Op de slotdag van de PLay-Offs heeft L&D Amsterdam zich te plaatsen voor de Holland Series.

HB Hoofdklasse

Ook L&D Amsterdam naar Holland Series

Ook L&D Amsterdam naar Holland Series

Op de slotdag van de PLay-Offs heeft L&D Amsterdam zich te plaatsen voor de Holland Series.

Op de slotdag van de PLay-Offs heeft L&D Amsterdam zich te plaatsen voor de Holland Series.
Foto: © Rob Jelsma

L&D Amsterdam is de tweede finalist geworden van de Nederlandse hoofdklasse. De Amsterdamse honkballers plaatsten zich vandaag met een 2-1 overwinning op Curaçao Neptunus voor de Holland Series. Eerder verzekerden ook het Rotterdamse Neptunus zich al van de finale. Door het bereiken van de Holland Series krijgt L&D Amsterdam nu volgend jaar de kans om de Europese clubtitel te verdedigen.

In een jaar dat voor L&D Amsterdam grotendeels werd bepaald door het wegvallen van de geblesseerde pitchers Rob Cordemans en Kevin Heijstek is de Amsterdamse hoofdklasser er toch in geslaagd de Holland Series te bereiken. De afgelopen weken vingen met name Robin Schel en Hidde Brocken het gemis goed op.

Vandaag was het de ervaren Cordemans zelf die zijn ploeg richting de eindstrijd loodste. Vorige week had hij na maandenlange afwezigheid al zijn rentree gemaakt. Vandaag hield hij de gevaarlijke slagploeg van titelverdediger Curaçao Neptunus vier innings lang op slechts drie hits. Daarmee kon Cordemans in de vijfde inning de bal bij een 2-1 voorsprong overgeven aan zijn opvolger Kyle Ward. Samen met closer Tom de Blok stond hij in het restant van de wedstrijd geen punt meer toe.

Laatste beslissing

Nick Urbanus probeert in een uiterste poging een uit op het tweede honk te maken.

Nick Urbanus probeert in een uiterste poging een uit op het tweede honk te maken.
Foto: © Rob Jelsma

Gistermiddag miste L&D Amsterdam al opnieuw de kans om zich al te plaatsen voor de Holland Series. Nadat Curaçao Neptunus op donderdagavond (4-3) al te sterk was, won de titelverdediger ook de wedstrijd van zaterdagmiddag. Internationals Dwayne Kemp (3 uit 3) en Dashenko Ricarco (2 uit 3) sloegen hun ploeg naar een 5-1 overwinning. Winnend pitcher Orlando Yntema stond in zeven innings slechts twee van de vier Amsterdamse honkslagen toe. Maar op de slotdag van de Play-Offs was het voor de Amsterdammers wel raak. Op Sportpark Ookmeer zorgden zij met de 2-1 overwinning voor de laatste beslissing.

Naast L&D Amsterdam was ook Vaessen Pioniers nog altijd in de race voor een plaats in de Holland Series. De Hoofddorpse honkballers moesten echter hopen op drie nederlagen van L&D Amsterdam. Zelf lieten zij geen steek vallen en wonnen en wonnen vandaag met 7-10 ook hun derde wedstrijd op rij van Kinheim. Niettemin is Vaessen Pioniers door de winst van L&D Amsterdam nu alsnog de eindstrijd misgelopen. Zowel L&D Amsterdam als Vaessen Pioniers eindigen in de Play-Offs met veertien punten. Daarmee geeft het betere onderlinge resultaat voor de Amsterdammers de doorslag. Belangrijk daarbij zijn de extra punten die L&D Amsterdam uit de reguliere competitie mee mocht nemen. In de Play-Offs wist Pioniers namelijk één wedstrijd meer te winnen.

Historie

Hierdoor staan vanaf zaterdag 24 september de honkballers van Neptunus en Amsterdam voor de vijfde keer in de historie tegenover elkaar in de Holland Series. Eerder gebeurde dat in 1987, 1990, 2010 en 2014. Beide teams wonnen daarvan twee series. De Rottterdammers, die de afgelopen drie seizoenen al kampioen werden van Nederland, waren de sterksten in de laatste twee series. Van de negentien finalewedstrijden won Neptunus er in deze jaren dertien.

Met het bereiken van de Holland Series heeft L&D Amsterdam zich nu ook voor het tweede jaar op rij verzekerd van deelname aan de European Champions Cup. Eerder plaatste Curaçao Neptunus zich als winnaar van de reguliere competitie voor het Europese clubtoernooi van volgend jaar. Een kleine drie maanden geleden L&D Amsterdam nog Europees clubkampioen toen in Rimini in tien innings met 4-5 van de gastheer werd gewonnen.

Extra zuur

Chris Garia aan slag voor Vaessen Pioniers.

Chris Garia aan slag voor Vaessen Pioniers.
Foto: © Rob Jelsma

Voor Vaessen Pioniers en Kinheim is vandaag een einde aan het seizoen gekomen. Met name voor de ploeg van de debuterend hoofdcoach Dè Flanegin was de uitschakeling extra zuur. Zowel in de tweede periode als in de Play-Offs wisten de Hoofddorpse honkballers één wedstrijd meer te winnen dan L&D Amsterdam. De formatie van hoofdcoach Charles Urbanus maakte echter het verschil in de eerste periode, waardoor de twee belangrijke extra punten mee konden worden genomen naar de Play-Offs. Daarin werden bovendien twee van de drie wedstrijden tegen Vaessen Pioniers in winst omgezet om uiteindelijk plaatsing voor de Holland Series af te dwingen.

In het slotweekeinde bleef Vaessen Pioniers ongeslagen tegen Kinheim. Zowel zaterdag (9-1) als zondag (7-10) werd er gewonnen. Zaterdag deden de Hoofddorpse honkballers dat met twaalf honkslagen, waarvan drie van Zerzinho Croes. Vandaag kwam Vaessen Pioniers tot veertien hits en sloeg nu Mervin Gario, in de negende inning bovendien even gelegenheidspitcher, drie honkslagen. Shurman Marlin kwam met twee tweehonkslagen tot vier binnengeslagen punten.

Uitslagen derde speelronde Play-Offs

Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam: 4-3
Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam: 5-1
L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus: 2-1

Vaessen Pioniers – Kinheim: 5-4
Vaessen Pioniers – Kinheim: 9-1
Kinheim – Vaessen Pioniers: 7-10

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse