Voor het eerst sinds 2010 is het Koninkrijksteam winnaar geworden van de Honkbalweek Haarlem.

HHW 2016

Oppermachtig Koninkrijksteam wint Honkbalweek

Oppermachtig Koninkrijksteam wint Honkbalweek

Voor het eerst sinds 2010 is het Koninkrijksteam winnaar geworden van de Honkbalweek Haarlem.

Voor het eerst sinds 2010 is het Koninkrijksteam winnaar geworden van de Honkbalweek Haarlem.
Foto: © Rob Jelsma

Het Koninkrijksteam is winnaar geworden van de 28e editie van de Honkbalweek Haarlem. In de finale werd vanmiddag in een wederom zonnig en volgepakt Pim Mulierstadion Japan met 2-0 verslagen. Een Japanse veldfout en twee wilde worpen in de zevende inning waren cruciaal en leverden de enige twee punten op van de wedstrijd.

Na zes gelijk opgaande innings, waarin beide teams kansen kregen om de leiding te nemen, wisten de mannen van bondscoach Steve Janssen in de zevende inning het verschil te maken door tweemaal te scoren. Cruciaal hierbij was de honkslag van Man of the Match Stijn van der Meer, die slecht werd verwerkt door de Japanse midvelder Takuya Sato en Nick Urbanus in staat stelde om Oranje op voorsprong te zetten. Closer Loek van Mil, gesteund door zijn veld, stelde daarna de zege veilig vanaf de heuvel.

Het is de vierde keer dat Nederland winnaar is geworden van de Honkbalweek. Eerder deed Oranje dat in 2004, 2006 en 2010. Daarmee heeft het Koninkrijksteam de titel overgenomen van de Verenigde Staten, die in verband met sponsorverplichtingen dit jaar in Haarlem afwezig waren. Japan verloor voor de tweede keer op rij de eindstrijd en wacht nog altijd sinds 1994 op een kampioenschap.

Blessure

Pitcher Tom Stuifbergen hield Japan vijf innings lang puntloos.

Pitcher Tom Stuifbergen hield Japan vijf innings lang puntloos.
Foto: © Rob Jelsma

Na de eerdere overwinningen op team Japan (7-3 en 3-0) en het feit dat Oranje nog geen wedstrijd had verloren, verwachtte het merendeel van het publiek in Haarlem een gemakkelijke overwinning. De wedstrijd zou echter anders verlopen. Op startend pitcher Tom Stuifbergen (3-2-3-0) lieten de Japanners direct zien een geduchte tegenstander te zijn, toen zij in de eerste twee innings een loper in scoringspositie kregen. De zoals altijd ijzersterke Stuifbergen wist de Aziaten desondanks te weerhouden van scoren. Hij zou daarna ook niets meer weggeven.

Inmiddels in de zesde inning beland ging het fout bij Stuifbergen, die eerder dit seizoen al kampte met blessureleed. Hij moest met een blessure worden vervangen door Berry van Driel. Waar Stuifbergen negen Japanners op rij wist uit te schakelen, kwam van Driel meteen in de problemen. Nadat hij de eerste twee slagmensen uit wist te schakelen, kreeg Van Driel twee honkslagen om de oren en gaf hij vervolgens een vrije worp weg. Voor de pitcher van Curaçao Neptunus betekende dit het einde van zijn optreden en met volle honken kwam de jonge Tom de Blok op de heuvel. Met stalen zenuwen wist hij uiteindelijk zonder schade uit de slagbeurt te komen.

Toeslaan

Nick Urbanus slaat raak voor een honkslag in de zevende inning.

Nick Urbanus slaat raak voor een honkslag in de zevende inning.
Foto: © Rob Jelsma

De Japanse startend pitcher Yuya Yanagi (5-4-6-1) bleef ondertussen lang een kwelgeest voor de gevaarlijke slagploeg van Oranje. Yanagi gooide uiteindelijk zo’n 119 ballen. Maar waar hij de slagploeg van Oranje de eerste zes innings weinig kans gaf, werd de ban toch gebroken toen Nick Urbanus in de zevende inning na een hit het eerste honk bereikte. Toen Urbanus op een honkslag van Stijn van der Meer in één keer doorstoomde naar het derde honk, werd iedereen verrast door de Japanse midvelder. Hij miste de bal en stelde Urbanus in staat om de score te openen. De naar het tweede honk doorgeschoven Van der Meer kon hierna zelf ook scoren na twee wilde worpen.

In het restant van de wedstrijd bleek die kleine 2-0 voorsprong voldoende voor de winst. Op het pitchen van Loek van Mil kon de Japanse slagploeg geen vuist meer maken. Met een strikeout voor rechtsvelder Kazuki Tanaka sloot de boomlange pitcher van regerend landskampioen Curaçao Neptunus de wedstrijd in stijl af. Voor het eerst sinds 2010 mochten de honkballers van Oranje op de Honkbalweek weer als winnaar het podium betreden. De toernooiwinst is voor de formatie van bondscoach Steve Janssen bovendien een geweldige opsteker met het oog op het aankomende Europees kampioenschap in Hoofddorp, dat begint op 9 september.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HHW 2016