Honkbal

Drukke avond voor Italiaanse officials

Drukke avond voor Italiaanse officials

WBSC=voorzitter Riccardo Fraccari na afloop van de stemming tijdens de IOC Sessie in Rio de Janeiro.

WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari (links) na afloop van de stemming tijdens de IOC Sessie in Rio de Janeiro.

Bologna en Rimini terug in de Italy Series. Honkbal en softbal terug op het Olympisch programma. Twee nieuwsfeiten van gisteravond laat. Het nieuws uit Rio de Janeiro bereikte Europa om ongeveer 22.00 uur en de twee honkbalwedstrijden in Italië waren rond 24.00 uur afgelopen.

Eerst won Rimini de vijfde wedstrijd tegen San Marino met 5-12 en kwam daarmee op 4-1 in de best-of-seven in de ene halve finale van de Italiaanse Play-Offs. Even na middernacht behaalde Bologna een 2-6 overwinning op Nettuno en werd zodanig eveneens onbereikbaar in hun serie van maximaal zeven wedstrijden om een plaats in de Italy Series. Net als vorig jaar maken Bologna en Rimini in een onderlinge best-of-seven uit welke club de nieuwe landskampioen wordt.

Vorige week donderdag en vrijdag begonnen de twee halve finales met twee thuisoverwinningen voor Bologna en Rimini. Vervolgens wonnen deze twee clubs ook twee van de drie uitwedstrijden op afgelopen maandag-, dinsdag- en woensdagavond. Daardoor vervallen de twee nu overbodig geworden thuiswedstrijden in Bologna en Rimini op vrijdag- en zaterdagavond.

Hogere sferen

De uitslagen van Bologna tegen Nettuno waren thuis 2-0 en 4-2 en uit 2-1 voor Nettuno en 1-7 en 2-6 voor Bologna. Ook San Marino wist maar één keer met moeite te winnen van Rimini. De Adriatische kustploeg won eerst thuis met 8-3 en 4-3, vervolgens op de berg van San Marino met 2-3 in 10 innings, waarna San Marino de serie verlengde met 3-2 in 11 innings. Tenslotte beslechtte Bologna de strijd gisteren met 2-6.

De Italiaanse bondsvoorzitter Riccardo Fraccari was op dat moment echter in hogere sferen, nadat hij als WBSC-voorzitter het Olympisch congres in Rio de Janeiro de officiele stemming voor toelating van honkbal en softbal tot het Olympisch programma voor de Spelen van Tokyo 2020 had bijgewoond. Zijn Italiaanse perschef Schiroli tekende de volgende woorden uit zijn mond op: “We hebben een belangrijke doelstelling na vele jaren van zwaar werk bereikt. Dit is een enorme opportuniteit zowel voor honkballers en softbalsters als voor de bonden van de diverse landen. Ik geloof dat we nu onze kansen moeten grijpen door de nabije toekomst te programmeren in het licht van deze opportuniteit!”.

Major League Baseball

Schiroli had ook de beraadslagingen voor de stemming in Rio de Janeiro bijgewoond en verschillende vragen van IOC-leden gehoord over het ontbreken van een akkoord met de Amerikanen van Major League Baseball terzake de deelname van hun profspelers aan de Olympische Spelen. De Italianen hebben overal hun functionarissen zitten en hun landgenoot Franco Carraro, ooit tijdelijk belast met de leiding van de FIBS, nu voorzitter van de programmacommissie van het IOC, antwoordde: “Inderdaad bestaat dat akkoord niet en dit kan invloed hebben op de mogelijkheid van honkbal om ook na 2020 op het programma te blijven. Maar er is wel een akkoord met alle andere professionele honkbalcompetities en Japan heeft al voortzetting van zijn activiteit in deze gegarandeerd. Bovendien betekent het feit dat de WBSC erin geslaagd is om een gezamenlijk voorstel voor honkbal en softbal in te dienen, al een belangrijke verbetering in vergelijking met het verleden!”.

Het Japanse organisatiecommitee van de Olympische Spelen van 2020 heeft, volgens Schiroli, nadrukkelijk verklaard dat honkbal de nationale sport van Japan is en dat ook softbal zich verheugt in een grote populariteit in hun land. MLB.com schreef dan ook vanmorgen, dat “Japan, het gastland, verwacht dat de Nippon Professional Baseball stil wordt gelegd tijdens de Olympische Spelen om de beste honkballers af te kunnen vaardigen. Datzelfde zal zeer waarschijnlijk gelden voor Zuid-Korea, dat de gouden medaille won in 2008, de laatste keer dat honkbal deel uitmaakte van de Olympische Spelen”.

Beleefde dankwoorden

De Amerikanen drukken helaas het optimisme van het mondiale honk- en softbal door, naast de beleefde dankwoorden van MLB Commissioner Rob Manfred aan het IOC, aan Tokyo 2020 en aan WBSC, onmiddellijk toe te voegen: “Terwijl velen zich afvragen wat de mogelijkheden zijn voor de Verenigde Staten om Major Leaguers naar de Olympische Spelen te zenden, hebben officials van MLB aangegeven dat ze terughoudend zijn om de competitie midden in de zomer stil te leggen. Het is veel waarschijnlijker dat het roster van Team USA in Tokyo zal bestaan uit Minor Leaguers, zoals ook het geval was tijdens de meest recente Pan-American Games”.

Gelukkig krijgt de 67-jarige WBSC-voorzitter Fraccari in het najaar meer tijd voor de internationale belangen van honkbal en softbal, want dan treedt hij definitief af als voorzitter van de Italiaanse bond FIBS, zodat hij fulltime kan gaan werken om Major League Baseball te overtuigen van hun verantwoordelijkheid voor niet alleen de profclubs en profspelers in eigen land, maar ook te denken aan het belang deze sporten goede ontwikkelingskansen te bieden in andere en kleinere landen in de wereld.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal