Virginie Anneveld (Oolders Omaco Sparks Haarlem) bereikt veilig het derde honk.

Golden League

Dubbele winst voor Sparks Haarlem en Terrasvogels

Dubbele winst voor Sparks Haarlem en Terrasvogels

Virginie Anneveld (Oolders Omaco Sparks Haarlem) bereikt veilig het derde honk.

Virginie Anneveld (Oolders Omaco Sparks Haarlem) bereikt veilig het derde honk.
Foto: © Fred Versluis

De softbalsters van Oolders Omaco Sparks Haarlem starten het eerste weekeinde van de Season Finals als de nummer één. De Haarlemse ploeg van hoofdcoach Peter van Dalen won zaterdag met 11-1 en 5-4 van DSS en is daarmee onbereikbaar geworden voor de concurrentie. Die eerste plaats geeft komende maand recht op het thuisvoordeel in de plaatsingsronde voor de Holland Series, die wordt gehouden in het eerste speelweekeinde van de Season Finals.

Na een lange zomerstop in verband met het wereldkampioenschap softbal, waar het Nederlands Koninkrijksteam een historische vierde plaats behaalde, werd afgelopen zaterdag de strijd in de Golden League hervat. Regerend kampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem profiteerde op eigen veld van fouten in de defensie van DSS om de winst in de eerste wedstrijd naar zich toe te trekken. In de tweede inning scoorde Virginie Anneveld (tweehonkslag) na de eerste veldfout, waarna Sparks Haarlem twee innings later de wedstrijd na nog eens drie veldfouten al kon beëindigen.

In die vierde slagbeurt kwam Sparks Haarlem tot vijf hits en scoorde de ploeg negenmaal om de voorsprong te vergroten tot de 11-1 eindstand. In de tweede wedstrijd wist DSS op haar beurt na een veldfout op voorsprong te komen. Deze voorsprong wist DSS lang vast te houden, maar in de vijfde inning lieten de bezoeksters alsnog de winst uit hun handen glippen. Een driehonkslag van Cindy van der Zanden en een tweehonkslag van Karin Tuk leverden voor de koploper de winnende punten op: 5-4.

Holland Series-weekend

Door de dubbele overwinning is Oolders Omaco Sparks Haarlem door de concurrentie niet meer te achterhalen en start de Haarlemse ploeg het eerste speelweekeinde van de Season Finals als nummer één. Door die eindklassering speelt de titelverdediger niet alleen alle wedstrijden in de plaatsingsronde van de Holland Series als thuisteam, maar worden twee van de drie wedstrijden uit die ronde op zondag 25 september op het eigen Noordersportpark gespeeld.

Ook Terrasvogels voegde afgelopen zaterdag twee overwinningen aan haar totaal toe. Onder leiding van Kimberley Jones werd zaterdag met 2-15 en 8-10 gewonnen. Openingsslagvrouw Jones had een ijzersterke dag zaterdag. Op Sportpark De Slotbosse Toren in Oosterhout opende de speelster van Terrasvogels de wedstrijd met een driehonkslag om vervolgens twee ballen later het eerste punt van de wedstrijd te scoren op een hit van Ella Krommendijk. Daarmee stopte ze niet.

Kwelgeest

Jones bleef de gehele dag een kwelgeest voor de pitchers van De Glaskoning Twins. Ze kwam in de eerste wedstrijd uiteindelijk tot vier hits, twee binnengeslagen punten en drie gescoorde runs. Met haar vierde hit sloeg ze in de zevende inning twee ploeggenoten binnen voordat ze even later zelf kon scoren op een wilde worp. Terrasvogels scoorde uiteindelijk zevenmaal in deze zevende inning om de winst met 2-15 naar zich toe te trekken.

In de tweede wedstrijd van de dag sloeg Jones opnieuw vier hits, met nu een tweehonkslag en een driehonkslag. Ze sloeg twee ploeggenoten over de thuisplaat en scoorde zelf driemaal. Nu had Terrasvogels echter een stuk meer moeite om de winst naar zich toe te trekken. De ploeg slaagde daar pas in de negende inning in, toen de winnende twee punten werden gescoord: 8-10. Pitcher Danielle Bonnet kreeg de winst in beide wedstrijden op haar naam.

Verschil

Door de dubbele zege heeft Terrasvogels het verschil met de nummer drie DSS verkleind. De Haarlemse ploeg van hoofdcoach Norman Ames verloor dit weekeinde drie van de vier wedstrijden. Na de dubbele nederlaag op zaterdag tegen koploper Oolders Omaco Sparks deelde DSS zondag de punten met Talent Team Holland. Na een 3-4 winst voor de Haarlemse bezoekers werd het in de tweede wedstrijd 6-4 voor Talent Team Holland. Het verschil tussen Terrasvogels en DSS is nu geslonken tot twee punten, waarbij de ploeg uit Santpoort-Noord twee wedstrijden minder heeft gespeeld.

FysioExpert Olympia Haarlem staat met vijftien overwinningen op de tweede plaats, een klassering na afloop van de reguliere competitie eveneens recht geeft op het thuisvoordeel in de plaatsingsronde voor de Holland Series. De formatie van manager Stanley Doney verspeelde zaterdag in de eerste wedstrijd tegen Tex Town Tigers een 3-2 voorsprong in de zevende inning. Via zes hits trokken de softbalsters uit Enschede alsnog de winst naar zich toe: 3-6. Bij die ene overwinning bleef het voor Tex Town Tigers. International Mariëlle Vleugels (4-0-4-0) gooide in de tweede wedstrijd de deur voor de Haarlemmers in het slot en leidde haar ploeg naar een 4-0 shut-out.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League