Paul Brands in actie voor GCL Pirates.

Honkbal

Nederlandse Minor Leaguers op dreef

Nederlandse Minor Leaguers op dreef

Paul Brands in actie voor GCL Pirates.

Paul Brands in actie voor GCL Pirates.
Foto: © Bryan Green

De Nederlandse honkballers in de Amerikaanse Minor League zijn bezig met een goed seizoen. Pitcher Taylor Clemensia kreeg in zijn debuutjaar nog maar twee punten tegen, terwijl Paul Brands en Danny Arribas hun meeste honkslagen tot dusver sloegen.

De negentienjarige Paul Brands is bezig aan zijn tweede seizoen voor Pittsburgh Pirates. Vorig jaar kwam hij voor het Rookie League-team tot tien honkslagen in de Gulf Coast League. Hij had daar toen zestien wedstrijden voor nodig.

Gisteren produceerde hij op Carpenter Complex in Clearwater (Florida) als derde honkman twee honkslagen en scoorde hij eenmaal in de met 8-3 verloren wedstrijd tegen GCL Phillies. Met die twee hits kwam zijn totaal dit seizoen al op twaalf en heeft hij in zijn eerste veertien wedstrijden zijn prestatie van vorig jaar verbeterd. Toen sloot Brands het seizoen af met een gemiddelde van .212. Tot dusver staat de catcher en binnenvelder op .240. Ook verbeterde hij nu al dit seizoen zijn aantal tweehonkslagen (2), binnengeslagen punten (6) en gestolen honken (3).

Beste seizoen

Met Brands is ook de eveneens als catcher en binnenvelder inzetbare Danny Arribas bezig aan zijn beste seizoen in de organisatie van Pittsburgh Pirates. De speler die eerder al eens uitkwam voor het Nederlands team is bezig aan zijn eerste lange seizoen in de Class A South Atlantic League.

Voor West Virginia Power kwam de 23-jarige honkballer inmiddels tot 77 honkslagen in 89 wedstrijden, een verbetering van zijn hoogste aantal honkslagen die hij sloeg in 2012. Toen kwam hij voor het Rookie League-team in de Dominicaanse zomercompetitie tot 69 hits. Ook verbeterde Arribas dit seizoen zijn aantal driehonkslagen (4), gescoorde punten (42) en vrije lopen (44). Hij sloeg bovendien negen keer de bal over de hekken. In zijn eerste vijf seizoenen kwam hij in totaal tot acht homeruns.

Profdebuut

In de Dominicaanse zomercompetitie heeft de twintigjarige Rachid Engelhardt momenteel zijn hoogste seizoensgemiddelde. Voor DSL Orioles sloeg de buitenvelder 23 honkslagen in zijn eerste 27 wedstrijden (.284).

Ook de pitchers Taylor Clemensia, Matz Schütte en Misja Harcksen zijn goed van start gegaan. De negentienjarige Clemensia maakte op 28 juni zijn profdebuut en stond sindsdien voor GCL Twins nog maar twee verdiende punten toe (1.15). In vier wedstrijden, waarvan drie als startend pitcher, verloor hij nog niet en kreeg hij in 15 2/3 inning slechts vier honkslagen tegen.

Ploeggenoot

Zijn ploeggenoot Matz Schutte staat in zijn tweede profseizoen na zeven wedstrijden op een verdiende puntengemiddelde van 2.13. Hij kreeg in 12 2/3 inning drie verdiende punten en negen honkslagen toe. Bovendien gooide hij zeven keer drie slag.

Voor AZL Dodgers won Misja Harcksen (3.38) inmiddels twee wedstrijden. In zijn eerste twee seizoenen wist Harcksen in 25 wedstrijden nog maar één keer eerder te winnen. Bovendien gooide de 21-jarige Nederlandse pitcher voor AZL Dodgers achttien keer drie slag en slechts vier keer vier wijd in 13 1/3 inning.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal