Kevin Moesquit aan slag voor Kinheim.

HB Hoofdklasse

Kinheim als laatste team naar de Play-Offs

Kinheim als laatste team naar de Play-Offs

Kevin Moesquit aan slag voor Kinheim.

Kevin Moesquit aan slag voor Kinheim.
Foto: © Rob Jelsma

Met een 4-8 overwinning op De Glaskoning Twins heeft Kinheim zich vanavond als vierde en laatste ploeg geplaatst voor de Play-Offs. Met de dertiende overwinning uit de tweede periode schakelden de Haarlemse honkballers ook hun laatste concurrent, HCAW, uit. Gelijktijdig heeft Vaessen Pioniers de leiding in het klassement van de tweede periode overgenomen.

Kinheim werd eerder al voorafgegaan door Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam, die beiden in de eerste speelronde een plaats in de Play-Offs hadden afgedwongen. Afgelopen weekeinde verzekerde ook Vaessen Pioniers zich van een plaats bij de laatste vier.

Kinheim had nog één overwinning nodig in de resterende drie wedstrijden. De ploeg van hoofdcoach Mike Crouwel wachtte niet lang. Al in de eerste mogelijkheid werd plaatsing verzilverd. In Dordrecht, waar De Glaskoning Twins in verband met het ontbreken van de juiste veldverlichting zijn avondthuiswedstrijden speelt, boekte Kinheim zijn laatste benodigde winst.

Uitgeschakeld

Via een driehonkslag en een tweehonkslag van Kevin Moesquit (2 uit 4) en een driehonkslag van Julio Hernandez nam Kinheim vanavond vanaf de vierde inning een 0-5 voorsprong, dat zelfs nog 0-7 werd na vier vrije lopen op rij. In de achtste inning verkleinde De Glaskoning Twins de achterstand via vijf hits en vier punten tot 4-7, maar de Oosterhoutse honkballers wisten het gat niet verder te dichten. Niels van Weert maakte er vervolgens in de negende inning 4-8 van op de elfde Haarlemse honkslag. Pitcher Brendan Schoemaker kreeg het verlies op zijn naam. Hij stond in de eerste zeven innings vijf punten toe, maar gooide ook twaalf keer drie slag.

Met de winst van Kinheim werd HCAW als laatste ploeg uitgeschakeld voor een plaats in de Play-Offs. De Bussumse honkballers hadden nog een kleine kans op een terugkeer in de Play-Offs. Daarvoor moesten wel hun resterende drie wedstrijden tegen DSS worden gewonnen en had Kinheim drie keer moeten verliezen van de promovendus uit Oosterhout. HCAW zelf won vanavond wel met 2-12 in acht inning, maar Kinheim was niet bereid mee te werken. Voor HCAW sloegen Vince Rooi (4 uit 6) en Rowan van Hoek (3 uit 5) zeven van de zestien Bussumse honkslagen. Beide spelers brachten twee ploeggenoten over de thuisplaat.

Voorlopige eerste plaats

In Utrecht gooide pitcher Lars Huijer dertien keer drie slag in zeven innings en stond hij de slagploeg van Pickles UVV maar één honkslag toe. Hij leidde daarmee Vaessen Pioniers naar een 0-9 shut-out en de voorlopige eerste plaats in de tweede periode. De Hoofddorpse honkballers profiteerden van de 5-3 nederlaag van koploper Curaçao Neptunus tegen L&D Amsterdam. Aankomend weekeinde worden de laatste wedstrijden uit de reguliere competitie gespeeld.

De Play-Offs gaan donderdag 11 augustus van start en duren tot en met zondag 28 augustus. De competitie wordt vervolgens stilgelegd in verband met het Europees kampioenschap, waarna de twee beste clubteams van Nederland tijdens de Holland Series strijden om de landstitel. HCAW, De Glaskoning Twins, DSS en Pickles UVV spelen vanaf donderdag 11 augustus in de Runner-up competitie om lijfsbehoud in de hoofdklasse. Sinds 2007 maken Neptunus, Amsterdam, Pioniers en Kinheim in de Play-Offs al uit welke twee teams zich plaatsen voor de Holland Series. Het inmiddels opgeheven AdoLakers was in 2006 de laatste andere club die zich bij de laatste vier wist te plaatsen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse