De softbalsters van Olympia Haarlem bleven tegen BSC Legnano met lege handen.

EC dames 2016

Olympia Haarlem onderuit tegen Italianen

Olympia Haarlem onderuit tegen Italianen

De softbalsters van Olympia Haarlem bleven tegen BSC Legnano met lege handen.

De softbalsters van Olympia Haarlem bleven tegen BSC Legnano met lege handen.
Foto: © SKSB Arrows Ostrava

FysioExpert Olympia Haarlem is vanavond in het Tsjechische Ostrava tegen haar eerste nederlaag aangelopen op de European Cup Winner’s Cup. In de zware poule B kwamen de Haarlemse softbalsters tegen de Italiaanse favoriet BSC Legnano tekort voordat de invallende duisternis een einde aan de wedstrijd maakte: 4-1.

In de reguliere competitie van de Italian Softball League speelde BSC Legnano dit jaar nog een bijrol, maar afgelopen weekeinde reisde de Italiaanse bekerwinnaar wel met titelaspiraties af naar Ostrava. Die ambities werden kracht bijgezet in de eerste twee wedstrijden. Therwil Flyers en BCF Paris werden geen enkel punt gegund. In de wedstrijd tegen de Franse ploeg gooide de Amerikaanse pitcher Chelsea Cohen zelfs een no-hitter.

Groot was de verbazing bij de Italianen toen zij vanavond in de eerste inning door FysioExpert Olympia Haarlem  direct op een achterstand werden gezet. Dinet Oosting, Mariëlle Vleugels en Shareday Christina trakteerden de Amerikaanse troef Monica Perry (6-0-5-0) al in de eerste slagbeurt op meer honkslagen dan Legnano tot dusver in het gehele toernooi tegen had gekregen.

Hoop

Perry, die in 2013 met Terrasvogels nog kampioen werd en als pick-up speelster mee is afgereisd naar Ostrava, herstelde zich goed. Tomoka Goda (driehonkslag in de tweede inning) en Rachel van Veen (tweehonkslag in de vierde inning) probeerden Olympia Haarlem verder in het zadel te helpen, maar strandde allebei.

Toch mochten de softbalsters van hoofdcoach Stanley Doney lang hoop houden op een overwinning. Pitcher Mariëlle Vleugels (3-1-4-1) ging sterk uit de startblokken. Vier innings lang hield de international de Italiaanse slagploeg in bedwang. Maar in de vijfde slagbeurt ging het toch nog mis. Via onder meer hits van Francesca Rossini en Roberta Pasca stroomden de honken vol. Legnano profiteerde optimaal. Korte stop Clare Warwick, gisteren in de eerste wedstrijd al goed voor vier hits, sloeg de bal diep het rechtsveld in. Met één klap veegde ze de honken schoon voordat ze zelf kon scoren op een hit van Briana McGovern.

Duisternis

Olympia Haarlem gaf zich niet gewonnen en probeerde via hits van Brenda Beers en Mariëlle Vleugels (2 uit 3) iets te doen aan de achterstand. Dat lukt, want beide speelsters konden in de zesde inning scoren toen Shareday Christina (2 uit 3) aantekende voor de achtste Haarlemse honkslag. Olympia Haarlem verkleinde daarmee het gat tot 4-3. Een kans om helemaal terug te komen, kreeg de Nederlandse ploeg niet meer. Na de zesde slagbeurt voor Olympia Haarlem werd besloten de wedstrijd in verband met de invallende duisternis te beëindigen.
Dat besluit betekende dat de twee Nederlandse punten van Beers en Vleugels kwamen te vervallen en de winst met 4-1 naar BSC Legnano ging. Door de winst gaan de Italiaanse bekerwinnaars na drie wedstrijden ongeslagen aan de leiding in poule B van de Cup Winner’s Cup. In poule A is het met Nederlandse softbalsters overladen Brasschaat Braves na drie wedstrijden nog altijd ongeslagen.

Ondanks de nederlaag blijft FysioExpert Olympia Haarlem nog altijd op koers voor de finalepoule. Eerder vandaag werd namelijk al wel met 1-0 gewonnen van Therwil Flyers. Morgen sluit de Haarlemse ploeg de eerste ronde af met een wedstrijd tegen het Spaanse Atlético San Sebastián, momenteel de nummer drie uit de poule.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EC dames 2016