Iván Rodríguez als hoofdcoach van Regensburg Legionäre tijdens de European Champions Cup van dit jaar.

EK 2016

Iván Rodríguez nieuwe manager van Griekenland

Iván Rodríguez nieuwe manager van Griekenland

Iván Rodríguez als hoofdcoach van Regensburg Legionäre tijdens de European Champions Cup van dit jaar.

Iván Rodríguez als hoofdcoach van Regensburg Legionäre tijdens de European Champions Cup van dit jaar.
Foto: © Rob Jelsma

Iván Rodríguez is aangesteld als de nieuwe manager van de Griekse nationale ploeg, die komende maand uitkomt op het Europees kampioenschap in Hoofddorp. De Hellenic Amateur Baseball Federation (HABF) heeft de aanstelling van de Venezolaanse/Nederlandse coach vandaag bekendgemaakt. Rodríguez is daarmee de opvolger geworden van de onlangs opgestapte Italiaan Mauro Mazzotti.

Mazzotti werd in februari van dit jaar gepresenteerd als nieuwe manager van Griekenland. Tussen 2009 en 2014 was hij al de manager van de nationale ploeg van Spanje en momenteel hij is hij nog actief als hoofdcoach van T&A San Marino in de Italian Baseball League. Vorige maand maakte de Italiaan na vijf maanden echter bekend om persoonlijke redenen zijn taken als hoofdcoach van de Griekse ploeg neer te leggen.

Met Iván Rodríguez heeft de nummer 34 van de wereldranglijst nu vlak voor de start van het Europees kampioenschap een vervanger voor Mazzotti gevonden. Rodríguez deed eerder al internatonale coachervaring op als onder meer assistent-coach met het Nederlands AAA-team en als coach van het Europese All Star Team tijdens de Asia Winter Baseball League. Eerder dit jaar stond hij in de Duitse Bundesliga nog aan het roer bij Regensburg Legionäre. In de Nederlandse hoofdklasse was de in Nederland woonachtige Rodríguez al eens twee seizoenen hoofdcoach van het Bussumse HCAW.

Benieuwd

Beide partijen waren al enige tijd in gesprek over een mogelijke samenwerking. Gisteren hakte Rodríguez de knoop door. “Ik ga voorlopig alleen nog aan de slag voor Griekenland tijdens het Europees kampioenschap. Daarna zien we wel. Ik heb er in ieder geval zin in en ben erg benieuwd naar de samenwerking met de andere coaches en de spelers.”

Veel tijd voor een goede voorbereiding is er niet. “Het wordt voor mij iets nieuws om te doen. Ik heb geen tijd om het team te leren kennen”, vertelt Rodríguez. “Wij trainen op donderdagmiddag en hebben dan die avond een wedstrijd tegen L&D Amsterdam. Vrijdag begint het EK al.” Verwachtingen kan hij dan ook nog nauwelijks uitspreken. “Ik ben nog bezig om mijn huiswerk te doen en informatie te verzamelen. Maar ik hoop dat we goede wedstrijden kunnen spelen.”

Beste eindklassering

Griekenland gaat volgende week het Europees kampioenschap van start in poule B. Daarin treffen de Griekse honkballers de nationale teams van Italië, Spanje, Frankrijk, België en Kroatië. De Italiaanse honkballers, twee jaar geleden nog verliezend finalist, zijn volgende week vrijdagmiddag in Hoofddorp de eerste tegenstanders.

Tijdens het laatste Europees kampioenschap in 2014 eindigde Griekenland op een tiende plaats. De beste eindklassering tot dusver werd in 2003 behaald. Een jaar voor de Olympische Spelen in het Griekse Athene werd met een selectie met Griekse profhonkballers een tweede plaats behaald.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016