Nederland en Japan stonden voor het laatst in de Tokyo Dome tegenover elkaar tijdens de World Baseball Classic van 2013.

Honkbal

Koninkrijksteam in november naar Japan

Koninkrijksteam in november naar Japan

Nederland en Japan stonden voor het laatst in de Tokyo Dome tegenover elkaar tijdens de World Baseball Classic van 2013.

Nederland en Japan stonden voor het laatst in de Tokyo Dome tegenover elkaar tijdens de World Baseball Classic van 2013.
Foto: © 2013 World Baseball Classic, Inc

De honkballers van het Koninkrijksteam reizen in november af naar Japan. Daar speelt de nationale selectie in het imposante Tokyo Dome twee vriendschappelijke wedstrijden tegen Japan, de aanvoerder van de wereldranglijst. De wedstrijden maken deel uit van de Samurai Japan Series.

Het Koninrijksteam verblijft in november op uitnodiging van de Nippon Professional Baseball (NPB) in Japan. De vriendschappelijke wedstrijden tegen de nationale ploeg van Japan worden gespeeld op zaterdag 12 en zondag 13 november. Voorafgaand aan deze twee duels speelt Samurai Japan op donderdag 10 en vrijdag 11 november ook twee wedstrijden tegen de nationale ploeg van Mexico, de nummer zeven van de wereld.

Nederland en Japan stonden tot dusver in 42 officiële interlands tegenover elkaar. Slechts acht daarvan wist Oranje te winnen. Deze week versloeg Oranje op de Honkbalweek Haarlem Japan tweemaal, maar  gaat het om een selectie van spelers uit de vooraanstaande Tokyo Big6 Baseball League. Voor de nationale ploeg van het Koninkrijk worden het de eerste wedstrijden op Japans grondgebied sinds de succesvolle World Baseball Classic van 2013.

Hensley Meulens

Tijdens die World Baseball Classic versloeg Oranje, eveneens in de Tokyo Dome, de nationale ploeg van Cuba met 7-6 om zich met die historische overwinning te plaatsen voor de halve finales. Wel werden beide wedstrijden tegen Japan (4-16 en 10-6) in die tweede ronde verloren.

Het Koninkrijksteam staat onder leiding van Hensley Meulens, ook manager tijdens de laatste World Baseball Classic en de Premier 12 van afgelopen november. De 49-jarige hitting-coach van San Francisco Giants speelde zelf drie seizoenen in de professionele competitie in Japan. In 1994 kwam hij uit voor Chiba Lotte Marines en in de seizoenen 1995 en 1996 voor Yakult Swallows. Voor die laatste club komt sinds 2011 de Curaçaose honkballer Wladimir Balentien uit. Voor regerend kampioen Softbank Hawks is de Nederlandse pitcher Rick van den Hurk momenteel actief.

Olympische Spelen

Mexico staat tijdens de Samurai Japan Series onder leiding van manager Edgar Gonzalez, tevens scout voor het Japanse Yomiuri Giants. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Tokyo Dome. De Japanse hoofdstad is in 2020 gastheer van de Olympische Spelen. Komende maand wordt tijdens de 129e IOC-sessie in Rio de Janeiro door de IOC-leden definitief besloten of honkbal en softbal in 2020 eenmalig terug kunnen keren op het programma van de Zomer Spelen.

De NPB organiseerde eerder al Samurai Japan Series, waarin de nationale Japanse ploeg de afgelopen jaren aantrad tegen onder meer Chinese Taipei, een selectie met spelers uit de Amerikaanse Major League en een Europees All Star-team. Met de Samurai Japan Series van aankomende november wil de Nippon Professional Baseball alvast aandacht vragen voor de vierde editie van de World Baseball Classic, die in maart van start gaat.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal