Mike Hartley: "Het is mooi om de energie van de spelers te zien, die ze krijgen als ze voor hun eigen land mogen spelen".

EK 2016

De carrière van Mike Hartley

De carrière van Mike Hartley

Mike Hartley: "Het is mooi om de energie van de spelers te zien, die ze krijgen als ze voor hun eigen land mogen spelen".

Mike Hartley: “Het is mooi om de energie van de spelers te zien, die ze krijgen als ze voor hun eigen land mogen spelen”.
Foto: © Claudia Kerkhoff

De pitching-coach van Team Kingdom of the Netherlands heet Mike Hartley. Misschien niet voor iedereen een bekende naam, maar de 54-jarige Amerikaan heeft als pitcher in meer dan tweehonderd wedstrijden in de Major League gespeeld. Een gesprek met Hartley over de Majors, worstelen en yoga: “Yoga brengt het balans in mijn sportleven”.

Voorzien van een speedgun in zijn hand is Mike Hartley, samen met bondscoach Steve Janssen, een veelgeziene gast tijdens wedstrijden in de Nederlandse hoofdklasse. Honkbal speelde al van jongsafaan een hoofdrol in het leven van de in Californië geboren Hartley. “Op achtjarige leeftijd speelde ik voor het eerst bij een georganiseerd team”, vertelt hij. “Acht jaar was toen de jongst mogelijke leeftijd om te beginnen bij een vereniging. Maar hiervoor speelde ik al wel gewoon op veldjes met mijn vrienden.”

Het was juist een hele andere sport, die de basis legde voor zijn succesvolle carrière. Op zijn high school kwam Hartley in aanraking met worstelen, een sport die hij naast het honkbal zo’n vier jaar beoefende. “Wat mij goed maakte, is mijn atletisch vermogen, armsnelheid en mijn wil om te winnen. Ik denk dat mijn worsteljaren mij veel zelfvertrouwen hebben gegeven”, blikt Hartley terug. “Ook hebben die jaren mij mentaal en fysiek sterk genoeg gemaakt om te kunnen strijden op de heuvel. Verder had ik altijd veel zin om hard te werken.”

Record

Nadat Hartley in 1982 op twintigjarige leeftijd een profcontract tekende bij St. Louis Cardinals, begon hij aan een lange profcarrière, die hem onder meer langs Los Angeles Dodgers, Philadelphia Phillies, Minnesota Twins, Boston Red Sox, Baltimore Orioles en het Japanse Chiba Lotte Marines bracht.

Een carrière met diverse hoogtepunten. Hartley: “Opgeroepen worden door de Los Angeles Dodgers (hij maakt zijn debuut in de Major League in 1989, red) was voor mij zeker een hoogtepunt. Verder ben ik erg trots op een wedstrijd die ik gooide tegen de Atlanta Braves. Ik kreeg maar drie honkslagen en geen punten tegen. Een andere topervaring was om samen met Cal Ripken samen te spelen bij de Orioles toen hij het record verbrak van meeste achtereenvolgende wedstrijden in de Major League.”

Reno Astros

Mike Hartley bij één van de trainingen van Kennemerland Rabbits.

Mike Hartley bij één van de trainingen van Kennemerland Rabbits.
Foto: © Claudia Kerkhoff

In 2004 reisde Hartley voor het eerst af naar Nederland, toen de voormalig Major Leaguer één van de spelers was van Reno Astros tijdens de 22e editie van de Haarlemse Honkbalweek. “Ik ontmoette toen ook Jeff Calderone en Jimmy Summers, die ervaring hadden met het honkbal in Europa. Drie jaar later vroeg een team uit Zagreb aan mij of ik bij hen wilde spelen en coachen. Dat heb ik toen gedaan.”

Dat was het begin van een carrière in Europa. “In 2008 ontmoette ik de Duitser Klaus Eckle bij een toernooi. Hij nodigde mij uit om me aan te sluiten bij Heidenheim uit de Duitse Bundesliga. Ik heb toen nog één jaar gespeeld en daarna ben ik coach geworden in Duitsland, Kroatië en Italië voordat ik in 2015 naar Nederland kwam. Al deze ervaringen hebben mij goed gedaan en het is zeker niet iets waar ik spijt van heb.”

Advies

Als coach probeert Hartley zijn kennis nu over te brengen op andere honkballers, waarbij hij onder meer ook zijn medewerking verleent aan de Baseball Academies in Nederland. “Ik wil de pitchers laten zien hoe het gaat bij de nationale selecties. Verder probeer ik zoveel mogelijk van mijn ervaringen over te brengen aan hen. Natuurlijk is elke speler anders en ik voel dat het mijn job is om ze ideeën te geven om zich te verbeteren. Gedurende mijn carrière heb ik van heel veel verschillende spelers en coaches dingen geleerd. Ik probeerde alles en als iets voor mij werkte, dan gebruikte ik het advies. Dat is meteen een advies voor spelers die beter willen worden, gebruik van alle adviezen die je krijgt alleen degene die voor jou werken!”

Om zich heen ziet Hartley de wereld veranderen. “Tegenwoordig zie je vaak dat coaches al heel vroeg beginnen met het specialiseren van hun spelers tot bijvoorbeeld een pitcher. Ik speelde zelf naast pitcher ook altijd nog catcher en korte stop, totdat ik mijn profcontract tekende. Zelf geloof ik niet dat specialisatie goed is voor het ontwikkelen van sporters. Daarom raad ik ook aan om veel posities te spelen en meerdere sporten te doen.”

Yoga

Binnen het Nederlands Koninkrijksteam is Hartley vooral de coach die yoga introduceerde. “Vijf jaar geleden ben ik begonnen met yoga en ik ben helemaal om!”, vertelt Hartley enthousiast. “Het brengt me een beetje terug naar mijn worsteldagen. Veel professionele sporters maken er tegenwoordig ook gebruik van. Ik geloof er dan ook in dat yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen en andere mindfullness oefeningen elke sporter goed doen. Voor mij brengt het balans in mijn sportleven. Ik gebruik yoga om mezelf weer energie te geven maar ook om mijn lichaam weer te laten helen.”

Komende maand hoopt de pitching-coach met het Koninkrijksteam de titel te prolongeren tijdens het Europees kampioenschap. Voor de Amerikaan wordt het zijn laatste toernooi met het Nederlands Koninkrijksteam. “Ik kijk heel erg uit naar het EK in Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Het is mooi om de energie van de spelers te zien, die ze krijgen als ze voor hun eigen land mogen spelen.” Voor Hartley is de doelstelling voor volgende maand duidelijk: “Voor team Kingdom of the Netherlands is winnen het enige doel. Ik ga mijn best doen om een sterke pitching staff bij elkaar te halen, die kan meedoen met de top”.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016