Roeland Henrique, Kevin Nieveld en Boyd Tuhumury vieren de winst van HCAW op DSS.

HB Hoofdklasse

Lijfsbehoud nu al zeker voor honkballers HCAW

Lijfsbehoud nu al zeker voor honkballers HCAW

Roeland Henrique, Kevin Nieveld en Boyd Tuhumury vieren de winst van HCAW op DSS.

Roeland Henrique, Kevin Nieveld en Boyd Tuhumury vieren de winst van HCAW op DSS.
Foto: © Alfred Cop

Na de eerste speelronde van de Runner-up competitie heeft HCAW al deelname aan de hoofdklasse van volgend jaar veiliggesteld. Met drie overwinningen op het puntloze DSS verzekerde de Bussumse ploeg zich deze week al van lijfsbehoud. Pickles UVV snoepte twee belangrijke punten af van De Glaskoning Twins om het verschil met hekkensluiter DSS op te laten lopen tot vier punten.

In de eerste twee wedstrijden tegen HCAW sloeg DSS nog wel meer honkslagen, maar trok de Haarlemse ploeg beide keren aan het kortste eind. Vrijdagavond hield pitcher Ian Delemarre zijn tegenstanders op slechts één punt. Zaterdag volgde Jim Ploeger zijn voorbeeld. Maar ditmaal werd de winst pas in de negende en laatste inning in de wacht gesleept.

Bij een 3-3 gelijke stand profiteerde HCAW van vier vrije lopen van pitcher Kevin Geestman waardoor Jelle Blaauw zijn ploeg op voorsprong kon brengen. Een honkslag van Kevin Nieveld (2 uit 4) bracht hierna de eindstand op 3-6. Vrijdag was de linksvelder ook al belangrijk voor zijn ploeg. Met twee tweehonkslagen had hij twee punten binnengeslagen.

Complete wedstrijd

Zondag gooide Kaj Timmermans (2-2-5-1) een complete wedstrijd en scoorde HCAW driemaal in de vierde inning na onder meer tweehonkslagen van Vince Rooi en Raoell Kortstam. Die klap kwam DSS niet meer te boven. In de zevende inning sloeg Roeland Henrique met de vierde Bussumse tweehonkslag het laatste punt binnen voor de 4-0 winst. Door de derde overwinning op DSS kan HCAW door de Haarlemse ploeg al niet meer worden achterhaald en verzekerde HCAW zich in de Runner-up competitie als eerste ploeg van lijfsbehoud in de hoofdklasse.

Christopher Gé (De Glaskoning Twins) probeert het tweede honk te bereiken. Berend Ruben van UVV probeert dit te voorkomen.

Christopher Gé (De Glaskoning Twins) probeert het tweede honk te bereiken. Berend Ruben van UVV probeert dit te voorkomen.
Foto: © Jan Kruijdenberg

De Glaskoning Twins heeft inmiddels een comfortabele voorsprong van acht punten op hekkensluiter DSS. De ploeg uit Oosterhout vertrouwde voor zijn serie tegen Pickles UVV deze week op zijn twee veteranen. Vrijdag leidde Elton Koeiman (3-2-3-0) zijn team in de eerste zeven innings naar de 6-1 winst. Zaterdag was het de beurt aan de voormalig Japanse professional Keiji Uezono. Hij hielf zelfs tien innings stand, maar moest de winst laten aan zijn opvolger Ben van Nuffel die na schijn in de verlenging wel een tegenpunt moest incasseren, maar vanuit de dug-out zag hoe De Glaskoning Twins via hits van Bart Janssen en Nick Peels de winst met 3-2 alsnog naar zich toe trok.

Op dreef

Ook zondag werd de wedstrijd pas in het slot beslist. Maar ditmaal in het voordeel van de Utrechtse honkballers. Met volle honken en een 5-6 voorsprong voor De Glaskoning Twins gooide Matthew Latta vier wijd in de negende inning om de wedstrijd in balans te brengen. Na een stootslag van Jamie Verheylewege wist de Oosterhoutse defensie een volgend punt nog wel te voorkomen, maar met een diepe bal in het midveld stelde Mike Bazuin hierna alsnog Julian Rip in staat om het winnende punt te scoren: 7-6.

Bij de Utrechtse ploeg gooide Timo van Ancum (2-2-0-1) een no-hitter tot hij in de zesde inning werd vervangen. Pas in de zevende inning sloeg De Glaskoning Twins zijn eerste honkslag, maar wist de ploeg prompt op een 1-5 voorsprong te komen. Een voorsprong die UVV  via vier runs in de achtste en twee in de negende alsnog wist weg te poetsen. Voor De Glaskoning Twins was ook startend pitcher Brendan Schoemaker op dreef. Hij gooide elf keer drie slag in de eerste zeven innings.
Komende week kan De Glaskoning Twins zich als tweede ploeg uit de Runner-up competitie verzekeren van lijfsbehoud. Het moet dan twee van de drie wedstrijden tegen het nog puntloze DSS winnen.

Uitslagen eerste speelronde Runner-up competitie

DSS – HCAW: 1-5
DSS – HCAW: 3-6
HCAW – DSS: 4-0

De Glaskoning Twins – Pickles UVV: 6-1
De Glaskoning Twins – Pickles UVV: 3-2
Pickles UVV – De Glaskoning Twins: 7-6

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse