Het Koninkrijksteam heeft voor het eerst in de historie de laatste vier op een WK gehaald.

Softbal

SOFTBALSTERS SCHRIJVEN WK-HISTORIE!

SOFTBALSTERS SCHRIJVEN WK-HISTORIE!

Het Koninkrijksteam heeft voor het eerst in de historie de laatste vier op een WK gehaald.

Het Koninkrijksteam heeft voor het eerst in de historie de laatste vier op een WK gehaald.
Foto: © ESF

Voor het eerst in de historie van het Nederlandse softbal heeft het Koninkrijksteam de laatste vier bereikt op een wereldkampioenschap. In het Canadese Surrey werd vandaag in de kampioensronde Venezuela oppermachtig met 1-8 overklast. Het was al de zevende overwinning in acht wedstrijden voor Oranje.

Met de overwinning op de Venezolaanse nummer negentien van de wereld heeft de ploeg van bondscoach Juni Francisca zich verzekerd van een plaats bij de beste vier op het wereldkampioenschap. Nog nooit eerder eindigde een Europees land op een WK hoger dan een zesde plaats.

Die eindklassering behaalde Nederland in zowel 1974, 2012 als 2014. Maar in de dertiende mondiale titelstrijd voor het Koninkrijksteam is nu historie geschreven en speelt Oranje later vandaag om 19.30 uur lokale tijd (04.30 uur Nederlandse tijd) om een WK-medaille tegen de winnaar van het duel tussen Mexico (14) en Canada (4).

Serieuze kwaliteit

Indrukwekkend is niet een voldoende omschrijving van de wedstrijd, die de softbalsters van het Koninkrijk deze ochtend hebben laten zien in Surrey. Ook al was de tegenstander uit Venezuela onder het Koninkrijksteam op de wereldranglijst te vinden, toch hadden de Venezolaanse dames, met onder meer zes Olympische veteranen binnen de gelederen, dit toernooi al wel laten zien dat ze serieuze kwaliteit in huis hadden. Nederland behaalde echter niet alleen een 1-8 overwinning, maar verpletterde de laatste tegenstander die hen weerhield van een historische resultaat.

Al in de eerste inning liet sterspeelster Britt Vonk (deze wedstrijd drie uit drie met twee gescoorde punten) zien waarom zij al het hele toernooi wordt geroemd. De allereerste bal van de wedstrijd sloeg Vonk direct langs de eerste honkvrouw om voor de zoveelste keer dit toernooi op het eerste honk te belanden. Teamgenoot Chantal Versluis volgde direct hierna met een keiharde tweehonkslag in het linksveld, waarop Vonk het eerste punt voor Nederland kon scoren.

Prachtige veldactie

Het Koninkrijksteam was aanvallend voortdurend gevaarlijk.

Het Koninkrijksteam was aanvallend voortdurend gevaarlijk.
Foto: © ESF

Hierna werd het hard werken voor de Venezolaanse derde honkvrouw Pimentel, die de daaropvolgende drie ballen moest verwerken om Dinet Oosting, Maxime van Dalen en Virginie Anneveld uit te kunnen maken. Toch kon zij niet voorkomen dat ook Chantal Versluis de thuisplaat passeerde voor een snelle 0-2 voorsprong in de eerste inning.

Evenals de twee voorafgaande dagen begon ook vandaag Eva Voortman als pitcher. In eerste instantie had ze veel pitches nodig, maar kon ze wel voorkomen dat Venezuela kon scoren. Dit mede dankzij een prachtige veldactie van korte stop Britt Vonk, die vanaf haar achterste voet in de loop een bal naar het eerste honk wist te lanceren voor de derde uit.

Ontploffen

Na een rustige tweede inning liet het Koninkrijksteam het duel in de derde inning ontploffen. Vol vertrouwen werd de slagbeurt begonnen en wisten Britt Vonk en Chantal Versluis meteen de honken te bereiken om vervolgens met een torenhoge stuit over de pitcher binnen te worden geslagen door Maxime van Dalen. Met vier punten voorsprong wist hierna ook Jessie van Aalst een mooie honkslag te vertalen naar een punt, binnengelopen door Maxime van Dalen.

Het enige punt van Venezuela dit duel werd in de vierde inning gescoord door Yuruby Alicart. Door de snelle 1-5 voorsprong kreeg pitcher Eva Voortman (4-3-1-0) hierna de kans om de broodnodige rust te pakken voor de volgende wedstrijd. Zij werd ijzersterk opgevolgd door Ginger de Weert (5-0-1-0), die eigenhandig de deur in het slot gooide. Venezuela kwam nauwelijks tot hits en kwam na drie strikeouts op rij niet meer verder terug in de wedstrijd.

Onfortuinlijke botsing

Aan slag bleven de Oranje dames ook in het restant van de wedstrijd domineren. In totaal kwam het Koninkrijksteam tot dertien hits, waaronder drie van Britt Vonk (3 uit 3) en Suka van Gurp (3 uit 4). Chantal Versluis (2 uit 4) kwam op haar beurt tot twee hits.

In de vijfde en zevende inning werd zodoende de voorsprong alleen nog maar verder uitgebouwd, terwijl het Venezolaanse team er amper nog in slaagde de honken te bereiken. Al het hele toernooi is het Nederlandse veldspel dominant. En de enige bal die uiteindelijk in de vijfde inning aan de Nederlandse defensie wist te ontsnappen, was een verre tweehonkslag van de 38-jarige veteraan Maria Soto. Die zorgde bovendien voor een onfortuinlijke botsing tussen Jessie van Aalst en Suka van Gurp. Gelukkig hielden beiden niets over aan de valpartij en kon Van Gurp direct bij de volgende geslagen bal al de laatste benodigde uit maken.

Beste vier teams

In de laatste twee innings kwam de voorsprong hierna op het pitchen van Ginger de Weert niet meer in gevaar. Daarmee heeft het Koninkrijksteam volledig verdiend een plek behaald tussen de beste vier teams van dit wereldkampioenschap. Om 19.30 uur lokale tijd (04.30 uur Nederlandse tijd) vervolgt Oranje al het toernooi met het volgende duel tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Mexico en gastland Canada. Inzet is dan een zekere WK-medaille.

De verwachting is dat met het Koninkrijksteam en Canada of Mexico ook de Verenigde Staten en Japan gaan strijden om de medailles. De Japanse aanvoerder van de wereldranglijst werd wereldkampioen in 2012 en 2014. Team USA won de wereldtitel in de zeven edities daarvoor. Ongeacht het resultaat van Oranje later vandaag is met de verpletterende overwinning op Venezuela al softbalhistorie geschreven.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal