Christian Diaz is net als vorig jaar de beste slagman van de hoofdklasse geworden.

HB Hoofdklasse

Diaz opnieuw beste slagman van hoofdklasse

Diaz opnieuw beste slagman van hoofdklasse

Christian Diaz is net als vorig jaar de beste slagman van de hoofdklasse geworden.

Christian Diaz is net als vorig jaar de beste slagman van de hoofdklasse geworden.
Foto: © Rob Jelsma

Voor het tweede jaar op rij is Christian Diaz de beste slagman geworden van de hoofdklasse. De buitenvelder van Curaçao Neptunus wist op de slotdag van de reguliere competitie zijn voorsprong op Kenny Berkenbosch vast te houden. Zijn ploeggenoot Gianison Boekhoudt is de nieuwe Homerun King geworden.

In zijn tweede hoofdklasseseizoen kwam Christian Diaz vorig jaar tot 53 hits en een gemiddelde van .431. Hij nam daarmee na drie jaar de slagtitel over van de gestopte Bas de Jong. De afgelopen vier maanden kwam Diaz zelfs tot 58 honkslagen in 152 slagbeurten, goed voor een gemiddelde van .382. Alleen Roeland Henrique Jr. had dit seizoen meer honkslagen (60). De speler van HCAW had daar echter meer slagbeurten (170) voor nodig en eindigde met een gemiddelde van .353 op een vierde plaats.

Op de slotdag bleef Diaz met zijn slaggemiddelde concurrenten Kenny Berkenbosch (.356) en Linoy Croes (.355) van L&D Amsterdam voor.  Hiermee wordt hij na afloop van het seizoen tijdens de Stars Awards opnieuw onderscheiden als beste slagman van de hoofdklasse.

Homerun King

Zijn ploeggenoot Gianison Boekhoudt wordt gekroond tot Homerun King. Hij kwam dit seizoen tot vijf homeruns en bleef daarmee Kevin Moesquit (Kinheim) en Nick Urbanus (L&D Amsterdam) voor. Beide spelers kwamen tot vier homeruns. Het is nog maar de tweede keer sinds 2009 dat niet achtvoudig Homerun King Bryan Engelhardt deze prijs wist te winnen. De andere keer was in 2012 toen Wesley Connor de meeste homeruns in de hoofdklasse sloeg. Engelhardt, die dit seizoen door onder meer blessures slechts 28 wedstrijden speelde, kwam tot drie homeruns.

Roeland Henrique Jr. wist dit seizoen opnieuw de meeste honken te stelen.

Roeland Henrique Jr. wist dit seizoen opnieuw de meeste honken te stelen.
Foto: © Alfred Cop

Winnaar van de onderscheiding voor de meeste gestolen honken werd voor de derde keer Roeland Henrique Jr. Eerder won hij deze prijs al eens in 2013 en 2014. De speler van HCAW bleef met 21 gestolen honken in 27 pogingen de concurrentie ver voor. Dwayne Kemp (Curaçao Neptunus) eindigde met zestien gestolen honken in 25 pogingen op een tweede plaats.

Beste pitcher

De prijs voor de beste pitcher wordt pas op een later moment bepaald door een keuzecommissie. Curaçao Neptunus-speler Kenny van den Branden sloot de reguliere competitie af met het laagste verdiende puntengemiddelde (0.62), terwijl ploeggenoot Orlando Yntema en Lars Huijer (Vaessen Pioniers) de enige pitchers werden met tien overwinningen. Huijer eindigde bovendien bovenaan in onder meer de klassementen met aantal strikeouts (107) en gegooide innings (98). Ploeggenoot Sedley Karel boekte de meeste saves (11).

Andere klassementswinnaars dit seizoen werden onder meer Dwayne Kemp en Quintin de Cuba. Beide spelers wisten vandaag in hun laatste wedstrijd niet te scoren en eindigden daarmee bovenaan met de meeste gescoorde punten (36). Het tweetal kreeg gezelschap van Zerzinho Croes (Vaessen Pioniers), die met zijn run van vandaag op gelijke hoogte kwam. Dudley Leonora (Kinheim) sloeg de meeste punten binnen. Met zijn homerun in zijn laatste wedstrijd kwam hij vandaag op 39 binnengeslagen punten.
Shaldimar Daantji evenaarde eerder dit seizoen een hoofdklasserecord met zijn zevende driehonkslag. Hij werd, na Marcel Joost, Robert Eenhoorn, Elton Wilson en Johnny Balentina, de vijfde speler die dit aantal in één seizoen wist te bereiken. Nick Urbanus (L&D Amsterdam) sloeg de meeste tweehonkslagen (14).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse