Alex Liddi is teruggekeerd in de Italiaanse nationale ploeg.

Honkbal

Coppa Italia naar Rimini, Liddi terug bij Azzurri

Coppa Italia naar Rimini, Liddi terug bij Azzurri

Alex Liddi is teruggekeerd in de Italiaanse nationale ploeg.

Alex Liddi is teruggekeerd in de Italiaanse nationale ploeg.
Foto: © Ezio Ratti/FIBS

De selectie van de Italiaanse bondscoach Marco Mazzieri is gisteren voor het eerst bij elkaar gekomen op het CONI complex in Tirrenia om zich voor te bereiden op de Italian Baseball Week en het Europees Kampioenschap in Hoofddorp. Wie vorig jaar ontbrak bij de Premier12 en zich nu weer heeft gemeld bij zijn landgenoten, is de meest succesvolle zoon van het Italiaanse honkbal: de in San Remo geboren en getogen Alex Liddi. Zaterdagavond haalde de verliezende finalist van de Italy Series Rimini in eigen huis alsnog de troostprijs van het seizoen binnen: de Coppa Italia. De thuisploeg versloeg, mede dankzij de sterke pitcher Ricardo Hernandez, met 10-3 het herrezen Nettuno. Daarmee verkreeg Rimini, naast de nieuwe landskampioen Bologna, alsnog het recht op deelname aan de European Champions Cup van volgend jaar.

Alle drie wedstrijden van de Final Four om de Italiaanse beker werden gespeeld in het stadion van Rimini, waar clubvoorzitter Zangheri nog niets heeft terug genomen van zijn boze reactie na de laatste wedstrijd om het landskampioenschap in en tegen Bologna. Toen kondigde de rijke zakenman aan, dat hij zijn club volgend jaar uit de competitie van de Italian Baseball League zal terugtrekken. Door de twee bekeroverwinningen van Rimini afgelopen vrijdagmiddag en zaterdagavond is zijn club in ieder geval verzekerd van Europees honkbal in CEB-verband volgend jaar.

In de door 250 toeschouwers bijgewoonde bekerfinale tegen Nettuno stond Rimini al met 5-0 voor, toen de bezoekers in de vierde inning ook op het scoreboard verschenen. In dezelfde inning herstelde Rimini echter het saldo door eveneens twee keer te scoren: 7-2. In de volgende slagbeurt werd de voorsprong door Rimini uitgebouwd naar 10-2. Met drie hits op de reliever van Hernandez knabbelde Nettuno in de zesde inning nog een hapje uit deze veilige buffer, maar verder liet de thuisclub zich niet meer de kaas van de pasta eten.

Beste land van Europa

Pitcher Ricardo Hernandez in actie voor Rimini.

Pitcher Ricardo Hernandez in actie voor Rimini.
Foto: © FIBS/Lauro Bassani

Voormalig Vaessen Pioniers-pitcher Ricardo  Hernandez werd winnende pitcher van deze finale door in zijn vijf innings maar drie hits en twee runs tegen te krijgen. De eerste honkman van Rimini Daniel Mayora was in het slagperk van grote betekenis door vier punten binnen te slaan: in de eerste inning éénmet een opofferingsslag, in de derde inning éént een honkslag en in de vijfde inning twee een honkslag.

Tijdens de Premier 12 van vorig jaar verloor Italie al zijn wedstrijden, waaronder de 16-1 vernedering door Nederland, maar desondanks klommen de Azzurri in de WBSC-ranking over het sterkere Oranje heen van de elfde naar de negende plaats. Dat was mogelijk door het nieuwe puntensysteem ingevoerd door de wereldbond en goedgekeurd door de nationale bonden. Zo zakte Nederland van de vijfde naar de tiende plaats, waardoor de Italianen met de borst vooruit roepen dat ze weer het beste land van Europa zijn. Wie tijdens dat toernooi bij Italië ontbrak, heeft zich gisteren weer gemeld bij de Azzurri: ex-Major Leaguer en nu Tijger in Mexico Alex Liddi. Klaar voor Florence en Hoofddorp.

Italian Baseball Week

Bondscoach Marco Mazzieri meldde gisteren, dat hij de volgende spelers bij zijn aanvankelijke selectie heeft gevoegd: binnenvelder Alex Liddi van Tigres de Quintana Roo (AAA Mexico), de in Verenigde Staten en Italië niet-spelende pitcher Nick Pugliese (parachutist van Bologna), de wel spelende pitcher Gianfranco Rizzo (Padova), catcher Alessandro Deotto (Parma) en binnenvelder Giuseppe Mazzanti (Nettuno). Het aantal spelers van de in Tirrenia oefenende ploeg is hiermee gebracht op dertig.

Vorige week werden door Mazzieri al de eerste 25 spelers bekend gemaakt: De technische staf van Mazzieri bestaat uit benchcoach Marco Nanni (ex-Bologna), pitching-coach Bill Holmberg (Academie Tirrenia), bullpen-coach Gilberto Gerali (Parma), derde honk-coach Alberto D’Auria (Nettuno) en eerste honk-coach Augusto Medina (San Marino). In de voorbereiding op het Europees kampioenschap speelt Italië van 3 tot en met 6 september het vriendschappelijk toernooi van de Italian Baseball Week in Tirrenia en Florence met als tegenstanders Spanje en Tsjechië.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal