Britt Vonk was aanvallend opnieuw van grote waarde.

Softbal

Vonk slaat Koninkrijksteam ook langs Nieuw-Zeeland

Vonk slaat Koninkrijksteam ook langs Nieuw-Zeeland

Britt Vonk was aanvallend opnieuw van grote waarde.

Britt Vonk was aanvallend opnieuw van grote waarde.
Foto: © Rob Jelsma

Loodste Britt Vonk gisteren het Koninkrijksteam in het Canadese Surrey al naar de laatste acht van het wereldkampioenschap softbal, vandaag hielp de 25-jarige profspeelster Oranje ook naar winst in de kwartfinales. Nieuw-Zeeland werd oppermachtig opzij gezet: 2-8. Daarmee heeft het Koninkrijksteam in ieder geval de beste WK-eindklassering tot dusver geëvenaard.

Met Nieuw-Zeeland trof de ploeg van bondscoach Juni Francisca vandaag in Softball City een redelijk gunstige tegenstander. Op de wereldranglijst moeten de Kiwi’s genoegen nemen met plaats acht, één lager dan het Koninkrijksteam. Alleen kwartfinalisten Mexico (14) en Venezuela (19) staan momenteel lager op de wereldranglijst.

Toch was winst op de wereldkampioen uit 1982 niet zo vanzelfsprekend. Van de 21 eerdere officiële interlands tegen Nieuw-Zeeland werden er tot dusver nog maar zes gewonnen. Maar met Britt Vonk binnen de gelederen was er van spanning uiteindelijk nauwelijks sprake.

Aanval

De Nederlandse korte stop wachtte vandaag niet lang om de aanval te openen. De eerste pitch van de wedstrijd stuurde Britt Vonk (3 uit 4 met drie gescoorde punten) voor een honkslag het veld in. Drie ballen later had ze het tweede honk gestolen. Het Koninkrijksteam profiteerde volop, want met een tweehonkslag dirigeerde Dinet Oosting haar ploeggenote over de thuisplaat.

Al in de derde inning besliste Oranje hierna het duel. En opnieuw leidde Britt Vonk haar ploeg de juiste weg. De profspeelster opende andermaal de slagbeurt met een hit en kon ditmaal na vier wijd voor Dinet Oosting scoren op een hit van Maxime van Dalen. Maar nu bleef het niet bij dat ene punt. Want via een tweehonkslag van Virginie Anneveld en een opoffferingsslag van Jessie van Aalst vergrootte Oranje de voorsprong zelfs tot 0-4.

Slaggeweld

Door punten in de vierde en zesde inning liep het Koninkrijksteam hierna uit naar de 2-8 winst. Jessie van Aalst bezegelde in de zesde Nederlandse slagbeurt de winst. Met haar tweehonkslag sloeg ze zowel Britt Vonk als Chantal Versluis over de thuisplaat om de eindstand op het scorebord te brengen. Van Aalst (1 uit 3) zorgde vanavond voor drie binnengeslagen punten tegen de ploeg waartegen ze twee jaar geleden nog haar debuut in Oranje had gemaakt.

Tegenover het Nederlandse slaggeweld kon Nieuw-Zeeland vandaag niet meer dan twee punten zetten. Eén in de derde inning na een solohomerun van Ellie Cooper en nog één in de vijfde slagbeurt voor de Kiwi’s na een tweehonkslag van Lara Andrews. Meer stonden pitchers Eva Voortman (5-0-3-0 in drie innings) en Rebecca Soumeru (4-0-4-0) vandaag niet toe.

Softbalhistorie

Voor de 23-jarige talentvolle Voortman was het haar tweede overwinning in twee dagen tijd. Gisteren werd zij al winnaar in de belangrijke wedstrijd tegen Cuba. En met haar winst van vandaag verzekerde Oranje zich van een plaats bij de beste zes op het wereldkampioenschap. En daarmee van een evenaring van het beste resultaat, dat Oranje tot dusver wist te behalen tijdens de WK’s in 2012 en 2014.

Morgen krijgt het Koninkrijksteam vanaf 19.00 uur (Nederlandse tijd) de kans om softbalhistorie te schrijven. Dan treedt de selectie van bondscoach Juni Francisca in de Canadese ochtend aan tegen de verliezer van de wedstrijd tussen Venezuela (19) en de Verenigde Staten (2). Inzet van die wedstrijd is zelfs een plaats bij de beste vier op het WK in Surrey.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal