Niels van Weert voor Kinheim aan slag in de wedstrijd tegen DSS.

HB Hoofdklasse

Nummer vier Kinheim start Play-Offs thuis

Nummer vier Kinheim start Play-Offs thuis

Niels van Weert voor Kinheim aan slag in de wedstrijd tegen DSS.

Niels van Weert voor Kinheim aan slag in de wedstrijd tegen DSS.
Foto: © Rob Jelsma

Voor het eerst sinds de invoering van het nieuwe systeem voor de Play-Offs in 2011 start de nummer vier uit de reguliere competitie dit jaar met een thuiswedstrijd. Deze wijziging moet het aantal thuiswedstrijden voor de deelnemers aan de Play-Offs en de Runner-up competitie beter verdelen.

Voorafgaand aan het seizoen zijn de clubs uit de hoofdklasse samen een wijziging in de opzet van de Play-Offs en Runner-up competitie overeengekomen. Dit moest ervoor zorgen dat het grote verschil in aantal thuiswedstrijden zou worden verkleind. In de afgelopen jaren verdiende clubs met een hogere eindklassering thuisvoordeel in de Play-offs en Runner-up competitie. Hierdoor speelde de nummer één zes thuiswedstrijden en de nummer vier speelde drie thuiswedstrijden.

Door de nieuwe opzet spelen de nummers één en twee nu vijf thuiswedstrijden, terwijl de nummers drie en vier elk vier keer thuis spelen. Zodoende start de Play-Offs dit jaar niet op het veld van Curaçao Neptunus, winnaar van de reguliere competitie, maar in het Haarlemse Pim Mulierstadion van Kinheim, dat zich pas in de laatste speelronde wist te plaatsen voor de Play-Offs. Dezelfde opzet geldt ook voor de Runner-up competitie. HCAW, dat in de reguliere competitie op de vijfde plaats eindigde, reist eveneens af naar Haarlem. De Bussumse honkballers openen de Runner-up competitie tegen hekkensluiter DSS.

Puntensysteem

Voor de Play-Offs en de Runner-up competitie is dit jaar het puntensysteem wel gehandhaafd. Op basis van de eindklassering in de reguliere competitie starten de nummers één (Curaçao Neptunus) en vijf (HCAW) de volgende ronde met zes punten. De nummers twee (L&D Amsterdam) en zes (De Glaskoning Twins) beginnen elk met vier punten en de nummers drie (Vaessen Pioniers) en zeven (UVV) krijgen op hun beurt elk twee punten bij de start van de Play-Offs en Runner-up competitie. Kinheim en DSS beginnen met nul punten.

In zowel de Play-Offs als de Runner-up competitie wordt een anderhalve competitie gespeeld. Elk team speelt drie keer tegen elkaar. Vanaf 24 september start de best-of-seven van de Holland Series. Inzet is dan niet alleen de landstitel, maar ook het tweede toegangsbewijs voor de European Champions Cup van 2017. Curaçao Neptunus plaatste zich eerder al door middel van de eerste plaats in de reguliere competitie.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse