Jarreau Martina aan slag voor De Glaskoning Twins.

HB Hoofdklasse

Twins en DSS winnen op slotdag Runner-up competitie

Twins en DSS winnen op slotdag Runner-up competitie

Jarreau Martina aan slag voor De Glaskoning Twins.

Jarreau Martina aan slag voor De Glaskoning Twins.
Foto: © Rob Jelsma

De laatste speeldag in de Runner-up competitie stond vandaag in het teken van afscheid. Naast dat verschillende spelers hun laatste wedstrijd speelden, werd in Oosterhout tijdens Japan Day afscheid genomen van de Japanse profpitcher Keiji Uezono. In Utrecht speelde Pickles UVV zijn laatste wedstrijd onder leiding van hoofdcoach Ferenc Jongejan, die bovendien voor het eerst sinds 2004 als pitcher weer op de heuvel plaatsnam.

Keiji Uezono, die in de Nippon Professional Baseball onder meer uit was gekomen voor Hanshin Tigers en Rakuten Eagles, was naar Nederland gehaald voor deelname aan de Euro League Baseball. Dat debuut bleef uit, maar voor De Glaskoning Twins bleek de Japanse pitcher wel degelijk van toegevoegde waarde. Vandaag gooide Keiji Uezono (7-0-3-0) op Sportpark De Slotbosse Toren zeven keer drie slag in vijf innings en hield hij de slagploeg van HCAW puntloos tot hij na de vijfde inning een publiekswissel kreeg.

De Glaskoning Twins had het afscheid van Uezono omgedoopt tot Japan Day, waarbij de Japanse ambassadeur Mr. Hiroshi Inomata voor de ceremoniële eerste pitch zorgde. Met zijn perfecte heuveloptreden zorgde Uezono zelf voor de kroon op de Japanse dag. In het restant van de wedstrijd stonden Ben van Nuffel, Brendan Schoemaker en Matthew Latta eveneens geen punt meer toe. Via vijf hits had de thuisploeg zelf al in de eerste inning een 4-0 voorsprong genomen. Drie innings later was dat opgelopen tot 8-0. In de achtste inning bracht Mick Molenaar de 9-0 eindstand op het scorebord.

Allereerste homerun

Bij de Bussumse ploeg mochten vanaf de vijfde inning achtereenvolgens positiespelers Vince Rooi, Kevin Nieveld, Raoell Kortstam en Gianni Frolijk plaatsnemen op de werpheuvel. Zij kwamen samen tot drie strikeouts en aleen Frolijk stond nog een honkslag toe. Donderdag had HCAW zich al verzekerd van de eerste plaats in de Runner-up competitie.

Met de winst voorkwam De Glaskoning Twins een sweep. Want nadat de ploeg uit Oosterhout donderdag al had verloren van HCAW, ging de ploeg ook zaterdag in Bussum onderuit tegen de koploper. HCAW scoorde zaterdag vijf punten in de achtste inning om de wedstrijd te beslissen. Het betekende de tweede overwinning dit seizoen voor de jonge HCAW-pitcher Moreno Vork, die in mei zijn debuut in de hoofdklasse had gemaakt. Voor HCAW sloeg Jelle Blauw in de vijfde inning twee punten binnen met zijn allereerste homerun.

Laatste overwinning

Ook bij Pickles UVV werd vandaag afscheid genomen. Eerder deze week had hoofdcoach Ferenc Jongejan bekendgemaakt te stoppen als hoofdcoach bij de Utrechtse ploeg. Zaterdag leidde hij zijn ploeg naar de laatste overwinning van het seizoen. Hekkensluiter DSS werd met 10-3 verslagen. In zijn laatste wedstrijd als hoofdcoach liet Jongejan vandaag eveneens verschillende positiespelers pitchen. Waaronder Dennis Ribbens, Mike Bazuin, Sergino Martis en Norbert Jongerius.

Jongerius, die met de nationale Franse ploeg deel gaat nemen aan het Europees kampioenschap, had een weinig gelukkige wedstrijd. Hij begon de achtste inning als pitcher bij een 4-4 gelijke stand met geraakt werper. Nadat hij een veldfout had gemaakt, vier wijd en een wilde worp had gegooid, had DSS al tweemaal gescoord en besloot hoofdcoach Jongejan uiteindelijk zelf om de wedstrijd af te maken. Hij moest na een wilde worp zelf ook nog wel een punt toestaan, maar gooide ook twee keer drie slag. Uiteindelijk won DSS zodoende de wedstrijd met 7-4.

Klassement

Voor de vertrekkende hoofdcoach was het zijn eerste wedstrijd als speler van UVV in de hoofdklasse sinds 20 april 2014, toen hij in de wedstrijd tegen L&D Amsterdam de aangewezen slagman was. Het was zelfs zijn eerste wedstrijd als pitcher voor een hoofdklasseteam sinds 2 oktober 2004. Op die dag gooide hij in de vierde en beslissende wedstrijd uit de Holland Series tussen Neptunus en HCAW. Neptunus won dat duel met 4-0 en veroverde daarmee de landstitel.

Door de winst vandaag van De Glaskoning Twins en het verlies van Pickles UVV eindigt Twins als nieuwkomer op de tweede plaats in de Runner-up competitie. De club uit Oosterhout behaalde evenveel punten als Pickles UVV, maar wist in de eerste speelronde twee van de drie wedstrijden tegen UVV te winnen. Op basis van dat resultaat moet UVV in het klassement genoegen nemen met de derde plaats. Met de wedstrijden van dit weekeinde is een einde gekomen aan het seizoen voor in ieder geval HCAW, De Glaskoning Twins en Pickles UVV. DSS moet wellicht nog aan het werk in de Promotie/Degradatie Series om een plaats in de hoofdklasse van volgend jaar veilig te stellen.

Uitslagen derde speelronde Runner-up competitie

HCAW – De Glaskoning Twins: 6-3
HCAW – De Glaskoning Twins: 8-4
De Glaskoning Twins – HCAW: 9-0

Pickles UVV – DSS: 10-9
Pickles UVV – DSS: 10-3
DSS – Pickles UVV: 7-4

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse