Softbal

Honkbal en softbal keren terug op Olympische Spelen

Honkbal en softbal keren terug op Olympische Spelen

Overzicht van de 129e IOC-sessie in Rio de Janeiro.

Overzicht van de 129e IOC-sessie in Rio de Janeiro.
Foto: © IOC

De leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben vanavond in Rio de Janeiro aan de vooravond van de Olympische Spelen van 2016 unaniem ingestemd met het voorstel om over vier jaar in Tokyo vijf sporten, waaronder  honkbal en softbal, toe te voegen aan het Olympisch programma. Het bericht komt twee maanden nadat het bestuur van het IOC al ingestemd had met dit voorstel. Naast honkbal en softbal, worden ook karate, skateboarden, sportklimmen en surfen toegevoegd aan het Olympisch programma.

De Koninklijke Nederlandse Baseball & Softball Bond is uitermate blij met de beslissing van het IOC om zowel honkbal als softbal terug te laten keren op de Olympische Spelen. Dit besluit zal de dromen van jonge honkballers en softballers in het hele Koninkrijk der Nederlanden uit laten komen.

Algemeen directeur van de KNBSB Bart Volkerijk reageert verheugd: “Dit is een geweldige ontwikkeling voor onze mooie sporten. Wij hadden al veel vertrouwen in een positief besluit rondom de terugkeer van onze sporten op de Spelen van 2020. Dankzij dit fantastische besluit kunnen we verder op de ambitieuze ‘Road to Tokyo’ waar we in beide sporten voor de medailles willen spelen”.

Jarenlange lobby

Honkbal en softbal maakten in 2008 in Beijing voor het laatst deel uit van de Olympische Zomer Spelen. Hierna verdwenen beide sporten van het Olympische programma naar aanleiding van een besluit dat al in 2005 was genomen. De twee sporttakken moesten plaats maken voor golf en rugby, die beiden pas later deze maand hun debuut maken op de Zomer Spelen. Het was voor het eerst sinds polo in 1936 dat sporttakken verdwenen van het Olympische programma.

Hierna begon een jarenlange lobby, die onder meer resulteerde in een fusie van de wereldhonkbalbond IBAF en wereldsoftbalbond ISF tot de World Baseball Softball Confederation (WBSC). De lobby leek in 2013 zijn vruchten af te werpen, toen honkbal en softbal een kans hadden om terug te keren op de Zomer Spelen. Op het laatste moment ging de voorkeur van de IOC-leden echter naar worstelen en konden honkbal en softbal opnieuw plaatsnemen in de wachtkamer.

Nieuwe hoop

De komst van de nieuwe IOC-voorzitter Thomas Bach in september 2013 bracht nieuwe hoop voor de honkbal- en softbalwereld. De Duitse preses presenteerde onder de noemer Olympische Agenda 2020 een set van zo’n veertig hervormingen. Eén van die hervormingen was de mogelijkheid voor een gaststad om zelf sporten aan het programma toe te voegen. Met het honkbal- en softbalgekke Tokyo als gastheer voor de Zomer Spelen van 2020 waren honkbal en softbal direct in beeld.

Over het slagen van de lobby werd hierna nauwelijks meer getwijfeld. Met behulp van onder meer de Japanse honkballegende Sadaharu Oh werd vanaf mei vorig jaar een plan gepresenteerd om honkbal en softbal terug te krijgen op de Olympische Spelen van 2020. Hierbij werd voor zowel honkbal als softbal een voorstel ingediend voor een toernooiopzet met zes deelnemende landen. In september 2015 stemde het organisatiecomité Tokyo 2020 al in met de terugkeer van honkbal en softbal. In juni van dit jaar volgde ook het uitvoerend bestuur van het IOC.

Demonstratiesport

Daarmee lag het lot van de twee sporten alleen nog in handen van de leden van het Internationaal Olympisch Comité. Die hebben nu ook hun goedkeuring gegeven voor de terugkeer van honkbal en softbal. Het gaat daarbij om een eenmalige terugkeer, waarbij honkbal en softbal in 2020 deel uitmaken van het programma als een demonstratiesport. Acht keer eerder was honkbal al een demonstratiesport. In 1904, 1912, 1936, 1952, 1956, 1964, 1984 en in 1988 in het Zuid-Koreaanse Seoul.

Tijdens de 129e IOC-sessie in Rio de Janeiro stemden de leden van het Internationaal Olympisch Comité vandaag unaniem in met het totaalpakket van vijf sporten. Met honkbal en softbal keren ook surfen, skateboarden en klimsport terug op de Zomer Spelen. Dat zorgt in Tokyo voor achttien extra sportevenementen en 474 extra atleten. Het besluit van vandaag wordt gezien als de grootste hervorming van het Olympisch programma in de moderne geschiedenis.

Belangrijke honkslag

Honkbal kwam bij de spelen van 1988 in Seoul voor de achtste keer als demonstratiesport op het Olympisch programma. Het was voor Nederland, dat toen vijfde werd, de eerste deelname aan de Spelen. Vanaf 1992 werd de sport officieel opgenomen als Olympische Sport en stond honkbal tijdens zes Olympische Spelen op het programma. Nederland was vijf keer deelnemer en werd drie keer vijfde, een keer zesde en een keer zevende.

In 2000 baarde Team Kingdom of the Netherlands opzien door, mede dankzij een belangrijke honkslag van huidige bondscoach Hensley Meulens, het oppermachtige Cuba haar eerste Olympische nederlaag ooit toe te dienen. Softbal werd in 1996 toegevoegd aan het Olympisch programma en Nederland werd zevende. Na twee Olympiades zonder deelname keerde het Nederlands dames softbalteam in 2008 in Beijing terug op de Spelen met een achtste plaats.
Tijdens de Olympische Spelen van Londen in 2012 stonden beide sporten niet op het programma en ook in 2016 in Rio de Janeiro wordt er niet gehonkbald en gesoftbald op de Spelen.

Speellocatie

De toernooien voor zowel honkbal als softbal worden in 2020 in hetzelfde stadion gehouden. Tijdens de bijeenkomst maakte vanavond het Australische IOC-bestuurslid John Oates bekend dat de keuze is gevallen op het Yokohama Stadium als speellocatie. Vorige maand bezocht een delegatie van de WBSC het stadion al voor een inspectie. Het stadion, dat de thuisbasis is van de Japanse profclub Yokohama DeNA BayStars, biedt plaats aan dertigduizend toeschouwers en ligt op veertig minuten afstand van het Olympisch dorp.

Vanuit de IOC-leden kwam vanavond ook de vraag over deelname van Major Leaguers aan de Olympische Spelen. “We hebben de toezegging van alle internationale profcompetities dat er geen wedstrijden worden gespeeld tijdens de Olympische Spelen, behalve van de Amerikaanse profcompetitie”, lichtte het Italiaanse IOC-bestuurslid Franco Carraro toe. “Wij hopen dat de wereldbond alsnog een overeenkomst bereikt met de Amerikaanse competitie. Als dat niet gebeurt, zal het voor het honkbal lastiger worden om in de toekomst opnieuw toe te worden gevoegd. Maar om een traditie te creeëren, heb je tijd nodig.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal