Stijn van der Meer won deze maand met het Koninkrijksteam de Honkbal Week Haarlem.

Honkbal

Debuut Stijn van der Meer als profhonkballer

Debuut Stijn van der Meer als profhonkballer

Stijn van der Meer won deze maand met het Koninkrijksteam de Honkbal Week Haarlem.

Stijn van der Meer won deze maand met het Koninkrijksteam de Honkbal Week Haarlem.
Foto: © Rob Jelsma

Stijn van der Meer heeft zijn debuut gemaakt voor GCL Astros. Voor dit Rookie League-team uit de organisatie van Houston Astros sloeg de 23-jarige Nederlandse honkballer gisteravond een honkslag in zijn allereerste slagbeurt.

Op de slotdag van de drafts in juni van dit jaar werd Stijn van der Meer in de 34e ronde als 1027e speler gedraft door Houston Astros. Omdat zijn visum nog niet gereed was, kon de korte stop pas na afloop van de Honkbal Week Haarlem afreizen naar de Verenigde Staten.

Gisteravond volgde wel zijn debuut als profhonkballer. In zijn allereerste slagbeurt sloeg Van der Meer, in dienst van GCL Astros, direct een honkslag. Zijn hit in de derde inning was de derde honkslag voor GCL Astros bij wie de 32-jarige Cubaan Yulieski Gurriel in de eerste inning de aanval opende met een tweehonkslag.

Foutloos

In zijn twee resterende slagbeurten werd Van der Meer uitgevangen. Verdedigend speelde de Nederlandse korte stop bij zes veldacties foutloos. Uiteindelijk kwam de slagploeg van GCL Astos tot vijf hits en verloor het de wedstrijd tegen GCL Marlins met 0-3.

Zowel Van der Meer als Gurriel, voor wie het zijn tweede wedstrijd in de Minor League was, krijgen bij GCL Astros extra speeltijd voordat ze hogerop in het systeem van de Amerikaanse profclub kunnen worden geplaatst. De Cubaanse veteraan tekende onlangs een vijfjarig contract ter waarde van zo’n 47,5 miljoen dollar en zal zeer waarschijnlijk dit jaar nog zijn debuut maken in de Major League.

Man of the Match

Van der Meer verhuist op korte termijn mogelijk naar Tri-City ValleyCats, het Class A-team van Houston Astros. Hij is na Jan Baldee de tweede Nederlandse honkballer, die uitkomt in de organisatie van Houston Astros. En hij is na pitcher Taylor Clemensia (GCL Twins) de tweede Nederlandse honkballer die dit jaar zijn profdebuut heeft gemaakt.

Het profdebuut van Van der Meer volgde acht dagen na de gewonnen finale van de Honkbal Week Haarlem, waarin Van der Meer werd uitgeroepen tot Man of the Match. In de eindstrijd tegen Japan zorgde de honkballer uit Rosmalen voor de enige twee punten van de wedstrijd. Eerst sloeg hij in de zevende inning met een honkslag Nick Urbanus over de thuisplaat en even later zorgde hij ook zelf voor 2-0.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal