Britt Vonk voor het Nederlands Koninkrijksteam in actie op het WK.

Profsoftbal

Geen titel voor Vonk met Scrap Yard Dawgs

Geen titel voor Vonk met Scrap Yard Dawgs

Britt Vonk voor het Nederlands Koninkrijksteam in actie op het WK.

Britt Vonk voor het Nederlands Koninkrijksteam in actie op het WK.
Foto: © Fred Versluis

Britt Vonk is er niet in geslaagd om met haar Amerikaanse profclub Scrap Yard Dawgs de finale te bereiken van de NPF Championship Series. In Tuscaloosa werd haar debuterende ploeg afgelopen weekeinde in de halve finales uitgeschakeld door titelverdediger Chicago Bandits. De nummer drie uit de reguliere competitie won twee van de drie wedstrijden uit de serie en prolongeerde uiteindelijk gisteravond tegen USSSA Pride de titel.

Scrap Yard Dawgs had zich met derrtig overwinnigen (30-21) als nummer twee geplaatst voor de strijd om het kampioenschap van de National Pro Fastpitch (NPF). Daarin werd Chicago Bandits (24-26) de tegenstander. Achtmaal eerder stonden de twee teams dit seizoen in de Amerikaanse profcompetitie tegenover elkaar. Drie daarvan werden gewonnen door Britt Vonk en co. De laatste twee wedstrijden werden door regen niet meer gespeeld.

Ook in de Play-Offs van de NPF Championship Series bleek Chicago Bandits sterker. In de eerste wedstrijd scoorde de drievoudig kampioen vrijdag in het Rhoads Stadium in Tuscaloosa al drie punten in de eerste inning. Dat gebeurde op het pitchen van Monica Abbott, die na afloop van de reguliere competitie was uitgeroepen tot NPF Pitcher of the Year. Vorig jaar gooide Abbott nog voor de club uit Chicago voordat ze een zesjarig contract ter waarde van één miljoen dollar tekende bij Scrap Yard Dawgs. Het verschil kon Scrap Yard Dawgs geen enkel moment meer goedmaken, waardoor de eerste wedstrijd met 2-11 werd verloren.

Uitschakeling

Ook in de andere twee wedstrijden op zaterdag en zondag kwam de ploeg uit Houston steeds op achterstand. Alleen in de tweede wedstrijd wist Scrap Yard Dawgs dat om te buigen. Dat gebeurde door vier runs in zowel de tweede als vierde inning, die de basis legden voor een 10-1 winst. Zondag bleek Chicago Bandits echter andermaal de sterkste. In het Rhoads Stadium scoorde de ploeg punten in de eerste en derde inning om op een 0-2 voorsprong te komen. Scrap Yard Dawgs kon daar alleen een run van Emily Crane in de derde inning tegenover zetten. Daarmee was uitschakeling voor de ploeg van manager Tripp MacKay een feit.

Vonk speelde alle drie de wedstrijden op het eerste honk, en kwam in elf slagbeurten niet verder dan één honkslag en één gescoord punt. De wedstrijden in het Rhoads Stadium in Tuscaloosa werden gehinderd door veel regen. Niettemin kon in het eerste duel met 1.895 bezoekers een nieuw NPF Play-Offs toeschouwersrecord worden genoteerd.

Finale

In de derde en beslissende wedstrijd van de finale van de NPF Championship Series sloeg Chicago Bandits gisteravond vijftien hits om de titel te prolongeren. De softbalsters uit Chicago zegevierden daardoor met 11-5 tegen USSSA Pride, de winnaar van de reguliere competitie. Scrap Yard Dawgs eindigde door het eerdere resultaat op een derde plaats.

Scrap Yard Dawgs debuteerde dit jaar onder leiding van manager Tripp MacKay met zestien rookies in de Amerikaanse profcompetitie NPF. Eén daarvan was Vonk. De Nederlandse international kwam in haar eerste profseizoen tot een slaggemiddelde van .270. In 29 wedstrijden kwam ze tot 24 honkslagen, achttien gescoorde punten en negen gestolen honken. Ze maakte slechts vijf veldfouten (.973).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Profsoftbal