Vreugde bij de speelsters van Oolders Omaco Sparks Haarlem na het bereiken van de finale.

EC dames 2016

Sparks Haarlem met zinderende winst naar eindstrijd

Sparks Haarlem met zinderende winst naar eindstrijd

Vreugde bij de speelsters van Oolders Omaco Sparks Haarlem na het bereiken van de finale.

Vreugde bij de speelsters van Oolders Omaco Sparks Haarlem na het bereiken van de finale.

Even na middernacht heeft Oolders Omaco Sparks Haarlem voor de tweede keer in een dag tijd het sterke Forli verslagen. Met de 4-5 winst op de Italiaanse softbalsters, die tot aan vandaag nog ongeslagen waren, heeft de Haarlemse ploeg zich geplaatst voor de finale van de European Premiere Cup. Ze zijn het tweede Nederlandse team in een Europese finale. Eerder vandaag verzekerde FysioExpert Olympia Haarlem zich al van de eindstrijd van de European Cup Winner’s Cup.

Met een aangooi van derde honkvrouw Virginie Anneveld naar eerste honkvrouw Maxime van Dalen kwam in Ronchi dei Legionari na ruim drie uur spelen een einde aan de tweede thriller tussen beide teams tijdens de Premiere Cup. Enkele uren eerder had Sparks Haarlem zich na een walk-off honkslag van Virginie Anneveld al verzekerd van winst tegen Forli. Die overwinning leverde de Haarlemse softbalsters een plaats op in de halve finale van vanavond.

Daarin was Forli, als nummer één uit de eerste ronde, andermaal de tegenstander. Maar met die Italiaanse ploeg kreeg de slagploeg van Oolders Omaco Sparks Haarlem vanavond een tegenstander van formaat tegenover zich. Op de plaat voor de Italianen nam de Amerikaanse pitcher Jessica Moore plaats, één van de pick-up speelsters bij Forli dit toernooi. Vorige maand won Moore met Team USA nog haar tweede opeenvolgende wereldtitel. In de gewonnen finale tegen Japan was Moore één van de pitchers.

Weinig ontzag

De Nederlandse softbalsters toonden echter weinig ontzag voor de Amerikaanse wereldkampioen, die de eerste inning nog wel begon met twee strikeouts. In de tweede Haarlemse slagbeurt sloegen Maxime van Dalen, Virginie Anneveld en Jenny Kinburn hits op rij om Sparks Haarlem op een 0-1 voorsprong te zetten. Die voorsprong hield niet lang stand. Een inning later antwoordden de Italiaanse softbalsters met eveneens drie hits, waaronder een driehonkslag van Elisa Grifagno (3 uit 4) en een hit van de Amerikaanse pick-up speelster Emily Vincent om de leiding in de wedstrijd over te nemen: 2-1.

Maxime van Dalen sloeg twee van de negen honkslagen voor haar ploeg.

Maxime van Dalen sloeg twee van de negen honkslagen voor haar ploeg.

Problemen met de veldverlichting zorgden voor een kanteling. Het duel moest in de vierde inning lange tijd stil worden gelegd en de Haarlemse softbalsters kwamen het sterkst uit de onverwachte onderbreking. Tweepitters van Maxime van Dalen, Chantal Versluis en Karin Tuk brachten in de vijfde inning maar liefst vier speelsters van Sparks Haarlem over de thuisplaat.

Zinderend slot

Jessica Moore (8-2-9-4) gooide hierna de deur in het slot. Ze kwam in zeven innings uiteindelijk tot acht strikeouts. Dat zorgde voor een zinderend slot van de wedstrijd. Want waar de Haarlemse aanval stokte, nam Forlì het initiatief over. In de zesde inning verkleinde de eveneens Amerikaanse Amber Parrish (tweehonkslag) op een hit van Jessica Moore de achterstand tot 3-5. Een inning later kreeg Forli zelfs het winnende punt op de honken. Met twee man uit stond reliever Kirsten Scheele, die in de zesde inning het pitchen had overgenomen van Leonella Elizabeth, twee lopers toe op de honken na geraakt werper voor Emily Vincent en een honkslag voor Amber Parrish (3 uit 4). Andrea Montanari kwam hierna door met een honkslag recht door het midden, waarop Vincent de 4-5 kon scoren en Parrish voor het gelijkmakende punt op kon schuiven naar het derde honk.

Hoofdcoach Peter van Dalen greep in en stuurde Rebecca Soumeru naar de plaat. Zij forceerde een grondbal van Carlotta Zauli, die uiteindelijk in de handschoen van eerste honkvrouw Maxime van Dalen verdween voor de tweede overwinning van de dag. Opnieuw won Sparks Haarlem met slechts één punt verschil van Forli.
Ditmaal leverde de winst Oolders Omaco Sparks Haarlem een plek op in de finale. Forli krijgt morgen een herkansing in de tweede halve finale. Tegenstander daarin wordt niet titelverdediger Bussolengo, maar het Tsjechische Joudrs Praha. Dat team schakelde vanmiddag in de Play-Offs verrassend de Italiaanse softbalsters, met de Nederlandse speelsters Nathalie Gosewehr en Noa Brand, met 0-1 uit.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EC dames 2016