Het Koninkrijksteam heeft de hoogste eindklassering op een WK ooit gehaald.

Softbal

Koninkrijksteam eindigt als vierde op WK

Koninkrijksteam eindigt als vierde op WK

Het Koninkrijksteam heeft de hoogste eindklassering op een WK ooit gehaald.

Het Koninkrijksteam heeft de hoogste eindklassering op een WK ooit gehaald..
Foto: Fred Versluis

De softbalsters van het Koninkrijksteam hebben het wereldkampioenschap afgesloten met een vierde plaats. In Surrey bleek afgelopen nacht gastland Canada met 9-2 een maatje te groot. Met de nederlaag kwam een einde aan het meest succesvolle WK voor Nederland ooit. Nog nooit eindigde een Europees team hoger op een mondiale titelstrijd.

Net als in de eerdere wedstrijden op het wereldkampioenschap leidde ook tegen Canada korte stop Britt Vonk (3 uit 3) de aanval van haar ploeg. Maar zij bleek de enige die een antwoord had op de Canadese pitching.

In de derde inning sloeg de 25-jarige profspeelster, in het bijzijn van zo’n 3.250 toeschouwers op Softball City, met een homerun twee punten binnen. Ze nam daarmee ook Karin Tuk (geraakt werpster) mee over de thuisplaat. Maar verder dan die twee runs kwam Oranje tegen Canada niet. Het gastland, nummer vier op de wereldranglijst, had op dat moment al een 4-0 voorsprong genomen en beantwoordde de twee tegenpunten in de vierde inning met nog eens vier runs na onder meer een driepunten-homerun van veteraan Jennifer Salling.

Winnend pitcher

Starter Eva Voortman (1-3-3-1), in de drie voorafgaande wedstrijden nog de winnend pitcher, hield tegen Canada stand tot in de tweede inning. Nadat Kaleigh Rafter met een tweehonkslag drie punten had binnengeslagen, werd ze op de plaat vervangen voor Rebecca Soumeru (0-0-4-1).

Zij stond op haar beurt vier hits toe, waaronder de homerun van Jennifer Salling. Hierna gooide Ilona Andringa (1-1-2-0) de wedstrijd uit. Andringa moest nog tweehonkslagen incasseren van Carey-Leigh Thomas en Victoria Hayward, waardoor Canada in de vijfde inning de 9-2 eindstand op het scorebord bracht.

Medaille

Het Koninkrijksteam kwam tegen Canada tot vijf hits.

Het Koninkrijksteam kwam tegen Canada tot vijf hits.

Aanvallend kwam Oranje tegen de nummer vier van de wereld tot vijf hits. Behalve Britt Vonk sloegen ook Chantal Versluis (1 uit 2) en Anne Blaauwgeers (1 uit 1) een honkslag. Versluis sloeg een tweehonkslag na de homerun van Vonk, maar kon de achterstand niet verder verkleinen. Blaauwgeers sloeg als pinch-hitter in de vijfde inning raak, maar strandde na onder meer een gestolen tweede honk op drie.

Door dit resultaat heeft Canada zich nu verzekerd van een medaille. De Canadese softbalsters spelen later vandaag tegen Japan om een plaats in de finale. Gisteren plaatste het nog ongeslagen Team USA zich met een 3-4 overwinning op titelverdediger Japan als eerste voor de eindstrijd.

Softbalhistorie

De softbalsters van bondscoach Juni Francisca zijn uitgespeeld op het wereldkampioenschap. In Surrey schreef de nationale ploeg softbalhistorie door als eerste Europese team bij de beste vier landen van de wereld te eindigen. Het Koninkrijksteam verbeterde daarmee het resultaat van de afgelopen twee edities, waarin Oranje beide keren op een zesde plaats was geëindigd.

In een deelnemersveld van een record aantal van 31 landen won het Koninkrijksteam de afgelopen week zeven van de negen wedstrijden. Achtereenvolgens werd er gewonnen van Pakistan, Tsjechië (10e van de wereld), de Filipijnen (23), Brazilië (18), Cuba (12), Nieuw-Zeeland (8) en Venezuela (19). Alleen van Mexico (14) en Canada (4) werd op het WK verloren.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal