De pitchers van het Nederlands Koninkrijksteam waren tegen de International Stars vrijwel onbespeelbaar.

FIBT 2016

Honkballers Oranje verslaan ook International Stars

Honkballers Oranje verslaan ook International Stars

De pitchers van het Nederlands Koninkrijksteam waren tegen de International Stars vrijwel onbespeelbaar.

De pitchers van het Nederlands Koninkrijksteam waren tegen de International Stars vrijwel onbespeelbaar.
Foto: © Robert Bos

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft vanmiddag op de tweede speeldag van het France International Baseball Tournament in acht innings afgerekend met de International Stars. In de achtste inning sloeg Kalian Sams de derde homerun dit toernooi voor Oranje, waarna de ploeg van manager Steve Janssen uitliep naar een 0-12 knock-out.

Voor de tweede dag op rij was de slagploeg van het Nederlands Koninkrijksteam op dreef. Oranje kwam tot maar liefst veertien hits en scoorde twaalf runs. Het was het hoogste aantal punten voor één team in één wedstrijd op een France International Baseball Tournament. Alleen Frankrijk wist dat aantal eerder te scoren. Dat deden de Franse honkballers nota bene in de groepswedstrijd van twee jaar geleden tegen het Nederlands Koninkrijksteam.

Voor de tweede dag op rij kon de technische staf van Oranje rustig achterover leunen. Vanaf het eerste moment was er geen enkel vuiltje aan de lucht voor de Europees kampioen. Chris Garia kon al het eerste punt scoren nog voordat er ook maar één uit op het scorebord was verschenen.

Eerste shut-out

De slagploeg van het Nederlands Koninkrijksteam werd daarbij vanmiddag in het zadel geholpen door pitcher Matt Kemp, toen Gianison Boekhoudt en Kalian Sams met volle honken vier wijd hadden kregen van de 33-jarige Amerikaanse pitcher van Paderborn Untouchables. Hierna verdubbelden Dwayne Kemp en Dashenko Ricardo met rake klappen de voorsprong.

Dat verschil konden de International Stars niet meer inlopen. Startend pitcher Lars Huijer (3-0-2-0) hoefde alleen honkslagen toe te staan in de eerste en vierde inning. De derde honkslag van de ploeg volgde pas in de zevende inning toen Alex Cater (2 uit 3) pas de tweede speler voor zijn ploeg werd die veilig het tweede honk wist te bereiken. Pitchers Lars Huijer, Kevin Kelly, Bayron Cornelisse en Tom de Blok stonden uiteindelijk slechts vier honkslagen toe en leidden daarmee hun ploeg naar de eerste shut-out van dit toernooi.

Man of the Match

Kalian Sams werd uitgeroepen tot Man of the Match.

Kalian Sams werd uitgeroepen tot Man of the Match.
Foto: © Robert Bos

Waar de knuppels van de International Stars, met onder meer hoofdklassespelers Jochem Koedijk, Melvin Perdue en Julio Hernandez, zwegen, bleven de honkballers van bondscoach Steve Janssen er vrolijk op los slaan. Nog eens drie hits vergrootten in de vierde inning de voorsprong tot 0-7. Randolph Oduber sloeg in deze slagbeurt met een tweehonkslag twee van de drie runs binnen. Nadat Dashenko Ricardo in de zevende inning het achtste punt voor Oranje had gescoord, maakte het Nederlands Koninkrijksteam in de achtste inning een einde aan de wedstrijd.

Nadat Christian Diaz met een veldfout op de honken was gekomen, timmerde Kalian Sams (3 uit 4 met vier binnengeslagen punten), de Meest Waardevolle Speler van de eerste editie, de bal over de omheining om het verschil van tien punten op het scorebord te brengen. Die klap leverde de profhonkballer na afloop van de wedstrijd de prijs op voor de Man of the Match. Hits van Dwayne Kemp, Dashenko Ricardo en Gilmer Lampe bepaalden uiteindelijk de eindstand op 0-12. Oranje kwam vandaag in totaal tot veertien hits, waaronder drie voor Dashenko Ricardo (3 uit 5) en twee voor Nick Urbanus (2 uit 3) en Randolph Oduber (2 uit 5).

Finale

Voor de International Stars was het de eerste nederlaag van dit toernooi. Onlangs won de ploeg met (prof)honkballers uit verschillende Europese competities nog vier van de zeven wedstrijden op de Prague Baseball Week. Onder meer werd twee keer gewonnen van de EK-selectie van Tsjechië. Dat leverden de International Stars uiteindelijk de derde titel op de Praagse Honkbalweek in vier jaar tijd op.

Met de 0-12 overwinning kan het Nederlands Koninkrijksteam zich vanavond al als eerste ploeg al plaatsen voor de finale als Duitsland wint van Frankrijk. Zelf staat de titelverdediger morgen om 19.00 uur in de laatste wedstrijd uit de voorrondes tegenover de nationale Franse ploeg. Aan de vorige onderlinge groepswedstrijd van de eerste editie van het France International Baseball Tournament bewaart het Nederlands Koninkrijksteam nog weinig goede herinneringen. Twee jaar geleden boekten de Franse honkballers daarin nog de tweede overwinning op het Nederlandse team ooit en de eerste sinds 1937.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in FIBT 2016