Voor de vierde keer in totaal en de eerste keer sinds 2012 is Sparks Haarlem kampioen van Europa geworden.

EC dames 2016

Sparks Haarlem wint European Premiere Cup

Sparks Haarlem wint European Premiere Cup

Voor de vierde keer in totaal en de eerste keer sinds 2012 is Sparks Haarlem kampioen van Europa geworden.

Voor de vierde keer in totaal en de eerste keer sinds 2012 is Sparks Haarlem kampioen van Europa geworden.
Foto: © Grega Valančič Photography

Voor de 25e keer is een Nederlandse club Europees kampioen geworden. In de finale van de European Premiere Cup versloeg Oolders Omaco Sparks Haarlem vanavond het Tsjechische Joudrs Praha met 3-1. In Italië won de Haarlemse ploeg deze week negen van haar tien wedstrijden.

Sparks Haarlem was zelf de laatste Nederlandse Europees clubkampioen. In 2012 versloegen de Haarlemse softbalsters toen het Italiaanse Caserta. Maar in de jaren hierna gingen de titels naar de Tsjechen en Italianen. Met de winst van vandaag heeft Sparks Haarlem de belangrijkste Europese hoofdprijs weer naar Nederland gehaald.

Voor Sparks Haarlem is het de vierde Europese titel uit de clubhistorie. Eerder won de club het belangrijkste Europa Cup-toernooi in 2003, 2004 en 2012. Anders winnaars waren Terrasvogels (negen keer), HCAW (zeven keer), Tex Town Tigers (twee keer), Bloemendaal (twee keer) en HHC (één keer). Daarnaast werd Sparks Haarlem in 2001, 2008 en 2014 winnaar van de European Cup Winner’s Cup. Die Europese hoofdprijs werd vandaag eveneens gewonnen door een Nederlandse club. In de finale versloeg FysioExpert Olympia Haarlem het Italiaanse BSC Legnano voor de tweede dag op rij.

Gunstige tegenstander

Met Joudrs Praha kreeg Sparks Haarlem in de finale een gunstige tegenstander. Eerder op de dag hadden de Tsjechische softbalsters met 0-2 gewonnen van het Italiaanse Forlì en deze ploeg verwezen naar het brons. Het was een herhaling van de Cup Winner’s Cup-finale van vorig jaar, die toen wel werd gewonnen door Forli. Maar vandaag bleken de Italiaanse softbalsters de klap, die Sparks Haarlem gisteren had toegediend, nog altijd niet te boven.

Vreugde bij de spelers na de winst in de Premiere Cup,

Vreugde bij de spelers na de winst in de Premiere Cup,
Foto: © Grega Valančič Photography

Daarmee stond de Haarlemse ploeg van hoofdcoach Peter van Dalen niet tegenover favoriet Forli, met drie Amerikaanse pick-up speelsters binnen de selectie, maar was voor de tweede maal dit toernooi Joudrs Praha de tegenstander. Op de tweede speeldag had Sparks Haarlem nog met 1-10 van dit team, dat evenals de Nederlandse ploeg geen pick-up speelsters mee had genomen naar Italië gewonnen.

Voorsprong

Zo makkelijk als het dinsdag ging, ging het vanavond in de eindstrijd niet. Pitcher Veronika Peckova (7-0-5-3) stond slechts vijf honkslagen toe, maar toch konden de Tsjechen geen enkel moment aanspraak maken op de winst. Kehli Washington (honkslag) bracht haar ploeg al in de eerste inning op voorsprong na een veldfout van de rechtsvelder van Joudrs Praha.

Karin Tuk verdubbelde in de vijfde inning de voorsprong op een opofferingsslag van Chantal Versluis. Jenny Kinburn bepaalde in de zesde inning de eindstand op 3-0 na een honkslag van opnieuw Karin Tuk (2 uit 3). Het was de vijfde honkslag voor de Haarlemse ploeg dit duel. Zelf kwam Joudrs Praha niet verder dan drie hits op het pitchen van Ginger de Weert (5-1-3-1 in vijf innings) en Rebecca Soumeru (1-0-0-0 in twee innings).

Eindstand
1. Oolders Omaco Sparks Haarlem
2. Joudrs Praha (Tsjechië)
3. Forli (Italië)
4. Bussolengo (Italië)
5. Wesseling Vermins (Duitsland)
6. Skövde Saints (Zweden)
7. Les Comanches (Frankrijk)
8. Luzern Eagles (Zwitserland)
9. Hoboken Pioneers (België)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EC dames 2016