Vreugde bij de spelers van Bologna nadat zij zijn uitgeroepen tot landskampioen.

Honkbal

Italiaans seizoen eindigt in tranendal

Italiaans seizoen eindigt in tranendal

Vreugde bij de spelers van Bologna nadat zij zijn uitgeroepen tot landskampioen.

Vreugde bij de spelers van Bologna nadat zij zijn uitgeroepen tot landskampioen.
Foto: © Ezio Ratti/FIBS

Om kwart over twee afgelopen nacht werd het scherm van de live streaming op zwart gezet door de Italiaanse bond. De laatste bewegende beelden die getoond werden betroffen de heftig protesterende coaches van Rimini, omdat plotseling Bologna was uitgeroepen tot winnaar van wedstrijd zes van de Italian Baseball Series en tot landskampioen 2016. Het is de tiende ‘scudetto’ voor Fortitudo Bologna sinds de oprichting van de Italiaanse bond op 29 januari 1950. Chaos en protesten op het moment supreme van de Italian Baseball League.

De zesde wedstrijd van de Italiaanse finaleserie was begonnen op zondagavond 20.30 uur en eindigde op maandagmorgen om 02.10 uur. De voorspelde buien vielen inderdaad op het veld van het Gianni Falchi stadion om 22.15 uur, om 23.20 uur, om 00.15 uur en om 02.05 uur. De wedstrijd werd beslist in de vierde inning, toen de scheidsrechters schijn afriepen bij een normale beweging van Ricardo Hernández, pitcher van Rimini. Daarop schoof Bologna loper Osman Marval op naar scoringspositie.

Protesteren door manager Orlando Munoz hielp Rimini niet en Hernández gaf vier wijd op aan Alex Sambucci. De twee man op de honken scoorden vervolgens 2-0 op een tweehonkslag van Alessandro Vaglio. Dit was het verhaal van de wedstrijd, want in de volgende inning begon het, zoals voorzien, te regenen. “Een orkaan”, liet de FIBS weten aan Honkbalsite.com, maar de live streaming toonde alleen een fikse bui van een kwartier. Werk aan de winkel voorde groundsmen, maar die reageerden pas nadat Rimini en de scheidsrechters daarop gewezen hadden. De regenbui begon namelijk op twee pitches verwijderd van een geldige wedstrijd: twee man uit en één slag.

Bespeelbaar

Tot diep in de nacht moest worden gewacht tot het veld definitief niet bespeelbaar werd verklaard.

Tot diep in de nacht moest worden gewacht tot het veld definitief niet bespeelbaar werd verklaard.
Foto: © Ezio Ratti/FIBS

Omdat de stand in gewonnen wedstrijden in de series gevorderd was tot 3-2 voor Bologna, betekende het grondwerk met dweilen en schoppen het landskampioenschap voor thuisclub Bologna. De werklui kregen tot middernacht de tijd om het veld bespeelbaar te maken en daarin slaagden ze wonderwel, ondanks een lastige tussendoorbui. Om twaalf uur werd de wedstrijd hervat met relievers voor de gestarte pitchers Ryan Searle en Ricardo Hernandez. De strijd duurde echter van de laatste nul voor Rimini in de vijfde inning tot slechts de eerste nul van Bologna in de zesde inning bij dezelfde tussenstand van 2-0.

Dat was om 00.25 uur en ineens bleken de groundsmen veel minder aanwezig en het veld bleef er mistroostig bij liggen. Bologna wist zich zeker van de voorsprong en van de geldige wedstrijd van vijf complete innings. De tijd en de regen tikten in het voordeel van de thuisclub. Passiviteit werd het credo van Fortitudo en toen het na 02.00 uur vanmorgen opnieuw stevig begon te regenen, zag het publiek plotseling juichende spelers uit de dug-out van Bologna op het veld komen en even later werd omgeroepen, dat op basis van reglementen Bologna de wedstrijd, de series en het landskampioenschap had gewonnen. Mogelijk legt Rimini zich hier niet bij neer en volgen in de komende dagen nog protesten tegen de Italiaanse bond FIBS van Hall of Famer Cesare Zangheri, ‘presidente’ van Rimini.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal