Vreugde bij Maaike Blaauwgeers en Virginie Anneveld na de walk-off honkslag.

EC dames 2016

Anneveld slaat Sparks Haarlem naar halve finale

Anneveld slaat Sparks Haarlem naar halve finale

Vreugde bij Maaike Blaauwgeers en Virginie Anneveld na de walk-off honkslag.

Vreugde bij Maaike Blaauwgeers en Virginie Anneveld na de walk-off honkslag.

Met een honkslag in het midveld heeft Virginie Anneveld vanmiddag Oolders Omaco Sparks Haarlem naar de halve finales geslagen van de European Premiere Cup. De walk-off honkslag van de derde honkvrouw leverde de Haarlemse ploeg niet alleen een 4-3 overwinning op tegen het nog ongeslagen Forli uit Italië, maar ook een plaats bij de beste drie op dit toernooi. Eerder op de dag verzekerde FysioExpert Olympia Haarlem zich ook al van een plaats bij de beste drie teams tijdens de European Cup Winner’s Cup.

Tegen het nog ongeslagen Forli had Virginie Anneveld (3 uit 3) Oolders Omaco Sparks Haarlem al in de eerste inning in het zadel geholpen. Nadat haar ploeg via hits van Kehli Washington en Maaike Blaauwgeers op een 1-0 voorsprong was gekomen, ramde ze een pitch van Ilaria Cacciamani diep het linksveld in om twee ploeggenoten over de thuisplaat te slaan.

Het was een vliegende start voor de Nederlandse landskampioen tegen de Italiaanse softbalsters, die gisteravond nog met 10-0 hadden uitgehaald tegen landgenoot Bussolengo. Doordat Sparks Haarlem eerder dit toernooi wel van titelverdediger Bussolengo had verloren, moest er worden gewonnen van het ongeslagen Forlì om de kortste weg naar de finale te krijgen.

Op koers

Met de snelle 3-0 voorsprong in de eerste inning lag Sparks Haarlem snel op koers. Vooral omdat pitcher Ginger de Weert (5-3-4-2) maar weinig kansen weg gaf. In de eerste vier innings hoefde de international alleen een tweehonkslag te incasseren van Andrea Montanari. Maar onder leiding van Emily Vincent slaagde Forli er echter in de slotfase alsnog in om terug in de wedstrijd te komen. Vincent had in de tweede inning al het pitchen overgenomen en hield de Haarlemse softbalsters vijf innings lang puntloos.

Virginie Anneveld sloeg tegen Forli drie honkslagen en had drie binnengeslagen punten.

Virginie Anneveld sloeg tegen Forli drie honkslagen en had drie binnengeslagen punten.

Dat gaf Forli de kans om in de zesde inning terug in de wedstrijd te komen. Amber Parrish opende voor de Italianen de slagbeurt met een tweehonkslag. Na vier wijd voor Andrea Montanari en een wilde worp van Ginger de Weert kreeg Forli twee lopers in scoringspositie. Beide speelsters konden scoren op twee grondballen om het verschil terug te brengen tot 3-2. Op het pitchen van Kirsten Scheele bracht Emily Vincent haar ploeg een inning later bovendien op gelijke hoogte. Zij sloeg met een honkslag Elisa Grifagno (driehonkslag) over de thuisplaat.

Verlossing

In de zevende en laatste slagbeurt sloeg Anneveld hierna haar ploeg in stijl naar de winst. Een belangrijke rol daarbij was weggelegd voor Maaike Blaauwgeers. Zij profiteerde van een Italiaanse veldfout om veilig de honken te bereiken. Nadat Anne Blaauwgeers en Maxime van Dalen er niet in waren geslaagd haar een honk op te laten schuiven, deed ze het op eigen kracht. Met een gestolen twee honk bracht Blaauwgeers zichzelf in scoringspositie. Met twee man uit zorgde hierna Virginie Anneveld voor de verlossing. Zij ramde opnieuw een bal diep het buitenveld in en bracht met haar walk-off honkslag Maaike Blaauwgeers over de thuisplaat.

Door de 4-3 winst van Oolders Omaco Sparks Haarlem op het nog ongeslagen Forli eindigen beide ploegen, samen met Bussolengo op een gedeelde eerste plaats. Door het onderlinge resultaat sluit Forli de eerste ronde af op de eerste plaats, gevolgd door Sparks Haarlem. Beide teams staan daardoor vanavond om 21.00 uur opnieuw tegenover elkaar in de eerste halve finale. De winnaar plaatst zich direct voor de eindstrijd van morgen. De verliezer krijgt morgen een herkansing tegen, zeer waarschijnlijk, titelverdediger Bussolengo.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EC dames 2016