Kinheim-pitcher David Bergman kreeg in de zesde inning een publiekswissel.

HB Hoofdklasse

Reguliere competitie in hoofdklasse afgesloten

Reguliere competitie in hoofdklasse afgesloten

Kinheim-pitcher David Bergman kreeg in de zesde inning een publiekswissel.

Kinheim-pitcher David Bergman kreeg in de zesde inning een publiekswissel.
Foto: © Michael Rosa

Met de wedstrijden uit de hoofdklasse van vandaag is de reguliere competitie afgesloten. Geen enkel team wist in de laatste speelronde ongeslagen te blijven. L&D Amsterdam kende de beste week. De Amsterdamse honkballers speelden een goede generale repetitie voor de Play-Offs, die volgende week van start gaat. In drie wedstrijden werd koploper Curaçao Neptunus tweemaal verslagen.

Geplaagd door de blessures van toppitchers Rob Cordemans en Kevin Heijstek wist L&D Amsterdam de afgelopen weken de tweede plaats in het totaalklassement te verdedigen en deze week bovendien goed het hoofd te bieden aan regerend kampioen Curaçao Neptunus. Donderdag hield pitcher Dennis Burgersdijk de Rotterdamse slagploeg zeven innings lang op vijf honkslagen en gisteren stond Robin Schel de koploper uit de hoofdklasse zelfs maar twee honkslagen toe.

De aanval werd geleid door Gilmer Lampe (3 uit 4 op donderdag) en Linoy Croes (4 uit 4 op zaterdag). Het leverde twee overwinningen op: 5-3 en 6-2. Met de 34e overwinning, het hoogste van dit seizoen in de hoofdklasse, sloot Curaçao Neptunus vandaag de reguliere competitie af. De Rotterdammers waren nu wel op dreef en sloegen onder leiding van Randolph Oduber (3 uit 4) dertien hits voor een 8-4 zege.

Bijzondere prestatie

Achter Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam eindigen Vaessen Pioniers en Kinheim op een respectievelijk derde en vierde wedstrijd. De Hoofddorpse ploeg verloor deze week tweemaal van Pickles UVV, maar deed dat vandaag met een opstelling waarbij van hoofdcoach Dè Flanegin ook alle pitchers aan slag mochten komen. Daarbij zorgde Lars Huijer voor een bijzondere prestatie. De pitcher die vorige maand zijn debuut had gemaakt voor het Nederlands Koninkrijksteam en dit seizoen de meeste strikeouts gooide in de hoofdklasse, kwam in de zesde inning als pinch-hitter aan slag en sloeg de vijfde pitch die hij zag over de hekken. In het restant van de wedstrijd sloeg Huijer (3 uit 3) nog eens twee hits. De winst in de wedstrijd ging uiteindelijk naar Pickles UVV, dat via zeven punten in de tiende inning met 7-14 aan het langste eind trok.

David Bergman kreeg voor zijn afscheid een ingelijst shirt aangeboden.

David Bergman kreeg voor zijn afscheid een ingelijst shirt aangeboden.
Foto: © Michael Rosa

In Haarlem nam Kinheim afscheid van David Bergman, die na dit seizoen een punt zet achter zijn spelersloopbaan. Bergman gooide vandaag zijn laatste wedstrijd in de reguliere competitie als pitcher en werd met vier strikeouts in zes innings winnend pitcher. In de zesde inning kreeg hij een publiekswissel en ontving hij een ingelijst shirt met zijn rugnummer 47. Het was voor Bergman de zesde overwinning van dit seizoen en zijn 122e uit zijn carrière. Bergman (4-1-4-1) stond slechts vier honkslagen toe en leidde zijn ploeg naar een 7-4 overwinning op de Glaskoning Twins. In de vijfde inning sloeg Dudley Leonora (3 uit 4) met een homerun de winnende punten binnen.

Play-Offs

‘The best of the rest’ werd HCAW. De Bussumse honkballers wonnen deze week twee van hun drie wedstrijden tegen DSS en sloten daarmee de beste reguliere competitie voor HCAW af in zes jaar tijd. De negentien overwinningen waren een evenaring van het aantal in 2010 en nog maar de tweede keer sinds de succesperiode tussen 1998 en 2005 dat een Bussumse ploeg meer dan zeventien reguliere competitiewedstrijden wist te winnen. Zondag sloeg elke slagman van HCAW minimaal één honkslag en won de ploeg overtuigend met 12-2 in acht innings.

Aankomende donderdag beginnen de teams aan de Play-Offs en de Runner-up competitie. Curaçao Neptunus, winnaar van de reguliere competitie, start de Play-Offs met zes punten. L&D Amsterdam eindigde in de reguliere competitie op de tweede plaats en begint met vier punten aan de volgende ronde. Vaessen Pioniers verdiende twee punten, terwijl Kinheim de Play-Offs begint met nul punten.
In de Runner-up competitie start HCAW met zes punten. De Bussumse ploeg verdedigde deze week zijn voorsprong op De Glaskoning Twins, die nu met vier punten begint. Pickles UVV wist hekkensluiter DSS voor te blijven en start met twee punten aan de Runner-up competitie.

Programma Play-Offs
Programma Runner-up competitie

Uitslagen veertiende speelronde

L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus: 5-3
L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus: 6-2
Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam: 8-4

Pickles UVV – Vaessen Pioniers: 0-9
Pickles UVV – Vaessen Pioniers: 3-2
Vaessen Pioniers – Pickles UVV: 7-14

De Glaskoning Twins – Kinheim: 4-8
De Glaskoning Twins – Kinheim: 7-6
Kinheim – De Glaskoning Twins: 7-4

DSS – HCAW: 2-12
DSS – HCAW: 17-15
HCAW – DSS: 12-2

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse