Didi Gregorius voor Nederland in actie tegen Australië tijdens het WK van 2011.

EC dames 2016

Sparks Haarlem onderuit tegen titelverdediger

Sparks Haarlem onderuit tegen titelverdediger

Cindy van der Zanden aan slag voor Oolders Omaco Sparks Haarlem.

Cindy van der Zanden aan slag voor Oolders Omaco Sparks Haarlem.
Foto: © Fred Versluis

In de strijd om de European Premiere Cup zijn de softbalsters van Oolders Omaco Sparks Haarlem vanmiddag tegen hun eerste nederlaag aangelopen. In de wedstrijd tegen de Italiaanse titelverdediger Bussolengo greep de Nederlandse ploeg met 2-1 net naast de winst. Morgen sluit Sparks Haarlem de eerste ronde af met een wedstrijd tegen Forli, de andere Italiaanse deelnemer aan het toernooi.

Oolders Omaco Sparks Haarlem was de strijd om de hoogste Europese clubtitel uitstekend begonnen met zes overwinningen in de afgelopen vier dagen. Zelfs het sterke Joudrs Praha, twee jaar geleden nog verliezend finalist, werd dit toernooi door een no-hitter van Ginger de Weert verslagen.

De sterke serie van de Nederlandse kampioen kwam vanmiddag in Cervignano del Friuli ten einde. Grote boosdoener was het sterke Bussolengo. Recent greep de regerend Europees clubkampioen al de eerste plaats in de reguliere competitie van de Italian Softball League. En ook tijdens de European Premiere Cup maakten de Italiaanse softbalsters nog geen misstap.

Jacht

Pitcher Kirsten Scheele moest tegen de sterke Italianen direct vol aan de bak. Nota bene de Nederlandse Nathalie Gosewehr deelde de eerste tik uit. De speelster van Bussolengo opende het duel met een honkslag en kon, mede door een veldfout van de Haarlemse defensie, het eerste punt scoren. Een tweehonkslag van Giulia Longhi maakte er vervolgens ook 2-0 van.

Sparks Haarlem ging hierna op jacht om terug in de wedstrijd te komen. Zowel in de tweede als derde inning kreeg de ploeg na hits van Maxime van Dalen en Kiki Draaijer de eerste tegenstander op de honken. Maar beide keren bleef het zonder succes. Daar kwam verandering in nadat Van Dalen in de vierde inning had aangetekend voor haar tweede hit. Zij kon Sparks Haarlem terug in de wedstrijd brengen op een driehonkslag van Virginie Anneveld.

Kansen

Ook in de vijfde, zesde en zevende inning kreeg de Nederlandse kampioen direct de eerste slagman op de honken en waren er volop kansen op de gelijkmaker. In alle gevallen leverde het een loper op in scoringspositie. Maar de Italiaanse titelverdediger wist het vege lijf te redden. Met Jenny Kinburn op het derde honk maakte Lisa Birocci de laatste en beslissende uit op een grondbal van Cindy van der Zanden. Beide ploegen kwamen tot zeven hits. Voor Bussolengo sloegen de Nederlandse softbalsters Gosewehr (1 uit 4) en Noa Brand (1 uit 2) elk een honkslag.

Titelverdediger Bussolengo speelt later vandaag tegen het Italiaanse Forli. Bij winst verzekert Bussolengo zich van de eerste plaats in de eerste ronde. Oolders Omaco Sparks Haarlem speelt morgen om 13.30 uur ook tegen drievoudig Europees kampioen Forli. Winst in dat duel is noodzakelijk voor de ploeg van manager Peter van Dalen om in de finaleronde de kortste weg naar de finale te krijgen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EC dames 2016