Oolder Omaco Sparks Haarlem en FysioExpert Olympia Haarlem nemen volgende week deel aan de Europese clubtoernooien.

EC dames 2016

Nederlandse clubs op jacht naar Europese titel

Nederlandse clubs op jacht naar Europese titel

Oolder Omaco Sparks Haarlem en FysioExpert Olympia Haarlem nemen volgende week deel aan de Europese clubtoernooien.

Oolder Omaco Sparks Haarlem en FysioExpert Olympia Haarlem nemen volgende week deel aan de Europese clubtoernooien.
Foto: © Fred Versluis

De softbalsters van Oolders Omaco Sparks Haarlem en FysioExpert Olympia Haarlem beginnen maandag aan hun Europese clubtoernooi. Regerend landskampioen Sparks Haarlem reist voor de European Premiere Cup af naar Italië, terwijl Olympia Haarlem debuteert in de Cup Winners Cup in Tsjechië. Beide toernooien worden gehouden van maandag 15 tot en met zaterdag 20 augustus.

Oolders Omaco Sparks Haarlem opent de European Premiere Cup maandag met wedstrijden tegen het Zwitserse Lucerne Eagles (12.30 uur) en het Belgische Hoboken Pioneers (17.30 uur). Beide wedstrijden worden gespeeld op het veld in Cervignano del Friuli.

In totaal spelen de Haarlemse softbalsters tijdens de 39e editie van de Europa Cup acht wedstrijden in vijf dagen voordat vrijdagavond 19 augustus de halve finales beginnen. Een dag later staat in Ronchi dei Legionari de finale op het programma. Sparks Haarlem neemt voor de twaalfde keer deel aan het sterkste Europese clubtoernooi. In 2003, 2004 en 2012 veroverden de Haarlemse softbalsters de Europese hoofdprijs. Vorig jaar moest de ploeg genoegen nemen met een derde plaats achter de Italiaanse clubs Bussolengo en La Loggia, dat toen speelde met Britt Vonk en Femke van Dusschoten.

Oude bekenden

Aankomende week komt Sparks Haarlem opnieuw een aantal oude bekenden tegen. Voor de Italiaanse titelverdediger ASD Bussolengo staan Noa Brand en Nathalie Gosewehr op het roster. Beide speelsters werden twee weken geleden met hun Italiaanse club winnaar van de reguliere competitie in de Italian Softball League. Lindsey Meadows en Laura Wissink reizen met Hoboken Pioneers af naar Italië, terwijl Lizzie Clarijs aan het toernooi deelneemt voor het Franse Les Comanches.

De laatste Europese titel veroverde Sparks Haarlem in 2014, toen in het Italiaanse Porpetto de Cup Winner’s Cup werd gewonnen. Ook in 2001, 2008 en 2010 was Sparks Haarlem de sterkste in dit Europa Cup II-toernooi. Dit jaar neemt FysioExpert Olympia Haarlem voor Nederland deel aan de Cup Winner’s Cup. Olympia Haarlem was in 2010 al wel gastheer van het toernooi, maar nam zelf nog nooit eerder deel. Als DSC’74 nam de club wel tweemaal eerder deel aan een Europees clubtoernooi. In 2004 werden de softbalsters uit Haarlem vijfde in het Europa Cup-toernooi en een jaar later wonnen ze op eigen veld het B-toernooi van de Cup Winner’s Cup.

Kampioensronde

FysioExpert Olympia Haarlem treft op de openingsdag van de 25e editie van de European Cup Winner’s Cup maandag om 15.45 uur de Franse softbalsters van BCF Paris. De Haarlemse ploeg is in Poule B verder ingedeeld met het Spaanse Atletico San Sebastian, het Zwitserse Therwil Flyers en de Italiaanse favoriet BSC Legnano.

De beste drie teams uit beide poules plaatsen zich voor de kampioensronde, die op donderdag 18 augustus van start gaat. De finale wordt zaterdag 20 augustus om 18.00 uur in Ostrava gespeeld. Annemiek Jansen en Myrthe Smid staan op het roster staan voor Therwil Flyers. Het Belgische Brasschaat Braves heeft zelfs de beschikking over zeven Nederlandse softbalsters, waaronder Wies Ligtvoet, Eva van Knegsel en Isa Los, die vorige maand met het Nederlands team nog winnaar werden van het Europees kampioenschap softbal voor 22 jaar en jonger.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EC dames 2016