Japan is tijdens de Honkbalweek Haarlem de tweede finalist geworden.

HHW 2016

Japan tweede finalist op Honkbalweek

Japan tweede finalist op Honkbalweek

Japan is tijdens de Honkbalweek Haarlem de tweede finalist geworden.

Japan is tijdens de Honkbalweek Haarlem de tweede finalist geworden.
Foto: © Rob Jelsma

Na het Koninkrijksteam heeft vanavond ook Japan zich met een overwinning op Australië geplaatst voor de finale van de Honkbalweek Haarlem. Grote man aan slag werd eerste honkman Ryoya Kaneko. Hij zorgde voor zes van de negen Japanse punten in de met 4-9 gewonnen wedstrijd.

De Australische honkballers, die onder meer met voormalig Major Leaguers Luke Hughes, Trent Oeltjen en Shane Lindsay zijn afgereisd naar Haarlem, begonnen het toernooi nog overtuigend. De eerste drie wedstrijden werden op rij gewonnen.

Woensdag keerde het Koninkrijksteam echter het tij voor de Aussies. Aan de serie overwinningen kwam door een 2-7 zege voor Oranje een einde. Niettemin bleef de Australische ploeg van manager Jon Deeble één van de voornaamste kandidaten voor een plaats in de finale. Maar die favorietenrol kon Australië de afgelopen dagen geen enkele keer waarmaken.

Afgetroefd

Nadat gisteravond de honkballers uit Australië in hun eerste kans op plaatsing voor de finale op alle fronten waren afgetroefd door het Koninkrijksteam, gingen ze vanavond ook onderuit tegen de Japanse studenten uit de vooraanstaande Tokyo Big6 Baseball League. De Aziatische honkballers revancheerden zich daarmee voor de eerdere 3-4 nederlaag.

Eerste honkman Ryoya Kaneko werd de belangrijkste man aan slag bij Japan. In de tweede inning sloeg hij de eerste honkslag van de wedstrijd en kon hij even later Japan op een 0-1 voorsprong te zetten. Bij een 2-2 gelijke stand sloeg hij een inning later Taisei Yoshida over de thuisplaat om Japan andermaal op voorsprong te zetten.

Verschil

In de zevende inning bezegelde Japan de winst. Met volle honken sloeg opnieuw Kaneko raak. Nu verdween zijn bal diep het midveld in en bracht hij met zijn driehonkslag maar liefst drie punten binnen, voordat hij ook zelf opnieuw kon scoren op de achtste Japanse honkslag. Mede daardoor liep Japan in deze slagbeurt uit van een 2-3 naar een 2-8 voorsprong.

Dat verschil kon Australië niet meer overbruggen. Uiteindelijk trok Japan met 4-9 de winst naar zich toe. Ryoya Kaneko sloeg drie van de tien Japanse honkslagen, bracht vier punten over de thuisplaat en scoorde zelf tweemaal. Voor Australië sloeg Mitch Dening vier hits, maar kwam hij zelf maar één keer over de thuisplaat.

Chinese Taipei vierde

Met de overwinning heeft Japan zich voor het tweede keer op rij en de zesde keer in totaal geplaatst voor de finale van de Honkbalweek Haarlem. Daarin is morgen vanaf 14.00 uur het Koninkrijksteam de tegenstander. Oranje hoopt op de eerste titel sinds 2010. Voor Japan is het laatste kampioenschap zelfs nog langer geleden: 1994. Australië moet door de tweede nederlaag op rij nu genoegen nemen met een derde plaats.

Eerder op de dag legde Chinese Taipei beslag op de vierde plaats. In de strijd om de vierde en vijfde eindklassering werd pas in de tiende inning Curaçao verslagen. Na negen innings was de wedstrijd nog altijd in balans: 2-2. Maar in de tie-break bleken de Taiwanese honkballers het meest effectief en kwamen ze via twee hits alsnog langszij: 5-4. Voor Curaçao was het al de tweede verlenging op rij. Gisteren liepen de Curaçaose honkballers ook hun laatste kans op de eindstrijd mis toen zij in de twaalfde inning met 8-7 onderuit gingen tegen Australië.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HHW 2016