Andruw Jones houdt een toespraak tijdens zijn toetreding tot de Hall of Fame van Atlanta Braves.

Honkbal

Andruw Jones opgenomen in Hall of Fame

Andruw Jones opgenomen in Hall of Fame

Andruw Jones houdt een toespraak tijdens zijn toetreding tot de Hall of Fame van Atlanta Braves.

Andruw Jones houdt een toespraak tijdens zijn toetreding tot de Hall of Fame van Atlanta Braves.
Foto: © Atlanta Braves

De Curaçaose honkbalvedette Andruw Jones is vanavond door Atlanta Braves officieel opgenomen in de Hall of Fame van de proforganisatie. “Ik ben erg dankbaar en blij”, liet de nieuwe bench-coach van het Nederlands Koninkrijksteam vanavond weten tijdens zijn toespraak in Atlanta. Tussen 1996 en 2007 speelde Jones in totaal twaalf seizoenen voor Atlanta Braves in de Major League.

In februari van dit jaar maakte Atlanta Braves bekend de honkballer van Curaçao, samen met voormalig voorzitter John Schuerholz, op te nemen in de Hall of Fame van de organisatie. Die ceremonie vond vandaag plaats. De festiviteiten begonnen met een formele lunch in het Hyatt Regency in Atlanta. Later vandaag wordt het tweetal nog geëerd tijdens een ceremonie op het Turner Field voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Washington Nationals. Met de toevoeging van Jones en Schuerholz bestaat de Atlanta Braves Hall of Fame nu uit 31 personen.

Tijdens zijn toespraak in het Hyatt Regency, in het bijzijn van zijn gehele familie, keek Jones nog even kort terug op zijn carrière. “Toen ik zes jaar was, vertelde ik mijn moeder al dat ik op televisie wilde spelen.” In 1996 maakte Jones voor Atlanta Braves zijn debuut in de Major League. “Jouw zoon is eindelijk op televisie, vertelde ik mijn moeder. Ze zei: oh wat goed, ik ga nu naar de bingo…. Ze hield van bingo.”

Imposante carrière

Zijn debuut in 1996 was het begin van een imposante carrière voor de honkballer van Curaçao, die in zijn tijd werd gezien als de beste verdedigende midvelder in de Major League. Jones verdiende onder meer tien Gold Glove Awards en werd vijf keer geselecteerd voor de All Star Game. “Omringd door andere Hall of Famers, teamleden en fans, is dit een hele grote eer voor mij”, aldus Jones vandaag. “Deze carrière bereiken was niet eenvoudig. Ik heb veel ups en downs gehad.”

Jones had ook een dankwoord voor zijn vader, die in zijn leven heel belangrijk voor hem was en vlak voor  de vorig jaar gehouden Premier12 overleed.  Verder bedankte hij trainers en coaches uit zijn loopbaan, waaronder voormalig Atlanta Braves-manager Bobby Cox, die vanavond ook aanwezig was. Jones: “Hij was als een tweede vader voor mij”.  De grote ster van Curaçao sloot af met: “Ik kan de organisatie van Atlanta Braves niet genoeg bedanken. Ik wil alle fans bedanken voor hun support. In goede en in slechte tijden. Ik ben zeer dankbaar en blij om bij deze groep te horen.”

Nederlands Koninkrijksteam

Bij de ceremonie betraden ook oud-ploeggenoten Tom Glavine, Brian Jordan en Mark Lemke het podium om terug te blikken op de carrière van Jones. “De manier waarop hij in het midveld speelde, maakte iedereen beter”, aldus voormalig Major Leaguer Lemke.

De buitenvelder van Curaçao speelde zijn laatste wedstrijd in de Major League op 3 oktober 2012 toen hij nog speelde voor New York Yankees. Eerder kwam de honkballer van Curaçao ook uit voor Los Angeles Dodgers, Texas Rangers en Chicago White Sox. Zijn laatste officiële wedstrijd speelde Jones afgelopen november in dienst van het Nederlands Koninkrijk. Daarmee nam hij in Taiwan deel aan de Premier 12. Onlangs werd de kersverse Hall of Famer als bench-coach toegevoegd aan de technische staf van het Nederlands Koninkrjksteam voor het aankomende Europees kampioenschap.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal