EC heren 2016

Dag 4 European Super Cup Men

Dag 4 European Super Cup Men

110816_header_escm_softbal

Na drie speeldagen eindigde donderdag de round robin ronde van de European Super Cup. Daarin wist alleen Hoofddorp Pioniers zich te kwalificeren om met de eerstgeplaatste teams verder te spelen om de Super Cup. Quick Amersfoort en Adegeest vervolgen het toernooi in de strijd om de ESF Cup. Daarin deed Quick direct goede zaken door zich met een dubbele overwinning te verzekeren van een plaats bij de beste drie teams.

Hoofdorp Pioniers verloor in de eerste ronde geen enkele wedstrijd en is aan slag volgens de officials ook het beste team. Dat wordt ook wel weer bewezen door Eldrick Dijkhoff van de Hoofddorp Pioniers, die zich met zestien binnengeslagen punten en een prachtige walk-off grandslam de meest effectieve slagman van het toernooi tot nu toe kan noemen.En ook de meest effectieve pitcher van het toernooi is terug te vinden bij Pioniers. Jaudiel Olaiz staat ferm bovenaan met elf innings in vier wedstrijden en een verdiende puntengemiddelde van 0.00. Mede dankzij dit tweetal hebben de softballers uit Hoofddorp zich als enige Nederlandse club een plek in de Super Cup ronde veroverd.

Adegeest en Quick vinden zichzelf terug in de ESF-ronde, nadat ze in hun poules niet als winnaar uit de bus wisten te komen. Met de nummers negen tot en met achttien spelen zij nu verder om de ESF-Cup, een hoofdprijs die twee jaar geleden nog werd gewonnen door Hoofddorp Pioniers. Quick Amersfoort streed al tweemaal eerder om de ESF Cup. In 2014 werd de Amersfoortse ploeg vierde. Vorig jaar eindigde de club op een vijfde plaats. Adegeest moest vorig jaar genoegen nemen met een achtste eindklassering in de strijd om de ESF Cup.

Adegeest tijgert over de Panteres

Adegeest liet in zijn eerste wedstrijd van de tweede ronde direct zien dat een vroege achterstand niet altijd het einde van een wedstrijd hoeft te betekenen. Tegen het Franse Panteres wisten de heren de score dankzij scherp veldwerk de score in de eerste inning te beperken tot 0-3, terwijl het Franse team aan slag direct liet zien wat ze waard was. Aan de kant van Adegeest werd de score in de tweede inning geopend door Van Asperen, die dankzij een mooie linedrive van Wienia binnen kon komen.

De vierde inning werd gestart op een 3-3 score, waarna ook de rest van de wedstrijd gelijk opging. Baanen, die na de eerste inning van pitcher Rikkert, op de plaat was gekomen, gooide deze wedstrijd acht keer drie slag en zorgde ervoor dat Adegeest tot de laatste inning geen punten meer hoefde toe te staan. Doordat de Panteres in het begin van de zevende inning de 7-5 achterstand niet meer goed konden maken, sleepte Adegeest de overwinning binnen.

Pioniers afgezet door Spectrum

De resultaten van Hoofddorp Pioniers waren indrukwekkend in de eerste ronde van de European Super Cup. Helaas wisten ze die lijn niet door te trekken in de tweede ronde. Daarin moesten de spelers uit Hoofddorp de overwinning laten aan het Praagse Spectrum. Een initiële 2-1 voorsprong, dankzij een driehonkslag van slagkanon Dijkhoff die zo teamgenoot Polonius binnenslaat, kon niet worden omgezet in winst. Spectrum wist terug in de wedstrijd te komen met punten van Mertl (homerun), Vácha (na een wilde worp) en nog een keer Mertl (binnengeslagen door Vácha). Een homerun van Kwas in de zesde inning verkleinde de achterstand nog wel tot 3-4, maar was niet genoeg voor de winst.

Quick ook succesvol tegen Magos

Eerder in het toernooi lieten de Pioniers al zien dat het team van Magos uit Tenerife verslaanbaar was. Quick kon tegen de titelverdediger van de ESF Cup dus aantreden met de goede hoop om een overwinning in de tweede speelronde te behalen. Al snel bleek dat het voor Magos praktisch onmogelijk zou worden de knuppel tegen de bal te krijgen. Pitcher Koster van Quick gooide in de zeven innings durende wedstrijd namelijk zeventien strikeouts en zorgde er zo praktisch eigenhandig voor dat er slechts één punt op het scorebord van Magos kon worden gezet.

Toch keek Quick tot in de vijfde inning tegen een 0-1 achterstand aan dankzij een score van Pinto in de derde inning. Maar na drie runs in de vijfde en vier runs in de zesde inning konden de Amersfoortse heren zich trots de winnaar noemen van deze pot.  De laatste slagbeurt werd ook op de meest positieve wijze afgesloten, met homeruns van Van Venroolj, Van de Horst en Brink, die daarmee zorgden voor een eindscore van 7-1.

Junior Alpina te sterk voor Adegeest

De winst eerder op de dag bleek in de wedstrijd tegen het Italiaanse Junior Alpina niet voldoende om Adegeest in de overwinningsroes te krijgen. In de tweede wedstrijd van de verliezersronde maar lukte het Adegeest lang niet om de punten binnen te slaan die nodig waren om het sterkspelende Alpina eronder te krijgen. Pas in de derde inning wist Adegeest Alpina te verrassen en dankzij fouten in het Italiaanse veld een aantal broodnodige runs te scoren met Havins (die op een stootslag van Laveist drie honken rond wist te komen), Laveist en Spierenburg. Dit was echter bij lange na niet voldoende. De wedstrijd leverde uiteindelijk een 3-13 verlies op voor Adegeest.

Quick krijgt Chicaboos eronder

Goed voorbeeld doet volgen, want nadat Quick in navolging van Pioniers eerder op de dag Magos wist te verslaan, deden ze dit in de avond nog eens dunnetjes over in de wedstrijd tegen Chicaboos. Die moesten eerder in het toernooi ook al hun meerdere erkennen in het team uit Hoofddorp. In een wedstrijd die in de beginfase nog gelijk opging, scoorde Quick runs op naam van Wouters, Van Venroolj en Van de Horst in de tweede inning voor een 3-2 voorsprong. Pitcher Nieuwenhuizen bleef het de verdere wedstrijd Chicaboos lastig maken met strikeouts en ballen die in het veld direct verwerkt konden worden totdat Quick in de vijfde inning echt een vuist kon maken. Met zeven runs, dankzij mooie hits en veldfouten aan Belgische kant, wordt met 13-4 de tweede overwinning in de ESF ronde geboekt.

De laatste twee dagen van het toernooi zijn te volgen via livestreams.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EC heren 2016