelrol

Mike Bolsenbroek stond in zeven innings geen enkel punt toe.

Mike Bolsenbroek stond in zeven innings geen enkel punt toe.
Foto: © Rob Jelsma

Een sleutelrol daarin speelde andermaal de pitching. Nog maar vier verdiende punten stonden de pitchers van Oranje dit toernooi toe. En alleen Orlando Yntema moest in het openingsduel voor de zesde inning al worden vervangen. Op de Nederlandse bullpen waren de tegenstanders tot dusver al helemaal kansloos. In 13 2/3 inning stonden zij slechts zes honkslagen en zelfs helemaal geen punten toe.

Dat was geen ander beeld vandaag. In zijn eerste wedstrijd tijdens deze editie van de Honkbalweek hield starter Mike Bolsenbroek moeiteloos zeven innings stand. Daarin schakelde de pitcher van het Duitse Regensburg Legionäre zes tegenstanders uit met drie slag en stond hij vier verspreide honkslagen toe. Pas nadat catcher Dashenko Ricardo in de zevende inning in de fout ging bij het verijdelen van een steelpoging, kreeg Japan voor het eerst een loper op het tweede honk.

Shut-out

Het bleef uiteindelijk ook de enige loper in scoringspositie voor de studenten uit Tokyo. In de laatste twee innings gooide het Koninkrijksteam verdedigend de deur in het slot. De zesde Japanse honkslag werd in de achtste inning teniet gedaan door het tweede dubbelspel van Oranje, waarna closer Loek van Mil in de negende inning de shut-out in stand hield met twee strikeouts.

Ook Japan kon het Oranje niet lastig maken.

Ook Japan kon het Oranje niet lastig maken.
Foto: © Rob Jelsma

Zelf had Oranje al in de eerste inning een 2-0 voorsprong genomen. Stijn van der Meer (veldfout) en Yurendell de Caster (honkslag) konden scoren na respectievelijk een hit van Dwayne Kemp en een wilde worp. Een inning later liep ook Nick Urbanus na zijn honkslag binnen. De speler van L&D Amsterdam profiteerde met twee man uit van een hit van Stijn van der Meer.

Extra rustdag

De slagploeg van het Koninrijksteam stapte hierna op de rem. En nadat Dwayne Kemp in de vijfde inning sneuvelde op de thuisplaat toen hij vanaf het tweede honk probeerde te scoren op een honkslag van Kevin Moesquit, wist zelfs geen enkele speler van Oranje meer de honken te bereiken. Tien tegenstanders werden door de Japanse relievers op rij uitgeschakeld om de schade te beperken tot 3-0.

Voor de ploeg van bondscoach Steve Janssen was de buit echter al binnen. Het ongeslagen Koninkrijksteam heeft zich als eerste deelnemer geplaatst voor de finale van de Honkbalweek Haarlem. Oranje heeft daardoor de luxe van een extra rustdag als Australië en Japan morgenavond spelen om de andere plaats in de eindstrijd.
Voor de nationale ploeg is het al de elfde keer dat het bij de beste twee teams eindigt op de Honkbalweek. Tot dusver leverde dat alleen in 2004, 2006 en 2010 een kampioenschap op. Twee jaar geleden moest Oranje nog genoegen nemen met een derde plaats achter de Verenigde Staten en Japan.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HHW 2016