Britt Vonk.

Profsoftbal

Vonk met profclub naar NPF Championship Series

Vonk met profclub naar NPF Championship Series

Britt Vonk.

Britt Vonk.
Foto: © Fred Versluis

Na het succesvolle wereldkampioenschap in het Canadese Surrey heeft international Britt Vonk de competitie hervat met The Scrap Yard Dawgs. De softbalster uit Enschede sloeg sinds haar terugkeer acht honkslagen (.296) en plaatste zich daarmee met haar Amerikaanse profclub als nummer twee voor de NPF Championship Series.

Vonk bereikte in februari van dit jaar een overeenkomst met The Scrap Yard Dawgs, één van de teams uit de National Pro Fastpitch (NPF) en maakte op 2 juni haar officiële profdebuut in de Verenigde Staten. In The Woodlands (Texas), ten noorden van Houston, kwam ze in haar eerste vijftien wedstrijden tot vijftien honkslagen (.310), waaronder één tweehonkslag en twee driehonkslagen. Ze werd daarmee begin juli uitgeroepen tot Rookie of the Week in de National Pro Fastpitch.

Eind juni verliet ze haar Amerikaanse profclub om zich te melden bij de selectie van het Nederlands Koninkrijksteam. Met Oranje schreef ze vorige maand softbalhistorie door als eerste Europese land ooit bij de beste vier teams te eindigen op een wereldkampioenschap. Vonk liet op dat mondiale toernooi een enorme indruk achter. In de kampioensronde had ze het bijna onmogelijke slaggemiddelde van .900. Ze sloot het gehele toernooi af met in totaal achttien honkslagen (.720), waaronder drie homeruns. Vonk sloeg in acht wedstrijden twaalf punten binnen en scoorde elf runs. Bovendien wist ze vijf honken te stelen.

Bondscoach

Na de onderbreking van ruim een maand keerde Vonk eind juli weer terug bij The Scrap Yard Dawgs. De korte stop voegde in tien wedstrijden nog eens acht honkslagen, waaronder één tweehonkslag en één driehonkslag aan haar totaal toe. Daarmee staat de Nederlandse international in de reguliere competitie van haar eerste profseizoen momenteel op een slaggemiddelde van .303.

Deze week sluit The Scrap Yard Dawgs de reguliere competitie af met de laatste wedstrijd uit de serie van drie thuiswedstrijden tegen het Pennsylvania Rebellion van voormalig Oranje bondscoach Craig Montvidas en assistent-coach Tracy Bunge en twee thuiswedstrijden tegen titelverdediger en drievoudig kampioen Chicago Bandits. De ploeg van Vonk staat momenteel op een tweede plaats in de NPF achter USSSA Pride, dat zich inmiddels heeft verzekerd van de eerste plaats in de reguliere competitie.

NPF Championship Series

Met 27 overwinningen is ook nummer twee The Scrap Yard Dawgs al zeker van de NPF Championship Series, die op vrijdag 19 augustus in het Rhoads Stadium in Tuscaloosa van start gaat. Ook Chicago Bandits en Akron Racers plaatsen zich voor de laatste vier. In de laatste wedstrijden van de reguliere competitie spelen zij nog om de derde en vierde plaats. Tijdens de NPF Championship Series spelen de vier teams in Tuscaloosa in vijf dagen tijd om het kampioenschap.

Vonk is dit jaar de opvolgster van derde honkvrouw Virginie Anneveld en pitcher Dagmar Bloeming, die vorig jaar beiden voor Pennsylvania Rebellion ook al uitkwamen in de National Pro Fastpitch. Eerder dit jaar veroverde Vonk met Queensland Heat al de nationale titel in Australië. De Nederlandse softbalster werd na afloop van die finale uitgeroepen tot beste slagvrouw.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Profsoftbal