Rick van den Hurk in actie voor het Ni-gun team van Softbank Hawks.

Honkbal

Rentree Rick van den Hurk op de heuvel

Rentree Rick van den Hurk op de heuvel

Rick van den Hurk in actie voor het Ni-gun team van Softbank Hawks.

Rick van den Hurk in actie voor het Ni-gun team van Softbank Hawks.

Rick van den Hurk heeft vandaag in het Japanse Chikugo zijn eerste wedstrijd sinds 31 mei gegooid. De 31-jarige Nederlandse pitcher kwam in verband met zijn fysieke gesteldheid de afgelopen twee maanden niet in actie. De rentree van Van den Hurk volgde vandaag voor het Ni-gun team van Fukuoka SoftBank Hawks in de Japanse Minor League.

Rick van den Hurk, die vorig seizoen met Fukuoka SoftBank Hawks kampioen werd in de Japanse Nippon Professional Baseball, begon dit seizoen ijzersterk. Hij verlengde zijn serie overwinningen tot veertien en verbrak daarmee in mei van dit jaar een vijftig jaar oud record.

Hij speelde dit seizoen tien wedstrijden voor de hoofdmacht. In zijn laatste wedstrijd in de Nippon Professional Baseball gooide Van den Hurk op dinsdag 31 mei vijf innings met waarin hij zeven keer drie slag gooide en twee punten moest toestaan. Zijn verdiende puntengemiddelde kwam daarmee op 3.41.

Vermoeidheidsklachten

Hierna werd duidelijk dat de Nederlandse pitcher hinder ondervond van vermoeidheidsklachten. Om die reden werd hij begin juni van het actieve roster van zijn club gehaald. In juni onderging hij bovendien enkele testen in het ziekenhuis om de oorzaak te achterhalen. Naast die klachten, kreeg Van den Hurk tevens last van zijn nek.

Mede door die nieuwe kwetsuur bleef Van den Hurk ook in de gehele maand juli aan de kant en maakte hij pas vandaag zijn rentree in een wedstrijd. Dat deed hij voor het Ni-gun team van Fukuoka SoftBank Hawks, dat momenteel koploper is in de Western League. Het was de eerste wedstrijd voor Van den Hurk in de Japanse Minor League sinds zijn debuut in de Nippon Professional Baseball op 14 juni 2015. In de aanloop naar dat debuut speelde hij vorig jaar al tien wedstrijden in de Western League.

Perfecte optreden

In de thuiswedstrijd voor het tweede team van Fukuoka SoftBank Hawks tegen Hanshin Tigers gooide Van den Hurk vandaag als startend pitcher drie innings. Hij kreeg negen tegenstanders tegenover zich, gooide vier keer drie slag en stond slechts één honkslag toe. Beide teams scoorden in de vijfde inning hun eerste punt, waarna Hanshin Tigers met vier punten in de zevende inning de winst naar zich toe trok: 1-5.

Het perfecte optreden van Van den Hurk krijgt over een aantal dagen zeer waarschijnlijk een vervolg. De verwachting is dat Van den Hurk voor het einde van de maand weer op het actieve roster van de hoofdmacht wordt geplaatst.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal