Rimini was in de Play-Offs in vijf wedstrijden te sterk voor T&A San Marino.

Honkbal

Bologna en Rimini naar Italy Series

Bologna en Rimini naar Italy Series

Rimini was in de Play-Offs in vijf wedstrijden te sterk voor T&A San Marino.

Rimini was in de Play-Offs in vijf wedstrijden te sterk voor T&A San Marino.
Foto: © FIBS/Lauro Bassani

Voor het derde jaar op rij hebben de Italiaanse clubs Unipolsai Bologna en Rimini zich geplaatst voor de Italy Series. De best-of-seven om het landskampioenschap gaat vanavond van start als de titelverdediger op bezoek gaat in het Gianni Falchi-stadion van Bologna.

Rimini vertrouwt vanavond in de eerst wedstrijd uit de Italy Series de werpheuvel toe aan de vorig jaar nog door Vaessen Pioniers gecoachte Venezolaan Ricardo Hernandez. Tegenover hem hurkt de destijds door Johnny Balentina gecoachte catcher Riccardo Bertagnon achter de thuisplaat. De twee catchers kwamen elkaar in 2009 tegen nadat Balentina in november 2008 bij Parma had getekend voor het seizoen 2009.

Parma heeft zich in de afgelopen reguliere competitie niet kunnen plaatsen voor de Play-Offs van de Italian Baseball League, maar dat deed de Italiaan Bertagnon als speler van Rimini wel. Een andere bekende Italiaanse speler, die van Parma werd overgenomen door Rimini, is de buitenvelder Stefano Desimoni. Beide spelers komen in aanmerking voor selectie door bondscoach Marco Mazzieri, die de nationale Italiaanse ploeg voorbereidt op de Italian Baseball Week van 3 tot en met 6 september in Florence en Tirrenia.

Groot evenwicht

Tijdens de afgelopen twee Italy Series verdeelden Bologna en Rimini de titels. In 2014 kwam Bologna in de laatste twee wedstrijden tegen Rimini in eigen stadion terug van een 2-3 achterstand in wedstrijden om de titel alsnog te grijpen. Vorig jaar was Bologna torenhoog favoriet in de finale, maar steeg Rimini naar de gelegenheid en veegde het Bologna in vier ontmoetingen.

In de afgelopen weken verwachtte de Italiaanse pers groot evenwicht tussen de vier deelnemers aan de Play-Offs. Maar in de best-of-seven hadden Bologna en Rimini ieder slechts vijf wedstrijden nodig voor hun vier overwinningen tegen Nettuno en San Marino. Na de eerste twee wedstrijden uit de Italy Series van vanavond en morgen in Bologna speelt Rimini thuis op maandag en dinsdag en eventueel op woensdag. Zo nodig komen de clubs terug naar Bologna voor de zesde en zevende wedstrijd op 20 en 21 augustus.

Selectie

Vanaf links: bondscoach Marco Mazzieri, vice-voorzitter van de Italiaanse bond Massimo Fochi en sportwethouder Andrea Vannucci van de stad Florence bij de officiële presentatie van de Italian Baseball Week.

Vanaf links: bondscoach Marco Mazzieri, vice-voorzitter van de Italiaanse bond Massimo Fochi en sportwethouder Andrea Vannucci van de stad Florence bij de officiële presentatie van de Italian Baseball Week.
Foto: © FIBS

Aandachtig toechouwers van de wedstrijden tussen de twee beste clubs van Italië wordt bondscoach Marco Mazzieri. De 53-jarige ex-speler van Grosseto en van de Azzurri, die onder meer deelnam aan het Europees kampioenschap van 1985 in Haarlem, is druk bezig zijn selectie voor het EK in Hoofddorp rond te krijgen. Gisteren sprak hij met de Italiaanse pers in Florence, waar het toernooi van de Italian Baseball Week werd gepresenteerd door sportwethouder Andrea Vannucci. Deze toonde zich trots op de terugkeer van internationaal honkbal in Florence, dat eerder gastheer was van het EK in 1983 en het WK in 2009.

De stad beschikt over het naar Europese begrippen grote honkbalstadion van Fiorentina Baseball. Pal naast het voetbalstadion van ACF Fiorentina grenzen beide stadions aan de woonwijken van Florence. “Dit honkbalstadion”, verklaarde bondscoach Mazzieri, “Heb ik in mijn hart gesloten. Enerzijds omdat ik een fan ben van “Paars” (de clubkleur van Fiorentina, red.) en anderzijds vanwege de mooie wedstrijden die ik daar gespeeld heb met Grosseto!”.

Alex Liddi

Mazzieri voegde daaraan toe dat hij in Tirrenia al een serie wedstrijden tussen Italië en Spanje had geregeld. Op het plaatselijk multi-functionele complex van het Olympisch comité van Italië wordt permanent gewerkt aan de vorming van onder andere honkbaltalenten. De lokale plannen met Spanje werden echter uitgebreid naar het stadion van Fiorentina, toen Mazzieri sprak met Stefano Ballerini, de sportpromoter in Florence. Dankzij diens Paars Supersport en uit respect voor de dit jaar op de skihelling overleden honkbalvoorzitter Pier Paolo Vita, haalt Florence nu honkbal binnen en kon Tsjechië worden toegevoegd aan het toernooi.

Eerder werd de Italian Baseball Week gehouden in Turijn, Piacenza, Lodi en Novara: allemaal steden waar honkbal op lager niveau werd gespeeld. Winnaars waren Cuba (2005, 2007 en 2009), Italië (2010) en Spanje (2012 en 2014). Mazzieri verzamelt in Florence en Tirrenia dertig spelers zonder de in Japan actieve profpitcher Alessandro Maestri, maar mogelijk wel met de in Mexico spelende binnenvelder Alex Liddi en pitcher Tiago Da Silva. Op 7 september vliegen de Azzurri naar Nederland.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal