Curaçao Neptunus won alle drie de wedstrijden tegen Kinheim.

HB Hoofdklasse

Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam goed van start

Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam goed van start

Curaçao Neptunus won alle drie de wedstrijden tegen Kinheim.

Curaçao Neptunus won alle drie de wedstrijden tegen Kinheim.
Foto: © Rob Jelsma

Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam zijn de Play-Offs goed van start gegaan. De Rotterdamse winnaar van de reguliere competitie bleef in de eerste speelronde ongeslagen tegen Kinheim, terwijl L&D Amsterdam twee overwinningen boekte op de ploeg in vorm Vaessen Pioniers.

Titelverdediger Curaçao Neptunus was deze week onverbiddelijk tegen Kinheim, de Haarlemse nummer vier uit de reguliere competitie. Vrijdag opende Neptunus in de eerste inning al de score met drie runs, voordat het via twaalf hits in zeven innings uitliep naar een 0-12 overwinning. Een dag later was de voorsprong na twee innings al 2-6 en werd het duel nu met een stand van 3-13 in de zevende inning afgesloten.

In de twee wedstrijden in Haarlem kwam Curaçao Neptunus tot 26 honkslagen, waaronder homeruns van Dashenko Ricardo, Raily Legito en een grandslam-homerun van Dwayne Kemp op vrijdag. Over twee wedstrijden kwam Ricardo in zeven slagbeurten tot vijf hits met onder meer drie tweehonkslagen en maar liefst zeven binnengeslagen punten. Kemp (5 uit 10) had vijf binnengeslagen punten en vijf gescoorde punten.

Onmogelijke opgave

Zondag sloeg de van een schorsing bij de ploeg teruggekeerde Rien Vernooij (3 uit 5) op zijn beurt een homerun, maar kon Curaçao Neptunus pas de winst in de wacht slepen toen pitcher Reggie Bomberg in de achtste inning vier keer vier wijd gooide en de Rotterdamse thuisploeg de 8-9 eindstand kon omdraaien in een 11-9 overwinning.

Door de drie nederlagen wordt plaatsing voor de Holland Series voor Kinheim een bijna onmogelijke opgave. De Haarlemse ploeg heeft nu een achterstand van maar liefst acht punten op nummer twee L&D Amsterdam.

Aanval

De Amsterdammers van hoofdcoach Charles Urbanus deden deze week zeer goede zaken. In drie wedstrijden werd succesvol de aanval op de tweede plaats van Vaessen Pioniers afgeslagen. L&D Amsterdam wist vrijdag en zaterdag goed het hoofd te bieden aan de sterke pitching van Lars Huijer en Chris Pfau.

Op Sportpark Ookmeer kwamen de Amsterdamse honkballers vrijdagavond al in de tweede inning op een 0-3 achterstand, maar wisten zij uiteindelijk in de achtste inning definitief het duel naar zich toe te trekken. De thuisploeg keerde een 4-5 achterstand om in een 8-5 overwinning. Met volle honken wist reliever Maickel Rietel in deze slagbeurt nog wel Nick Urbanus uit te schakelen met drie slag, maar zette hierna Michael Duursma met een honkslag langs derde honkman Mervin Gario alsnog de beslissende rally in gang.

Verlenging

Zaterdag werd de wedstrijd zelfs pas in de tiende inning beslist. Vaessen Pioniers verspeelde zijn eigen kansen in deze verlenging nadat Chris Garia door een pick-off werd uitgeschakeld en Mervin Gario vervolgens de bal in een dubbelspel sloeg. Een inning later was het hierna voor Gilmer Lampe (3 uit 4) een eenvoudig klusje om met een honkslag het winnende punt over de thuisplaat te slaan: 4-3. De international sloeg dit duel drie punten binnen, waaronder twee in de vijfde inning door een tweehonkslag en scoorde zelf ook eenmaal.

Pas op zondag wist ook Vaessen Pioniers zijn eerste overwinning van de Play-Offs te behalen. Midvelder Chris Garia sloeg vier hits, waaronder een solohomerun om daarmee in totaal drie punten binnen te slaan en driemaal te scoren. Twee ploeggenoten sloeg hij over de thuisplaat met een tweehonkslag in de zesde inning. Hij kon even later zelf scoren op een wilde worp. Vaessen Pioniers kwam in deze zesde slagbeurt tot vijf punten en maakte daarmee het verschil voor de uiteindelijke 9-6 overwinning.

Uitslagen eerste speelronde Play-Offs

Kinheim – Curaçao Neptunus: 0-12
Kinheim – Curaçao Neptunus: 3-13
Curaçao Neptunus – Kinheim: 11-9

L&D Amsterdam – Vaessen Pioners: 8-5
L&D Amsterdam – Vaessen Pioners: 4-3
Vaessen Pioners – L&D Amsterdam: 9-6

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse