Voor de tweede dag op rij versloeg FysioExpert Olympia Haarlem het Italiaanse BSC Legnano.

EC dames 2016

European Cup Winner’s Cup voor Olympia Haarlem

European Cup Winner’s Cup voor Olympia Haarlem

Voor de tweede dag op rij versloeg FysioExpert Olympia Haarlem het Italiaanse BSC Legnano.

Voor de tweede dag op rij versloeg FysioExpert Olympia Haarlem het Italiaanse BSC Legnano.
Foto: © SKSB Arrows Ostrava

Met een sensationele homerun van Rachel van Veen in de zevende en laatste inning is FysioExpert Olympia Haarlem vandaag voor het eerst in de clubhistorie winnaar geworden van de European Cup Winner’s Cup. Van Veen sloeg in het Tsjechische Ostrava haar ploeg naar een 4-5 overwinning op BSC Legnano uit Italië.

Elf keer eerder won een Nederlandse club de European Cup Winner’s Cup. In 2014 was Sparks Haarlem de laatste winnaar. Vorig jaar ging de hoofdprijs naar Forli. Deze Italiaanse club werd vandaag uitgeschakeld in de European Premiere Cup, dat uiteindelijk een prooi werd voor het eveneens uit Haarlem afkomstige Oolders Omaco Sparks Haarlem.

Olympia Haarlem speelde In het Tsjechische Ostrava een ijzersterk toernooi. Op de tweede speeldag werd met 4-1 nog wel verloren van BSC Legnano. Maar daarna volgden zes overwinningen voor de eerste Europese clubtitel uit de korte historie van Olympia Haarlem. Nadat gisteren al revanche was genomen op BSC Legnano, werden de sterke Italiaanse softbalsters vandaag opnieuw verslagen.

Voorsprong

BSC Legnano was gisteravond in de eerste halve finale al met 0-3 onderuit gegaan tegen Olympia Haarlem, maar wist zich eerder vandaag in de herkansing tegen het Belgische Brasschaat Braves alsnog te plaatsen voor de eindstrijd. Brasschaat, dat de wedstrijd begon met de Nederlandse pitcher Marjolein Merkx en diverse andere speelsters van Roef! uit Moergestel, kwam al direct na de eerste twee innings op een beslissende 0-4 achterstand. Clare Warwick scoorde in beide slagbeurten voor de Italianen.

Ook tegen Olympia Haarlem was de Britse korte stop op dreef. Ze sloeg op het pitchen van Eva Voortman drie hits in vier slagbeurten, waaronder twee tweehonkslagen. Toch bleek het ditmaal niet voldoende voor de winst. Want het waren juist de Nederlandse softbalsters van FysioExpert Olympia Haarlem, die snel een comfortabele voorsprong namen. Honkslagen van Kate Gentile, Tyla Morrison en Maranca Ham hadden de ploeg al in de tweede inning op een 0-2 voorsprong gebracht. Dinet Oosting (honkslag) maakte er 0-3 van in de vijfde inning. Zij kon binnenlopen na rake klappen van Mariëlle Vleugels en Shareday Christina.

Verlossing

Die voorsprong bleek echter niet voldoende, want in de gelijkmakende vijfde slagbeurt sloeg BSC Legnano hard toe. Tweehonkslagen op rij van Warwick en de Australische Briana McGovern brachten de Italianen langs hun tegenstander: 4-3. Op het pitchen van Eva Voortman kreeg Legnano hierna bovendien nog lopers op alle honken en moest Mariëlle Vleugels als reliever eraan te pas komen om haar ploeg uit de inning te helpen.

De Haarlemse ploeg probeerde in zowel de zesde als zevende inning om terug in de wedstrijd te komen. Maar in de zesde inning bleven honkslagen van Maranca Ham en Eva Voortman onbenut. In de zevende Haarlemse slagbeurt zorgde Rachel van Veen (.182) hierna alsnog voor de verlossing. Met Mariëlle Vleugels (honkslag) op het eerste honk sloeg zij de bal over de hekken in het linksveld. Het was nog maar haar vierde honkslag van deze week, maar wel meteen de belangrijkste van het hele toernooi. Met de sensationele homerun nam Olympia Haarlem een beslissende 4-5 voorsprong, die in de laatste zevende Italiaanse slagbeurt niet meer in gevaar kwam.

Nederlands succes

In de finale van de European Cup Winner’s Cup kwam Olympia Haarlem tot elf honkslagen tegenover tien Italiaanse hits. Maranca Ham (2 uit 3), Kate Gentile (2 uit 4) en Mariëlle Vleugels (2 uit 4) namen er elk twee voor hun rekening. Na afloop van de eindstrijd zorgden Eva Voortman, Dinet Oosting en Wies Ligtvoet met persoonlijke prijzen voor een nog groter Nederlands succes.

Eindstand
1. FysioExpert Olympia Haarlem
2. BSC Legnano (Italië)
3. Brasschaat Braves (België)
4. Therwil Flyers (Zwitserland)
5. Tempo Titans (Tsjechië)
6. Mannheim Tornados (Duitsland)
7. Atletico San Sebastian (Spanje)
8. Arrows Ostrava (Tsjechië)
9. BCF Paris (Frankrijk)
10. Amager Vikings (Denemarken)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EC dames 2016